Hlavní obsah

GLOSA: Lakatoš jako Jekyll a Hyde. Pokud zkrotí démony, bude znovu cenným zbožím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned v prvním utkání po návratu z předčasně ukončeného angažmá ve finské Lappeenrantě hokejový útočník Dominik Lakatoš ukázal, proč bylo pro Vítkovice tak důležité získat jej zpátky. Důraz, rychlost, odvaha v zakončení, góly. Všechny tyto hokejové dovednosti aktuálně třináctý tým extraligové tabulky nutně potřebuje a Lakatoš je může nabídnout.

Foto: HC Vítkovice

Dominik Lakatoš už maká ve Vítkovicích.

Článek

Vítkovice jsou s pětatřiceti vstřelenými brankami v extralize nejhorší. I poslední Zlín je na tom lépe. Ano, mají o dva zápasy méně než Zlín, to ale nic moc nemění. Olomouc má v nohách stejný počet utkání, gólů dala o třináct více.

Kvalitního střelce proto Ostravané sháněli a Dominik Lakatoš jím je, což ukázal to hned při první příležitosti. Zatímco ve Finsku se trápil a v patnácti zápasech se trefil jedinkrát, na premiérový gól v aktuálním extraligovém ročníku čekal necelých osmačtyřicet minut.

Reprezentační útočník je ale nejen vynikající střelec. Umí šance pro spoluhráče i tvořit, i proto v minulé sezoně vyhrál ve Vítkovicích nejen tabulku střelců, ale i produktivity. Ideální lídr? Proč ne, 24letý útočník má předpoklady, aby se jim stal. Pokud to zvládne, mohou Vítkovice pomýšlet na vzestup v tabulce.

Hráče, který dokáže pravidelně dodávat důležité body, potřebuje každý tým. Třinec k extraligovým výšinám opakovaně táhne Martin Růžička. Podceňovanou Olomouc letos zvedl navrátilec z NHL David Krejčí. České Budějovice získaly z Plzně Milana Gulaše nejen pro jeho vůdčí schopnosti. Chce od něj i góly, stejně jako Plzeň od Michala Bulíře, který přišel na západ Čech zaplnit Gulašem uvolněnou.

Ve Vítkovicích měl body a rozdílové góly obstarávat Roberts Bukarts. Dva góly a pět přihrávek je ovšem žalostně málo. I proto se Lotyš na pár zápasů ocitl dokonce mimo zápasovou sestavu.

Foto: HC Vítkovice

Dominik Lakatoš absolvoval ve Vítkovicích první trénink po návratu z Lappeenranty.

Pozice spolehlivého dodavatele bodů je ve Vítkovicích k mání a Dominik Lakatoš se jim chce stát. Touží znovu dávat góly a pomáhat týmu. Jeho velkou předností je, že si z první, druhé ani třetí nepovedené střely nic nedělá. Vyšle klidně deset ran za zápas. Věří, že se prostě trefí. Tohle z něj dělá tolik ceněného hráče.

Hlavu dole a poraženeckou náladu od něj nečekejte. Pro úspěch týmu se klidně popere, svým nasazením dokáže spoluhráče přimět k lepšímu výkonu. Tým s ním v sestavě nikdy nebude hrát nudný hokej. Tím si můžete být naprosto jistí.

Má ale také druhou stránku a ta mu v kariéře škodí. V Lappeenrantě zaujal více než střeleckým umem faulem, po němž inkasoval od tamní disciplinárky čtyřzápasový trest za vražení na hrazení. A svou temnou stránku předvedl i po návratu do extraligy proti Plzni.

Krátce poté, co srovnal na 2:2 přepůlil sekerou hokejku Michala Bulíře a Vítkovice šly do tří. Bulíř si zajel na střídačku pro novou hůl a bleskově výhodu dvou hráčů na ledě využil ke vstřelení vítězného gólu.

Vítkovický útočník si po zápase sypal popel na hlavu, spoluhráčům se v kabině omlouval. Sám ale věděl, že důležité body jsou pryč. O dvou hokejových tvářích Dominika Lakatoše ví i trenér Miloš Holaň. Přesto jej do týmu chtěl. Věří, že Lakatoš hru Vítkovic oživí, bude dávat důležité góly. Nedisciplinovanost ani jemu ale tolerovat nebude. Dokáže-li ale rodák z Kolína temné démony v sobě zkrotit, mohou ho Vítkovicím závidět všechny týmy v extralize.

Jiří Tomaškovič

Ostravský rodák Jiří Tomaškovič přišel do světa médií v roce 2000, kdy nastoupil do okresního Týdeníku Region v Novém Jičíně. V roce 2007 zamířil z tehdy už Novojičínského deníku do krajské redakce Moravskoslezského deníku v Ostravě, kde přinášel především informace z extraligových hokejových stadionů v Třinci a ve Vítkovicích. Věnoval se také atletické Zlaté tretře či futsalu. V letech 2009 až 2011 pracoval na pozici editora v Týdeníku Sedmička, odkud v roce 2011 přesídlil na post externího redaktora MF Dnes se zaměřením na Novojičínsko. Od září 2012 pracuje v deníku Právo, nejprve jako redaktor zpravodajství pro Novojičínsko a Karvinsko, na začátku roku 2015 se vrátil ke sportu a pro deník Právo a web Sport.cz pokrývá sportovní dění v Moravskoslezském kraji.

Reklama

Související témata: