Hlavní obsah

Hokejisté Mladé Boleslavi se hlavně chtějí vyhnout baráži

MLADÁ BOLESLAV

S jasným cílem nehrát baráž vstupují hokejisté Mladé Boleslavi do své čtvrté sezony v nejvyšší soutěži. V předchozích třech ročnících museli hájit extraligovou příslušnost pokaždé proti vítězi první ligy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Tvrdík (vlevo) se raduje se svým spoluhráčem z Mladé Boleslavi Davidem Vrbatou z branky.

Článek

"Myslím, že nadcházející sezona může být jen lepší. Náš hráčský kádr dává předpoklad, abychom se po sportovní stránce dostali výše. Máme jediný skromný cíl, kterým je nehrát baráž. Cokoli jiného by bylo vynikající," řekl předseda představenstva mladoboleslavského hokejového klubu Jan Plachý na dnešní tiskové konferenci.

Mladá Boleslav loni patřila společně s Plzní a Kladnem mezi kluby potrestané bodovým odečtem za administrativní chyby při přestupech hráčů. Středočeši navíc museli zaplatit třímilionovou pokutu za pochybení v situační zprávě.

"Pracujeme na tom, aby naše image byla lepší. Využíváme kontakty sportovního ředitele Milana Hniličky. S ostatními kluby komunikujeme normálně a standardní vztahy nyní máme i s Asociací profesionálních klubů a Českým svazem ledního hokeje," uvedl ředitel klubu Jan Tůma.

Klub letos bude disponovat rozpočtem mezi sedmdesáti a osmdesáti miliony korun, který má už nyní plně pokrytý. "Což v historii klubu ještě nikdy nebylo," podotkl Plachý.

Aby Mladá Boleslav znovu nemusela hrát baráž, výrazně přebudovala kádr a do sezony vstoupí s kompletně novým prvním útokem, v němž budou nastupovat Roman Tomas z Vítkovic, pětinásobný mistr světa David Výborný ze Sparty a trojnásobný nejlepší střelec extraligy Jaroslav Balaštík ze Zlína.

"Před sezonou jsem dostal k dispozici rozpočet, který jsem dodržel. Jsou tady hráči, které si Mladá Boleslav může dovolit. V žádném případě jsme nešli za hranici rozpočtu," řekl sportovní ředitel Hnilička.

Klub dále přivedl do útoku Milana Mikulíka z Ústí nad Labem a nejlepšího loňského kanonýra slovenské extraligy Romana Tománka z Banské Bystrice. Obranu vyztužili Jakub Čutta z Karlových Varů a Kanaďan Gord Baldwin, který naposledy hrál nižší AHL za Abbotsford Heat.

Největší změnou odchod brankáře Schwarze

Se středočeským klubem se dohodli na pokračování angažmá i Zbyněk Hrdel, Petr Chaloupka, Jan Plodek, Martin Dudáš a Martin Rýgl, kteří za Mladou Boleslav nastupovali už v závěru minulé sezony.

Nejvýraznější změnou je odchod gólmana Marka Schwarze, který po třech sezonách v rodném klubu zamířil do finského TPS Turku. Jeho pozici zacelí dvojice Michal Valent a nově příchozí Jaroslav Hübl z Litvínova.

Vedle Schwarze odešli také slovenští útočníci Michal Macho do Slovanu Bratislava a Lukáš Handlovský do Ústí nad Labem. Do stejného klubu zamířil další forvard Daniel Boháč a Nikola Gajovský bude hájit barvy Chomutova. Vedení Mladé Boleslavi se nedohodlo na pokračování smlouvy ani s loňským nejproduktivnějším hráčem týmu Tomášem Divíškem.

V obraně nebudou nastupovat Slovák Peter Mikuš (nyní České Budějovice), Kanaďan Darrell Hay (Liberec) a Fin Esa Lehikoinen. Hostování skončilo obráncům Petru Macháčkovi, Janu Bendovi a útočníkům Juraji Štefankovi, Radkovi Matějovskému a Michalu Tvrdíkovi. Na hostování do Písku naopak odešel Tomáš Nouza.

"S poskládáním kádru jsem spokojený. Navíc mám radost z mladých boleslavských hráčů. V případě zranění hráčů z lepších formací je dokážeme nahradit," pochvaloval si trenér Vladimír Jeřábek.

Středočeši v přípravě odehráli deset zápasů, z šesti duelů proti extraligovým soupeřům však vyhráli jediný, doma nad Litvínovem. "Jsem spokojený spíš s předvedenou hrou než s výsledky. Bojovnost a nasazení bylo v pořádku, až na zápas v Benátkách nad Jizerou," připomněl kouč Jeřábek prohru 1:3 na ledě prvoligového klubu.

Nový extraligový ročník zahájí Mladá Boleslav nedělním domácím zápasem proti Zlínu, odkud před sezonou přišel útočník Balaštík. "Bude to moje premiéra v boleslavském dresu, navíc proti Zlínu, kde jsem odehrál skoro celou kariéru. Těším se a udělám všechno, abychom vyhráli a vkročili do sezony správnou nohou," řekl Balaštík.

Reklama

Související témata: