Hlavní obsah

Dva české hokejové kluby se objeví v Lize mistrů

PRAHA

Hokejisté budějovického Mountfieldu kráčejí za prvenstvím v základní části hokejové extraligy, zaručujícím nominaci do Ligy mistrů, kterou má od sezóny 2008/09 hrát dvanáct špičkových evropských klubů. "Nová soutěž bude pro kluby zajímavá nejen po sportovní, ale i finanční stránce," slibuje Fasel.

Článek

„Cítíme velkou šanci, ale jsme i pod tlakem majitele klubu, protože nám postavil jednoznačný úkol do Ligy mistrů postoupit. Pro nás to je motivace i příjemné zpestření a také možnost zviditelnění klubu. Dřívější model Evropské ligy byl pro kluby spíš ztrátový, teď bychom ale mohli i vydělat,“ říká manažer jihočeského klubu Jaromír Látal.

S dvanácti týmy

Česko bude v Lize mistrů zastoupeno stejně jako Finsko, Rusko a Švédsko dvěma celky, vedle nejlepšího ze základní části ligové soutěže i vítězem play off. V případě, že by šlo o tentýž klub, získá právo startu na evropské scéně i druhé mužstvo základní části ligy, takže v tuzemsku lze očekávat i souboj slávistů s Libercem v závěrečných kolech.

V Lize mistrů se objeví i šampióni Německa, Švýcarska a Slovenska a dvanáctý účastník se tam dostane na základě obdržené divoké karty. „Stávající model dvanácti týmů, rozdělených do čtyř skupin, platí jen pro sezónu 2008/09. V té další by mělo Ligu mistrů hrát už 24 mužstev,“ tvrdí prezident IIHF Rene Fasel s tím, že v první fázi na sebe nebudou smět narazit kluby z jednoho státu.

Až do finále, které je plánované na konec ledna příštího roku, se bude hrát ve středu systémem doma–venku, až na dvě výjimky ale nemá dojít ke kolizi s termíny fotbalové Ligy mistrů. Vítěz nově vznikající evropské soutěže se pak utká o Victoria cup s týmem NHL. Poprvé se o tento pohár už bude hrát letos 1. října v Bernu, kdy NY Rangers nastoupí proti Magnitogorsku, jako poslednímu vítězi Super six.

Jen za účast v hokejové Lize mistrů klub dostane 300 000 eur, vedle startovného pak za každou výhru v základní skupině získá 50 tisíc eur, za postup do semifinále 200 tisíc a za vítězství dokonce milión eur.

Rozdělí deset miliónů

Finanční příspěvek by měly dostat i jednotlivé federace, celkem má být mezi 12 startujících v Lize mistrů rozděleno až deset miliónů eur.

„Nová soutěž bude pro kluby zajímavá nejen po sportovní, ale i finanční stránce,“ slibuje Fasel. O komerční aktivity se bude starat švýcarská společnost Ovation AG, v jejímž čele stojí Craig Thompson, který stál na začátku 90. let i u zrodu fotbalové Ligy mistrů.

„IIHF už sice prezentovala model soutěže, nás ale čeká ještě definitivní schůzka všech zainteresovaných, která má potvrdit nejen model, ale i finanční odměny a další náležitosti celé soutěže,“ míní generální sekretář hokejového svazu Martin Urban, podle nějž si cestovní náklady zaplatí kluby samy, ale v každém zápase je ve hře peněžní prémie a domácím přísluší i zisk z prodeje vstupenek.

Reklama

Související témata: