Hlavní obsah

Hokejová Sparta chce systematicky budovat kádr

PRAHA

Hokejová Sparta končí s každoročním velkým přebudováváním kádru. Nové vedení klubu reprezentované především ředitelem a dočasným generálním manažerem Viliamem Sivkem, chce pro budoucí sezóny systematicky skládat mužstvo. To by mělo v budoucnosti dominovat extralize a jeho hráči by se měli stát pevnou součástí reprezentačního týmu.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Hokejisté Sparty zřejmě vstupují do nové éry.

Článek

"V posledních třech letech se v A-týmu vystřídalo 98 hráčů, to chceme zastavit. Upustili jsme od systematického budování kádru, zajímali se jen o výsledky a starali se o hráče, kteří přicházeli za velké peníze z jiných klubů. To chceme ukončit," řekl Sivek na dnešní tiskové konferenci Sparty. Nástupce Luboše Koželuha v pozici šéfa klubu hodlá sázet hlavně na odchovance, kteří dobře znají specifické prostředí na Spartě. "Musí hrát pod obrovským tlakem, který v žádném jiném klubu není," podotkl Sivek.

Jedná se o návratu Hlinky a Benýška

Změnu ve strategii klubu dokládají i nové smlouvy, které Sparta podepsala s klíčovými postavami současného kádru. Na tři roky se jí upsal nejlepší střelec extraligy Petr Ton, nové kontrakty mají i Michal Sivek a Tomáš Netík. "Ruku jsme si podali i s Janem Markem. Slib, že u nás budou hrát v případě, že budou zdravotně v pořádku, máme i od Jiřího Vykoukala a Karla Pilaře," řekl Sivek. Sparta také vede slibné jednání o návratu ze zahraničí s Jaroslavem Hlinkou a Ladislavem Benýškem. "Pro příští sezónu bychom ale chtěli kádr doplnit tak o tři čtyři hráče," uvedl Sivek.

Vše směřuje k tomu, aby se Sparta vrátila na výsluní české extraligy. "Tak kolem roku 2008 až 2011 bychom chtěli hrát rozhodující úlohu," nastínil plány ředitel klubu. Trenér František Výborný, který se na střídačku Sparty vrátil v listopadu po pěti letech, přirovnává stávající situaci k roku 1993. "Tehdy nám to k titulu trvalo sedm let. Poté však došlo k radikálnímu řezu jádra, které stárlo. To však by podle mě chyba. K výměně mělo dojít postupně," soudí Výborný.

Hledá se nový generální manažer

V novém složení vedení klubu v létě dojde ještě k jedné podstatné změně, do Sparty by měl přijít nový generální manažer, který převezme sportovní pravomoci od ředitele klubu Sivka. "Máme několik adeptů. Chtěli bychom, aby to byla významná postava z minulosti Sparty," řekl Sivek. Jedním z hlavních kandidátů by měl být brankář Petr Bříza, který chce po sezóně ukončit kariéru.

Momentálně se Sparta zaměřuje na hlavní krátkodobý cíl - postup do play off. Před sezónou byl pražský celek považován za jednoho z hlavních favoritů soutěže, nyní jej však čeká tvrdý boj o samotný start ve vylučovacích bojích. "Posledních pár zápasů se nám vydařilo, ale nic jistého není. Stále létáme v tabulce nahoru dolů," řekl trenér Výborný. Další zápas čeká Spartu již dnes, kdy se na ledě Slavie bude snažit protáhnout sérii čtyř duelů, ve kterých bodovala.

T-Mobile Arenu je třeba vylepšit

Sparta aktuálně řeší i problémy se stářím a stavem domovské T-Mobile Areny. Stále existuje možnost, že by hlavní tým hrál stejně jako Slavia v Sazka Areně. "Naší prioritou ale je, abychom i nadále hráli v Holešovicích. T-Mobile Arena ale drží pohromadě jen silou vůle. Je potřeba zrekonstruovat technické zázemí i hlediště," uvedl Sivek. Sparťané, kteří mají halu v dlouhodobém pronájmu od magistrátu, jednají s radními o spolupráci na úpravách. "Chtěli bychom z naší haly něco jako Sazka Arenu," řekl Sivek.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice