Hlavní obsah

Hokejisty Hradce Králové posílil lotyšský útočník Džerinš

Hradec Králové

Lotyšský hokejový útočník Andris Džerinš je novou posilou Hradce Králové. Osmadvacetiletý centr, který hrál posledních sedm sezon Kontinentální ligu za Dinamo Riga, uzavřel s Mountfieldem roční kontrakt. Informoval o tom východočeský klub na svých internetových stránkách.

Foto: mountfieldhk.cz

Lotyšský útočník Andris Džeřinš bude nově hrát za Hradec Králové.

Článek

"Primárně jsme hledali hráče české národnosti, výběr ze zkušených centrů je ale v tomto ohledu značně omezený. Už před mistrovstvím světa jsme se tak začali poohlížet po zahraničních hráčích," řekl generální manažer Aleš Kmoníček.

Džerinš v uplynulé sezoně KHL nasbíral v 50 zápasech 15 bodů za deset branek a pět asistencí. Představil se v dresu Lotyšska i na MS v Rusku a v sedmi zápasech zaznamenal gól a čtyři přihrávky. "Sledovali jsme ho i na mistrovství světa a domníváme se, že by mohl zapadnout do herního stylu, který chtějí trenéři praktikovat," uvedl Kmoníček.

Jednání podle něj nebyla jednoduchá. "Andris uvažoval, že zůstane v Rize. Situace v Dynamu je ale poměrně nejistá a Andris nedostal žádné konkrétní informace, proto se domluvil na spolupráci s námi, za což jsme rádi," dodal generální manažer Hradce Králové.

Džerinš, který v letech 2007 až 2009 působil v Kingstonu v zámořské juniorské OHL, má za sebou sedm účastí na MS. V KHL v 267 duelech včetně play off zaznamenal 59 bodů za 36 gólů a 23 asistencí.

"Jakmile se po skončení minulé sezony ukázalo, že v našem týmu dál nebudou působit Tomáš Mertl a Brian Ihnacak, bylo nasnadě, že musíme hledat kvalitní hráče na pozici středního útočníka," prohlásil nový hlavní trenér Mountfieldu Václav Sýkora, který nahradil Vladimíra Kýhose.

"Byli vytipováni forvardi z domácího hráčském trhu, se kterými jsme vedli jednání, ale drtivá většina z nich dávala přednost působení v zahraničí. Andris je v ideálním hokejovém věku s mnoha zkušenostmi získanými během působení v KHL a lotyšské reprezentaci," uvedl Sýkora.

Džerinš by se měl k mužstvu připojit 20. července, kdy po dovolené odstartuje závěrečná část letní přípravy. "V tuto chvíli je kádr víceméně hotový s tím, že nemusíme za každou cenu podepisovat dalšího hráče. Pokud se však na trhu naskytne nějaký zajímavý hráč, budeme s ním jednat. Může to být centr i křídlo, uvidíme dle nabídky," dodal Kmoníček.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín zítra 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec zítra 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec