Hlavní obsah

Laco prožil v Chomutově proti Omsku výbornou premiéru

Chomutov

Vynikající premiéru prožil slovenský hokejový gólman Ján Laco v brance Chomutova. Při prvním startu v dresu obměněného celku Pirátů přispěl k vítězství nad Avangardem Omsk 3:1. Mnoho nechybělo, aby udržel čisté konto, inkasoval až v samém závěru. Bezprostředně po utkání hovořil nejprve se zástupci omského klubu a pak se rozpovídal i pro Sport.cz. „Nad letní nabídkou Chomutova jsem neváhal,“ svěřil se Laco.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Chomutovský brankář Ján Laco zasahuje proti střele Kurčerjavenka.

Článek

Máte za sebou angažmá v KHL, mj. v týmech Donbass Doněck a naposledy Barys Astana. A chomutovský debut jste si odbyl proti Omsku. Byl to pro vás pikantní zápas?

To, že jsem mluvil rusky s jeho manažery, není nic mimořádného. Přece jen za čtyři pět let, co jsem působil v KHL, jsme se potkávali při zápasech a s některými se známe. Vždy jsme rádi prohodili pár slov a výjimkou nebyl ani duel v Chomutově (úsměv).

Nepřipadal jste si ještě jako v KHL? Zvučný ruský protivník, v hledišti takřka čtyři tisíce natěšených diváků.

Je pravda, že tyhle okolnosti dodaly zápasu atmosféru i prestiž. Ale první utkání bývají často rozpačitá. Hrajete zápas po dlouhé době a ještě to není ideální. Myslím, že se přesto bojovalo v tempu. Bruslilo se naplno a s výsledkem můžeme být spokojení. Zároveň je stále co zlepšovat.

V úterý 2. srpna hraje Chomutov na ledě úřadujícího českého mistra v Liberci. Takže další atraktivní soupeř v úvodní části přípravy.

Nechci dělit mužstva podle výkonnosti. Každý celek je kvalitní a především se soustředíme na vlastní výkony bez ohledu na to, kdo proti nám stojí. Pro Liberec to bude první zápas, pro nás už druhý a měli bychom prokázat, že se zlepšujeme. Nebo se o to aspoň budeme snažit.

Jak se vám jeví dosavadní souhra s obranou? Jsou v ní kromě českých hráčů i Kanaďané Flemming a Skinner, váš slovenský krajan Valach.

Je úplně jedno, kdo je odkud. Záleží na tom, jak fungují základní principy hry, a zda plníme, co se dohodne. V bránění a defenzivní fázi si musíme pomoci navzájem a důležitá je komunikace brankáře s hráči v poli.

Vraťme se k vašemu příchodu do Chomutova. Co o něm rozhodlo?

Chomutovská nabídka přišla jako první. Od začátku byla jasná a korektní. Velmi rychle jsme se dohodli. Zázemí jsem trošku znal. Nebylo nad čím váhat. Mluvil jsem s některými hokejisty, kteří tady hráli. Třeba s Milanem Jurčinou, jenž měl na Chomutov dobré vzpomínky a předal mi pozitivní reference. Léto jsem strávil doma na Slovensku, když pocházím z Liptovského Mikuláše, a teď se už věnuji přípravě na ledě.

Chystáte se na svou první sezónu v české extralize. Jak se těšíte?

Vím, že je to kvalitní soutěž, i když jsem v ní nikdy nechytal. Nečeká nás nic lehkého. Přípravu beru s plnou vážností. Vnímám tlaky, které budou vyvíjeny na brankáře. Jsem tady s mladšími kluky Strmeňem a Králem, kteří ale už taky mají něco za sebou, a věřím, že vytvoříme dobrou trojici.

Reklama

Související témata: