Hlavní obsah

Sparťané po koronaviru darovali krevní plazmu. Kdo se přidá?

Prodělali nemoc covid-19 a jejich tělo si vytvořilo protilátky, proto se čtveřice sparťanských hokejistů rozhodla darovat krevní plazmu, která může pomoct dalším pacientům nakaženým koronavirem. "Víme, že situace není v současné době zejména pro zdravotníky vůbec jednoduchá. Člověka to nic nestojí, plánujeme hned další den naskočit zpátky do tréninku," vyjádřil se útočník Roman Horák. „Rádi jsme pomohli a odcházeli s dobrým pocitem,“ přidal se na webu hcsparta.cz obránce Tomáš Dvořák.

Foto: hcsparta.cz

Sparťanští hokejisté darovali krevní plazmu.

Článek

Jeden odběr zabere hodinu, čas, který je mžikem v lidském životě, přitom může tato chvíle pomoct druhým. „Přiznávám, že odběry nemám rád od dětství. V této době je však potřeba se překonat," přidal se forvard David Tomášek.

Ve čtvrtek bylo v Česko otestováno přes 14 tisíc lidí s koronavirem, celkem je nyní přes 220 tisíc nemocných, z toho téměř 4800 jich leží v nemocnici. „Můžeme pomoci zachránit životy. Bylo by skvělé, kdyby dorazili i naši fanoušci a pomohli ve chvíli, kdy je to nejvíce třeba," vyzval další možné dárce útočník Matúš Sukeľ.

Za současné situace je potřeba stále doplňovat dárcovskou základnu, protože potřeba plazmy narůstá. Navíc v této době je dárcovství omezené. Darovat rekonvalescentní plazmu je možné nejdříve dva týdny po uzdravení, dále pak další 2-3 měsíce, poté hladina vytvořených protilátek ve většině případů klesá.

„Moc oceňujeme ochotu hráčů Sparty, kteří přišli do ÚVN rekonvalescentní krevní plazmu darovat. Věřím, že k nám přijdou opakovaně a budou příkladem dalším lidem, kteří se úspěšně vyléčili z nemoci covid-19," nechal se slyšet plukovník Miloš Bohoněk, primář oddělení hematologie, biologie a krevní transfúze ÚVN.

Přidal se Zlín

V průběhu dneška avizovali zlínští hokejisté, že taktéž darují plazmu. Kontrolní vzorek krve jim bude na hematologicko-transfuzním oddělení zlínské nemocnice odebrán v úterý. Kdo bude mít v plazmě potřebné protilátky, bude následně pozván k jejímu odběru, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

"Skutečnost, že se u našich hráčů objevilo onemocnění covid-19, nebyla příjemná. Narušila nám zápasový i tréninkový rytmus, ovlivnila životy. Na druhou stranu nám dává možnost pomoci pacientům, kteří se právě s touto nemocí léčí. Rádi tuto možnost využijeme. Já sám půjdu ke kontrolnímu vzorku krve a jsem rád, že se připojili i další hráči," uvedl asistent trenéra zlínských hokejistů Martin Hamrlík.

"Velmi si tohoto rozhodnutí vážíme. Jsme rádi za každého potenciálního dárce rekonvalescentní plazmy, která může pomoci při léčbě těch nejtěžších případů onemocnění covid-19. A věříme, že příkladu hokejistů budou následovat i další dárci," uvedla primářka hematologicko-transfuzního oddělní Jana Pelková.

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně hledá pacienty, kteří prodělali onemocnění covid-19 a jsou ochotní darovat takzvanou rekonvalescentní plazmu. Nemají ji však všichni lidé, kteří se vyléčili z onemocnění covid-19. Tvoří se hlavně u těch, kteří měli těžký průběh nemoci, vytvoření protilátek v těle potvrdí kontrolní odběr krve.

"Ideálními dárci jsou muži, kteří nikdy v minulosti nedostali transfuzi, nebo ženy, které v minulosti nedostaly transfuzi a nebyly těhotné. Na darování rekonvalescentní plazmy se vztahují stejná pravidla jako na dárcovství krve," uvedl mluvčí.

Zájem o darování rekonvalescentní plazmy se v posledních dnech zvyšuje. "Potenciální dárci nás kontaktují každý den. Jsme za to rádi a za tuto ochotu děkujeme," uvedla Pelková. Zlínští hráči by následovali hokejisty pražské Sparty, kteří již rekonvalescentní plazmu darovali.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice