Hlavní obsah

Sparta se na třetí pokus domácí výhry dočkala, Třinec zdolala po nájezdech

PRAHA

Do třetice se Sparta konečně dočkala. Zatímco v prvních dvou domácích zápasech nestačila Jandačova parta na Liberec a Karlovy Vary, v 10. kole Tipsport extraligy zdolala Třinec 3:2 po samostatných nájezdech a připsala si alespoň dvoubodový zisk. Pražané v zápase dvakrát vedli, Oceláři vždy ale dokázali srovnat. V nájezdech zajistil Jandačovým svěřencům bod navíc Broš.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tomáš Rachůnek ze Sparty (vpravo) uniká Josefu Hrabalovi z Třince v utkání 10. kola extraligy.

Článek

Sparta si dobře uvědomovala svou nelichotivou domácí bilanci a od úvodních minut byla nebezpečnějším týmem. Vydatně jí k tomu ovšem pomáhala nedisciplinovanost Ocelářů, kteří za první dvacetiminutovku inkasovali hned pět menších trestů, obránce Zíb navíc trest desetiminutový. V desáté minutě hráli domácí dvojnásobnou přesilovku a po vyšachování bránící se trojice zasouval Broš do prázdné branky.

V pokračující již klasické přesilovce pak Sersen navíc nastřelil horní tyčku. Třinec se poprvé připomněl až ve čtrnácté minutě, průnik Chovana ale Pöpperle zlikvidoval. V osmnácté minutě měli možnost přesilovky hosté, zapomněli ale na Tomáše Rachůnka, kterého v samostatném úniku musel faulovat Hrabal. Nařízené trestné střílení však mladší z bratrské dvojice neproměnil.

Sparta hrozila dál, nadějné příležitosti Žalčika s Tenkrátem ale druhý gól nepřinesly. A tak z ojedinělé akce udeřilo na druhé straně, skákající puk usměrnil za Pöpperleho záda Hudec. Třinec ve druhé třetině přeci jen přidal na aktivitě, spíše než vyložené příležitosti si ale vypracovával jen náznaky šancí.

To Sparta hrozila nebezpečněji. Ve 33. minutě předložil Luňák parádní pas Tomáši Rachůnkovi, který nabral rychlost a střelou pod horní tyčku vrátil svému týmu vedení. O chvíli později Hamerlík vypíchl daleko mimo své brankoviště puk Tonovi přesně na hůl Philippa, jeho střelu ale na brankové čáře zastavil bruslí obránce Davison.

Na konci třetí minuty závěrečné části svitla úřadujícím mistrům naděje na vyrovnání, před Pöpperlem osamocený Adamský ale trefil jen gólmanovy betony. V 57. minutě nahazoval od modré puk na branku Lojek a Peterek šikovnou tečí přeci jen srovnal. A to hned vzápětí putoval na trestnou lavici domácí zadák Kasík a Třinec mohl srovnat. Sparta se sice nemohla dostat z obranného pásma, drtivý tlak soupeře ale přeci jen ustála a duel do prodloužení dovedla.

V jeho úvodu mohl rozhodnout Broš, Hamerlík však svůj tým podržel. Rozhodnout proto musely samostatné nájezdy, ve kterých zajistil Spartě bod navíc Broš.

HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec 3:2 po sam. nájezdech (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 10. Broš (I. Rachůnek, Ton), 33. T. Rachůnek (Kasík, Y. Treille), rozh. nájezd Broš - 19. Hudec (Polanský), 58. Peterek (Lojek, Kohn). Rozhodčí: Lacina, Smitka - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 8:10, navíc Zíb (Třinec) 10 minut. Využití: 1:0. Diváci: 3707.
Sparta Praha: Pöpperle - Milam, Sersen, Kasík, Jan Hanzlík, Kučný, Philipp - Tenkrát, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Pacovský - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Lapšanský, Luňák, Žálčík. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.
Třinec: Hamerlík - Hrabal, Zíb, Richter, Hudec, Lojek, Hořava, Davison - Kohn, Peterek, Adamský - D. Květoň, Polanský, Chovan - Hrňa, McGregor, Orsava - Marosz, Havel, Valčák - od 35. navíc Rufer. Trenéři: Marek a B. Kopřiva.

Reklama

Související témata: