Hlavní obsah

Sparta se zmítá v krizi, hráči něco podobného nepamatují

Jan ŠkvorSport.cz

Takovouhle mizérii hokejová Sparta už dlouho nezažila. Z posledních pěti duelů nevytěžili Pražané ani jeden bod a tabulkou se propadají stále dolů. Nyní jim patří až devátá pozice, na vedoucí Slavii ztrácejíí po šestnácti kolech šestnáct bodů! „Je vidět, že jsme dole. Naše hra je křečovitá, v přemíře snahy navíc děláme hrubé chyby,“ přiznal po páteční prohře s Plzní sparťanský asistent trenéra Marian Jelínek.

Článek

Po předchozích prohrách si sparťané stěžovali, že jejich sebevědomí sráží, když musejí celý zápas dotahovat skóre. Proti Plzni tomu ale bylo úplně naopak. Sparta dvakrát vedla, Západočeši ovšem pokaždé dokázali bleskově zareagovat. V druhém případě jim k tomu stačilo pouhých osmadvacet vteřin. „Když dáte gól, musíte to minutu nebo minutu a půl udržet. To je pravidlo číslo jedna,“ hřímal Jelínek. „Naše bleskové odpovědi byly klíčovým momentem zápasu,“ potvrdil plzeňský kapitán Martin Straka.

Plzeňští o herní nepohodě svého soupeře před zápasem dobře věděli. A snažili se jí využít. „Věděli jsme, že mají potíže, že jsou pod psychickým tlakem,“ pokýval hlavou Straka. „Čtyři prohry za sebou se na Spartě podepsaly. Navíc když dvakrát vedete a hned za chvíli dostanete gól... To by asi srazilo každého,“ doplnil Tomáš Vlasák, Strakův spoluhráč z elitní formace Západočechů.

Že to Výborného týmu skutečně neklape, pocítili plzeňští hokejisté i během samotného duelu. Ilustračním momentem budiž vítězný Strakův gól ze druhé třetiny. Pöpperleho překonal i přesto, že rozhodně nebyl v ideální střelecké pozici. „Nic speciálního jsem neudělal, puk mi navíc pořád skákal. Je vidět, že ani gólmani nejsou v pohodě,“ všiml si.

Sparta se tak topí v krizi, kterou před startem soutěže čekal málokdo. Že na mužstvo občas dopadne útlum, je pochopitelné. Ale až v takovéhle míře? „Něco podobného jsem nikdy nezažil, vůbec to nechápu. Tohle jsem si nepředstavoval ani v nejhorším snu,“ nebral si servítky sparťanský útočník Michal Broš. „Je to pořád dokola. Už nevím, co dělat,“ dodal skepticky.

Jediným plusem Sparty z pátečního utkání tak zůstává, že zranění Michala Gulašiho není vážné. Obránce po nechtěném faulu Tomáše Kubalíka odjel s krvavým šrámem do šaten, zanedlouho se ale vrátil do hry. „Kubalík to nechtěl udělat. Hokejka mu sjela a píchla ho (Gulašiho) do oka. Zaplaťpánbůh je ale v pohodě.“ oddechl si Straka. Kubalík přesto inkasoval pět minut a trest do konce utkání.

Vlasák: Pořád jsem slávista

„Trest za to dostat musel, ale bylo to neúmyslné. To se v hokeji stane. Chcete nadzvednout hokejku, hráč uhne, a už ji má v obličeji,“ omlouval svého spoluhráče Vlasák. Zkušení hráči Plzně přesto ihned po zákroku naskákali na led, jakoby snad chtěli za Kubalíka orodovat. „To určitě ne. Mohlo by dojít ke zbytečné bitce a někteří kluci by třeba kvůli trestu v zápase nemohli příště nastoupit,“ vysvětloval Straka.

Nejšťastnějším mužem byl po páteční výhře Tomáš Vlasák, o kterém je známo, že Spartu jako slávista příliš v lásce nemá. I přesto, že se před dvěma lety ze Slavie poroučel ne zrovna v dobrém. „Tady vyhrávám strašně rád! Jsem pořád slávista,“ přiznává vyhlášený hračička. „Slavii fandím pořád. I když teď už jsem hlavně fotbalovej fanda,“ dodává Vlasák s úsměvem.

Reklama

Související témata: