Hlavní obsah

V pondělí startuje hokejové play off. Poprvé o Masarykův pohár a s delším prodloužením

Praha
Aktualizováno

Zásadní novinku přináší letošní play off hokejové extraligy. Všechna utkání se při nerozhodném výsledku po základní hrací době budou prodlužovat až o dvacet minut místo dosavadních deseti. Teprve pokud nepadne gól, dojde na nájezdy. V posledních zápasech sérií platí dosavadní zvyklost, že se hraje až do rozhodnutí.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Největšími favority na titul jsou před startem play off hokejisté Sparty

Článek

„Smyslem změny bylo dát mužstvům větší šanci rozhodnout ve hře a eliminovat loterii nájezdů. Zatím jsme ale nechtěli jít po vzoru KHL do skutečnosti, že budeme hrát všechny zápasy do rozhodnutí," přibližuje ředitel extraligy Josef Řezníček.

Předkolo play off začíná už v pondělí, kdy se v prvních zápasech sérií hraných na 3 vítězství utkají v 17 hodin Vítkovice s Libercem a v 18:20 začíná televizní zápas mezi Pardubicemi a Slavií (vysílá ČT Sport). Rozhodnuto o postupujících bude nejpozději 16. března a čekají na ně pak dvě nejlepší mužstva po základní části Sparta a Třinec. Jinak už je jasné, že ve čtvrtfinále na sebe narazí Plzeň s Brnem a Zlín s Hradcem Králové.

Letos nově ve čtvrtfinále, které začne 18. března, hrají v jednom termínu všechny čtyři dvojice. Všechny série se hrají už na 4 vítězné duely. Také v semifinále od 2. dubna se uskuteční každý hrací den obě utkání. Při sestavování dvojic v play off se vždy uplatňuje pravidlo, že nejlépe umístěné mužstvo po základní části hraje vždy s nejhůře umístěným z postupujících.

Mistr se může těšit na nový pohár

Na nominační listinu pro play off se dostalo těchto 16 hlavních rozhodčích: Fraňo, Hodek, Homola, Hradil, Hribík, Husička, Jeřábek, Lacina, Mikula, Minář, Pavlovič, Pešina, Souček, Šindler, Šír, Turčan.

Na celkového vítěze soutěže, který může být znám nejdříve 22. dubna, čeká zbrusu nová trofej pro mistra extraligy, pojmenovaná jako Masarykův pohár. Váží patnáct kilogramů, měří 73,8 cm, má pozlacenou vnější část a základna, na níž se objeví soupiska šampiónů, je z nerezové oceli. „Předáme na ledě putovní originál, k oslavám už na cestě do šatny pak klub dostane repliku, s níž může naložit podle svého uvážení. Napít se z poháru jde, i když trochu obtížně," usmívá se Řezníček.

O účastnících baráže je před play out jasno

V úterý 11. března začne šestikolová skupina o umístění, do níž se započítávají všem čtyřem mužstvům dosavadní bodové zisky. Takže už prakticky o nic nejde, protože Kladno ani Chomutov nemohou uniknout z osidel baráže (začíná 26. března) a rozhodovat se tak bude jen o tom, jestli konečnou jedenáctou příčku obsadí Litvínov nebo Karlovy Vary. „Neuvažovali jsme vůbec o tom, že bychom tuto soutěž nehráli, i když víme, že ten sportovní náboj je tam zeslabený. Dodržíme rozpis soutěže tak, jak je daný," vysvětluje Řezníček.

Při hodnocení základní části, kterou ovládla pražská Sparta, si ředitel extraligy pochvaluje, že se povedlo aplikovat zamýšlené výraznější nasazení hráčů mladších dvaceti let. „Během základní části se jich v sestavách objevilo celkem 43, z nichž patnáct nastoupilo alespoň v polovině utkání," říká Řezníček a připomíná, že průměrné vytížení juniorů na ledě bylo téměř sedm minut.

„Průměrný počet juniorů na klub vzrostl ve srovnání s předchozí sezónou z 0,86 na 2,07," těší Řezníčka. Nejvíce vytíženými byli reprezentanti do 20 let Simon ze Sparty, Kämpf a Kaše z Chomutova, liberecký Zacha a vítkovický Štencel. „Na základě souhlasného vyjádření klubů budeme i příští rok postupovat ve stejném modu," připomíná ředitel soutěže.

Partner soutěže Radegast se chystá znovu měřit hlasitost fanoušků při play off, před rokem to s hladinou 113,9 vyhráli vítkovičtí diváci. Ti, kteří budou letos v hledišti nejhlučnější, získají odměnu v podobě piv v počtu naměřené hodnoty vynásobené deseti.

Play off - program předkola:
Pondělí 10. března - 1. zápasy:
17:00 HC Vítkovice Steel - Bílí Tygři Liberec
18:20 HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Slavia Praha (ČT Sport)
Úterý 11. března - 2. zápasy:
18:20 HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Slavia Praha HC Vítkovice Steel - Bílí Tygři Liberec (ČT Sport)
Čtvrtek 13. března - 3. zápasy:
18:15 HC Slavia Praha - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
18:20 Bílí Tygři Liberec - HC Vítkovice Steel
Pátek 14. března - případné 4. zápasy:
17:30 HC Slavia Praha - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
18:20 Bílí Tygři Liberec - HC Vítkovice Steel
Neděle 16. března - případné 5. zápasy:
17:00 HC Vítkovice Steel - Bílí Tygři Liberec
17:30 HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Slavia Praha
Který hokejový tým získá letos mistrovský titul?
Sparta Praha
23,2 %
Třinec
10,6 %
Plzeň
9,4 %
Zlín
8,9 %
Hradec Králové
5,1 %
Brno
14,8 %
Pardubice
10,3 %
Vítkovice
6,6 %
Liberec
4 %
Slavia Praha
7,1 %
Celkem hlasovalo 4418 čtenářů.

Reklama