Hlavní obsah

Upřeli sudí Liberci v prodloužení trestné střílení? Bylo to na hraně, říká Machovský

Po pátém zápase semifinále kousali Liberečtí křivdu, po šestém se stejným výsledkem 2:3 po prodloužení se mohli cítit poškozeni také, negativní emoce však tentokrát nechali skryté. Sudí totiž mohli v prodloužení v 75. minutě ve prospěch Severočechů nejspíše nařídit trestné střílení. Nestalo se, následně rozhodl Košťálek a sérii srovnal na 3:3 na zápasy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Sparty Matěj Machovský.

Článek

„Nemohu se k tomu vyjadřovat, jednou jsem to už udělal...," připomněl po třetím ztraceném mečbolu zklamaný kouč Liberce Patrik Augusta desetitisícovou pokutu, kterou severočeský klub dostal za jeho kritická slova na adresu rozhodčích v den zápasu po přechozím duelu.

Co se stalo v šesté, již definitivně předposlední partii? Časomíra ukrajovala 75. minutu, když střílel od modré Ronald Knot a kapitán domácích Petr Jelínek dorážel. Trefil jen rameno gólmana Matěje Machovského a hosté se před dalšími dorážkami Daniela Špačka po obrovském závaru ubránili. Situace nebyla na první pohled zcela zjevná, opakované detailní televizní záběry O2 TV Sport však dodatečně odhalily, že puk v brankovišti rukou zakryl a k Machovskému postrčil obránce Martin Jandus.

„Bylo to na hraně, ale souboj o puk Martin vyřešil výborně, přistrčil ho ke mně a já ho přikryl. Nemyslím si, že šlo o porušení pravidel," okomentoval situaci Machovský.

Hokejové zákony říkají: „Pokud hráč v poli padne na puk, drží ho, přitiskne puk k tělu, zvedne puk rukou z ledu nebo přikryje puk rukou ve vlastním brankovišti, hlavní rozhodčí nařídí trestné střílení ve prospěch soupeře."

To se však nestalo a o necelé tři minuty později rozhodl od modré při signalizovaném vyloučení Vitáska Košťálek a rozpoutal sparťanskou euforii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Sparty Praha oslavují vítězný gól Jana Košťálka na 3:2 v prodloužení šestého utkání semifinále play off v Liberci.

„Druhé prodloužení za sebou jsme prohráli, což je na psychiku těžké. Myslím, že jsme byli kousek od toho, abychom to zvládli. Bohužel se tak nestalo. Musíme dobře zregenerovat a poslední zápas prostě rozhodnout," pověděl útočník bílých šelem Radan Lenc, který litoval toho, že s parťáky opět inkasoval jako první a po čtvrté v řadě museli dotahovat soupeřův náskok.

„Je těžké, když se nemůžeme prosadit jako první. Určitě tohle chceme v sedmém zápase zlomit a kontrolovat ho. Na druhou stranu ani za stavu 0:2 není nic ztraceného. Už několikrát jsme předvedli, že jsme schopní zápas vyrovnat a jít do prodloužení. Bohužel momentálně se nám nepodařilo dvakrát za sebou dotáhnout do vítězného konce. Série je 3:3," konstatoval Lenc, jenž v semifinále zaznamenal již devět asistencí.

„Za stavu 3:0 vše vypadalo růžově, průběh série byl jednoznačný. Ale kdyby nám někdo před sérií řekl, že budeme hrát do sedmého zápasu, tak jsme šťastní, že v něm můžeme rozhodnout. Musíme to brát pozitivně a připravit se na sedmý zápas," uzavřel Lenc.

Reklama

Související témata: