Hlavní obsah

Plzeň vydřela cenné dva body, porazila Kladno po nájezdech

PLZEŇ

Hokejisté Plzně porazili v pátečním 48. kole Kladno 2:1 po samostatných nájezdech. Hosté na západě Čech až do 53. minuty drželi hubené vedení 1:0 po trefě Pavla Patery ze druhé třetiny, domácí ovšem ve třetí dvacetiminutovce zásluhou Tomáše Vlasáka vyrovnali. Prodloužení branku nepřineslo a důležitý bod navíc Plzni zajistil vítězným nájezdem uzdravený Jan Kovář. Kladno natáhli svou sérii bez výhry už na osm utkání.

Článek

Hosté vstoupili do utkání s velkým důrazem na defenzivu a domácí jejich obranný val ve středním pásmu přecházeli jen s velkými obtížemi. Největší příležitost Západočechům nabídlo až zaváhání kladenského Kameše v 10. minutě při rozehrávce, Rachůnek ovšem v dobré pozici trefil pouze vyjíždějícího gólmana Cikánka. Mladý plzeňský forvard naskočil do druhého útoku po boku kapitána Straky, ale po jeho příhře nezamířil přesně ani v další střelecké příležitosti.

Středočeši se směrem dopředu více osmělili až v závěru první třetiny během přesilové hry, tvrdou střelu Drtiny od modré čáry však dokázal gólman Indiánů Horčička zastavit. Po zahájení prostřední části měli domácí možnost početní výhody. Po Strakově špatné přihrávce paradoxně ujel do sóla Kuchler, ale Horčička jeho zakončení zneškodnil. Ve 24. minutě ovšem Indiáni zaváhali ve středním pásmu a Kuchler vysunul do samostatného úniku Pateru, který zamířil přesně mezi Horčičkovy betony.

Domácí za nepříznivého stavu znervózněli a ve snaze o zvrat se tlačili do útočné třetiny. Toho mohl využít Valský, jenž ale z levé strany vypálil mimo odkrytou část plzeňské branky. Poté už si drtivý nápor vynutili aktivním napadáním svěřenci kouče Jelínka, který promíchal složení útočných trojic.

Kladno si situaci zkomplikovalo dvěma vyloučeními za sebou. V přesilovce našel Straka příhrou od zadního mantinelu Hanzlíka, ten však zblízka zamířil mimo. Vzápětí z prostoru kolem brankoviště nepropálili Cikánka také Kovář s Vlasákem. Krátce před koncem druhé dvacetiminutovky bek Hanzlík na útočném výletě našel před prázdnou brankou Vostřáka, ten ale v rozhodující chvíli netrefil kotouč.

Na začátku třetího dějství Plzeňští v ofenzivní snaze opět propadli ve středním pásmu a Bicek při přečíslení dva na jednoho pořádně protáhl Horčičku. Další brejk hostů skončil závarem kolem Horčičkovy svatyně a důrazný Kotrla nedokázal zasunout puk za bezmocného brankáře. Indiáni sice měli herně navrch, ale Frolo v 50. minutě z mezikruží střílel slabě a po dalším okénku v jejich obraně čelil osamocený Horčička Melkovi s Látalem, jenž ale ve stoprocentní šanci pálil nad.

Toho hráči Vagnerplastu záhy litovali, když v přesilové hře vyrovnal z levého kruhu Vlasák. Povzbuzení domácí poté chtěli viditelně strhnout vedení na svojí stranu, Heřman po individuální akci ale nezakončil zblízka přesně, a tak se prodlužovalo.

Dvořák v nastavení tváří v tvář Cikákovi neuspěl a i proto musely o vítězi rozhodnout až nájezdy. V nich uspěli pouze domácí Kovář s Hanzlíkem a Horčička kryl pokusy Patery a Nedvěda.

HC Plzeň 1929 - HC Vagnerplast Kladno 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 53. Vlasák (Jeřábek, Jiří Hanzlík), rozhodující sam. nájezd Jan Kovář - 24. Patera (Bicek, Kuchler). Rozhodčí: Minář, Šír - Bryška, Dřínovský. Vyloučení: 1:6. Využití: 1:0. Diváci: 7298.
Plzeň: Horčička - Benák, Jiří Hanzlík, Jeřábek, Modrý, Dresler, Frolo, St. Pierre - Vostřák, Jan Kovář, Vlasák - T. Rachůnek, Straka, Svačina - Lammers, M. Heřman, Johnson - Plášek (22. Stránský), Haman, Dvořák. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Pejchar.
Kladno: Cikánek - J. Nedvěd, J. Drtina, Kameš, D. Růžička, L. Procházka (9. Šmach), Piskáček - Bicek, Patera, Kuchler - Smoleňák, Bělohlav, Bílek - Látal, Melka, Hovorka - Valský, Kotrla, Eberle. Trenéři: Tatíček a Kopecký.

Reklama

Související témata: