Hlavní obsah

Pardubice touží odčinit neúspěch z minulé hokejové sezóny

PARDUBICE

Hokejisté Pardubic chtějí v nadcházejícím ročníku české nejvyšší soutěže podstupovat zcela jiné bitvy, než tomu bylo v závěru minulé sezóny, kdy hráli překvapivě jen o záchranu. Přestože byli považováni za jednoho z nejvážnějších adeptů na titul, skončili až dvanáctí. Jako základní cíl si proto nyní vytyčili postup do play-off.

Článek

Na poslední selhání, jež mělo kořeny ve špatném vstupu do soutěže, chtějí Východočeši co nejrychleji zapomenout. "Doufám, že to bude úspěšná sezona a už nezažijeme to zklamání, které tu bylo v minulém ročníku," řekl předseda představenstva klubu Ondřej Heřman na středeční tiskové konferenci v Pardubicích. "Naším cílem je účast v play-off, ale extraliga bude mimořádně obtížná," dodal generální manažer Zbyněk Kusý.

Do nového extraligového ročníku půjde klub s rozpočtem ve výši 130 až 150 milionů korun. "Jsme rádi, že se přes léto podařilo rozpočet stabilizovat. Jeho přesnější výše bude záležet na návštěvnosti, účasti v play-off a dalších našich aktivitách," vysvětlil rozmezí 20 miliónů Kusý.

Lubinovu situaci bude klub řešit

Pardubičtí prošli přes léto, podobně jako loni, kdy tragicky zahynul obránce Martin Čech, těžkým obdobím - kvůli zavinění autonehody se smrtelnými následky byl od prvního týmu odvolán asistent trenéra Ladislav Lubina. "Je to Láďova soukromá věc a my se tím ani nemůžeme nějak moc zabývat při tom všem okolo. Celá situace se bude řešit v průběhu několika dalších měsíců, já sám o tom však nic nového nevím," prohlásil Kusý.

Změna se dotkla především samotného týmu, Lubinu musel na pozici asistenta nového trenéra Václava Sýkory nahradit Jiří Seidl. "Zásah to byl velký, neboť se akorát rozjížděla příprava na ledě," připustil Sýkora. Nepříjemná událost celý tým hodně zasáhla. "Ale takové věci se v životě prostě stanou. Nebyl čas to nějak více řešit. Skočili jsme do vody a museli plavat," dodal.

Došlo také k hráčským změnám. "Je hlavně dobře, že se nám začala sestava stabilizovat. Budou sice chybět Petr Sýkora a Tomáš Rolinek, ale přišli Petr Čáslava, Martin Štrbák nebo z Plzně Tomáš Divíšek. Chceme také využívat spolupráce s Hradcem Králové i Chrudimí a využívat našich talentovaných juniorů," nastínil Kusý.

Komplikace u Divíška

Komplikace vzhledem k ostrému extraligovému startu se však vyskytly právě u Divíška. "Dokonce jsme se báli, aby nepřišel o oko," připomněl Kusý. Divíšek utrpěl zranění oka při druhém utkání v rámci Bifrost Cupu v Bratislavě proti německému Hamburku, když inkasoval ránu holí. Čeká ho ještě přibližně desetidenní pauza.

Velmi opatrně se po operaci kolena vrací na led také útočník Peter Pucher. Sice odehrál poslední tři přípravné zápasy, ale start extraligy zmešká. "Nechceme jeho návrat zbytečně uspěchat," řekl Kusý. Po konzultaci s lékařem by mohl Pucher naskočit do sestavy znovu na přelomu září a října.

Moeller má za sebou 11 přípravných utkání, z nichž jich šest vyhrál. "Výsledkově jsem spokojený, ale víme, že ve hře samotné ještě není úplně všechno, jak by mělo být," uvedl Sýkora, jehož čeká ještě zúžení obrany, která nyní čítá devět obránců. "Jeden odejde ještě někam na hostování, aby hrál a byl v zápasovém zatížení," plánoval Sýkora.

Rozvážný stratég si průběh přípravy celkově pochvaloval. "Přípravu na ledě jsme proložili fyzickými testy. Fyzická připravenost hráčů se zlepšovala a přestože to není samozřejmě úplně stoprocentní naprosto u všech, je ten stav velmi dobrý," prozradil Sýkora, jehož potěšil i přístup hráčů k individuálnímu tréninku během třítýdenní pauzy.

Atmosféra v kabině se zlepšila

Zlepšila se také atmosféra v kabině oproti konci minulého ročníku. "Už během té letní přípravy a pak i na ledě se neustále zlepšovala, takže ve srovnání s koncem minulé sezony by měla být úplně jiná. Z mého pohledu tedy není jediný problém," všiml si Sýkora.

Hráči už se těší na start extraligy, příprava byla dlouhá. "Ze strany hráčů však podle mého o to důkladnější i kvůli snaze odčinit minulou nepovedenou sezonu. Co se týče fyzické připravenosti, sami na sobě jsme cítili pokroky a i na ledě zvládáme více věcí, než jsme třeba zvládali loni v tom stavu, v jakém jsme byli," přiznal kapitán týmu Jan Snopek.

Do budoucna uvažují Pardubičtí o zásadním kroku se zúžením hrací plochy, stejně jako k němu postupně sahají i ostatní kluby. Stejně široká kluziště mají kromě nich už jen pražská Sparta, Plzeň a Vítkovice. "Tady je to velmi ožehavé téma a třeba fanoušci to v hlasování na webu zcela odsoudili. I proto ta diskuze nebude jednoduchá," řekl Kusý.

Trenér Sýkora by na rozdíl od fanoušků zúžení uvítal. "Pro letošní sezonu už je pozdě na nějakou změnu, ale pro tu příští bych byl pro. Z mého pohledu je to dobře, ten trend ve světovém hokeji takový je, i kvůli divákům. Ve hře pak přibývá věcí, které se divákům líbí, osobní souboje, více kontaktů a střelby a podobně," uvedl Sýkora. Podobně se k celé věci stavěl i zadák Snopek. "Vše ve sportu se zrychluje, tak myslím, že ani hokeji se to nevyhne."

Reklama

Související témata: