Hlavní obsah

Straka potvrdil návrat do Plzně, bude i manažerem

Hokejový útočník Martin Straka se ze zámořské NHL definitivně vrací do extraligové Plzně. V mateřském klubu podepsal olympijský vítěz z Nagana a mistr světa z Vídně 2005 jednoletý hráčský kontrakt a navíc bude zastávat i funkci generálního manažera a jednatele. Pětatřicetiletý Straka své rozhodnutí oznámil na čtvrteční tiskové konferenci v Plzni.

Článek

O návratu Straky do Plzně se mluvilo už několik týdnů a jeho příchod potvrdil i prezident klubu Tomáš Král, nedávno zvolený novým předsedou Českého svazu ledního hokeje. Oficiálně ale stále nebylo nic potvrzeno, navíc hráče s mnohaletými zkušenostmi z NHL lanařily i ruské kluby. Kromě Omsku, který získal jeho hvězdného spoluhráče z New York Rangers Jaromíra Jágra, se o Straku zajímal i bohatý tým SKA Petrohrad.

Jágr ho nepřemlouval

Odchovanec Plzně nicméně dával najevo, že se mu do Ruska nechce a jeho prioritou je spíše návrat do mateřského klubu. "Nejtěžší bylo odolat nabídkám z NHL. Ale když si vezmete něco do hlavy a jdete si za tím, tak není tak těžké odolat. Dále tam byla také jedna velmi zajímavá z extraligy, ale poté, co jsem skončil v zámoří, jsem si ty nabídky sice vyslechl, ale v hlavě měl jen Plzeň. Je to moje srdeční záležitost. Jsem Plzeňák a jsem tady doma," prohlásil Straka.

Nezlomilo ho ani lukrativní dolarové vábení z Ruska, kde se mohl v barvách Avangardu Omsk opětovně sejít s kamarádem Jaromírem Jágrem. "Ten zájem tam byl už vlastně ke konci sezóny a ta nabídka platí možná ještě teď. Ale je to daleko, byl jsem venku patnáct let a už jsme chtěli (s rodinou) zpět domů. Otázka peněz u mě nerozhodovala," vysvětlil Straka. S Jágrem byl však v kontaktu. "Známe se patnáct let, tak ví, jaká jsem povaha a za čím jsem šel. Nijak se nesnažil mě zviklat. I když by možná chtěl, abych tam šel s ním, jen mi řekl, že jsem dospělej člověk a ať si udělám, co chci a co mi nejlíp vyhovuje," přiblížil jejich rozhovor Straka.

Reprezentace? Definitivní ne

I nadále však trvá na svém, když přijde na přetřes jeho působení v reprezentaci. "Říkám opravdu definitivní ne. Ani kdyby hrál Jarda Jágr. Člověk si musí odpočinout. Zvlášť, když toho teď bude více," uvedl západočeský rodák, byť nově zvolený kouč Vladimír Růžička již avizoval, že by o bojovníka Strakova typu velmi stál. "Moc si vážím Vládi i toho, že mě v tomto ohledu zmínil, ale mé rozhodnutí je opravdu definitivní," ujistil Straka. "Uvidíme, zda s tím ještě nedokáže něco udělat nový předseda svazu," řekl s úsměvem vedle sedící Král.

Na manažerském postu bude Straka nejprve získávat především zkušenosti. Podle svých slov však dobře ví, do čeho jde, neboť před svým rozhodnutím celou věc konzultoval s bývalým reprezentačním spoluhráčem Robertem Reichlem, jenž zvolil před časem stejnou cestu v Litvínově. "Mluvil jsem s ním o tom asi půl hodiny a říkal mi, co to obnáší, takže o tom něco vím. V manažerské funkci se budu nejprve především rozkoukávat a vstřebávat nové věci. Je potřeba podávat především dobré výkony na ledě, abychom se dostali do play-off a lidi se hokejem bavili," uvedl.

Smlouva? Snažil se klub nezlikvidovat

Ze své pozice bude mít na starost i smlouvy s hráči. Tu svou bude připravovat po jednotlivých letech. "V mém věku už je to vždy jen na sezónu od sezóny. Stát se může cokoliv a měl jsme to tak několik let i v NHL. Nemám ani představu, jak dlouho budu hrát. Uvidím, co mi tělo dovolí. Už loni jsem mohl podepsat v NHL na dvě sezóny, ale neudělal jsem to. Nechtěl jsem se pak dohadovat a být někomu na obtíž, kdybych řekl, že mě bolí záda a oni si mysleli, že něco vymýšlím. To není moje povaha," objasnil svůj postoj, kterým se řídí od stávky v NHL.

Dotazu, zda si v Plzni stanovil plat, se však jen od srdce zasmál. "To je záludná otázka, ale já to nestanovoval. Nechtěl jsem zatížit rozpočet. Dosáhl jsem toho, co jsem chtěl, tedy být tu jako hráč i jako manažer, tak jsem se snažil klub nezlikvidovat," uvedl s úsměvem Straka.

Do Plzně se Straka vrací po třech letech, kdy za klub hrál během výluky v NHL. V zámoří strávil celkem patnáct sezón, během kterých oblékal dresy šesti klubů - Pittsburghu, Ottawy, Islanders, Floridy, Los Angeles a Rangers. V NHL odehrál celkem 1060 zápasů v základní části i play-off a připsal si v nich 787 kanadských bodů.

Reklama

Související témata: