Hlavní obsah

Patera slaví čtyřicátiny. Jak stárnu, hokej mě baví možná ještě víc než dřív, říká

To to letí! Kapitán kladenských hokejistů Pavel Patera oslavil čtyřicáté narozeniny, svůj věk ale legenda českého i světového hokeje nebere moc vážně. Chuť do hokeje má pořád obrovskou. "Těším se na sezónu a vím, že nejstarší v extralize ještě nebudu," řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kapitán hokejistů Kladna Pavel Patera slaví čtyřicátiny.

Článek

Slavíte čtyřicáté narozeniny. Tušíte, co s vámi tohle životní jubileum udělá?

Raději bych viděl na začátku dvojku, ale jinak ten věk nějak vážně neberu. Vím, že si už nemůžu dávat nějaké dlouhodobé cíle, ale těším se na sezónu a vím, že nejstarší v extralize ještě nebudu. Jak stárnu, tak mě hokej možná baví ještě víc než dřív.

Promítá se v tom třeba i pozměněná atmosféra v kladenském klubu, který jako majitel převzal váš někdejší spoluhráč Jaromír Jágr?

Přiznávám, že se mi docela ulevilo, že Jarda nenechal kladenský hokej padnout. Rád bych věřil tomu, jak říkal, že začíná nová éra kladenského hokeje.

V čem se to zatím projevuje?

Pozitivní je, že klub funguje a neřešíme před startem sezóny různé prkotiny, které v minulosti hráčům braly koncentraci. Jsou to třeba maličkosti, které fanoušek nevidí nebo je nepokládá za důležité, ale pro nás je podstatné, že můžeme být absolutně soustředěni jen na hokej.

Trenér Vojta si také pochvaluje, že Jágrova přítomnost na trénincích vede i k tomu, že všichni makají ne na sto, ale na sto dvacet procent. Vidíte to stejně?

Pro mě společnost Jágra při letním tréninku na ledě není žádnou novinkou, chodil s námi takhle každou sezónu. Mně se ale na Jardovi líbí, jak všem okolo vštěpuje, že se musí makat, jinak úspěch nepřijde, a rozumím tomu, že pro mladé nebo naše nové hráče to může být inspirující. Prospívá i větší konkurence, najednou máme šest pětek. Dřív to byly sotva čtyři, a když se někdo zranil, museli se hráči půjčovat jinde.

Jaký s Jágrem v jeho nové roli máte vlastně jako kapitán vztah?

Nic se nezměnilo. Máme k sobě věkově hodně blízko a dokážeme si říct věci na rovinu z očí do očí. Jarda říkal, že za rok, maximálně dva za Kladno nastoupí, a bylo by fajn ještě se s ním potkat v lize na ledě. To by navíc byla pro klub další velká vzpruha.

Velká očekávání, tak se dají shrnout pocity fanoušků před startem nové sezóny. Právě ve spojitosti s Jágrovým vstupem do klubu…

Mně se z toho ruce neroztřesou. Určitě nechci nic předem slibovat, rozhodně bych ale nerad zažil podobná zklamání jako v posledních třech sezónách, kdy jsme se plácali u dna a porážkami odrazovali diváky, aby chodili ve větším počtu fandit.

Kladnu se v přípravě daří, vyhrálo deset z dvanácti utkání…

Výsledky v přípravě bych rozhodně nezveličoval. Důležitější bude, jak vstoupíme do extraligové sezóny. Až prvních pět šest kol ukáže, jak na tom opravdu jsme.

Co vůbec říkáte na nové jméno klubu Rytíři Kladno?

Před kabinou se to dost tajilo, neměl jsem o tom přejmenování až do úterního oficiálního představení loga klubu vůbec tušení. Já už toho na kladenském dresu nosil, vlastně to mám od paní Poldi přes různé sanitární sponzory až k hlavě rytíře.

Kvůli bolavému rameni jste teď skoro dva týdny nemohl jít na led. Jak to s vámi aktuálně vypadá?

Vyšetření magnetickou rezonancí naznačilo zlepšení, během pár dnů bych mohl zase začít hrát. Snad nebude znát ani nějaký tréninkový výpadek, denně jezdím na kondiční přípravu do Prahy a dlouho jsem se necítil fyzicky tak dobře. Jen všechno prodat v soutěži na ledě. Na křídlech mám mít Bicka s Hlaváčem, mohlo by to fungovat.

Reklama

Související témata: