Hlavní obsah

Doháníme manko ze začátku sezóny, říká plzeňský asistent Hanzlík

Liberec

V extralize odehrál přes tisícovku zápasů, jako hráč končil kariéru ve svých čtyřiceti letech a nyní se třetí sezónu věnuje trenérské činnosti. V průběhu probíhajícího ročníku nejvyšší soutěže se bývalý vynikající obránce Jiří Hanzlík stal součástí trenérského týmu Škody Plzeň v roli jednoho z asistentů. „Doháníme manko ze začátku sezóny,“ řekl Hanzlík v rozhovoru pro Sport.cz po zápase v Liberci. Plzeňští jsou aktuálně na devátém místě tabulky.

Foto: Josef Pešout, Právo

Jiří Hanzlík.

Článek

Jak vzpomínáte nejen na celou hráčskou dráhu, ale především na mistrovství titul Plzně v roce 2013?

Alfou a omegou klubu i týmu byl Martin Straka. Mužstvo doslova sám utáhl na ledě i v kabině, k ruce měl Tomáše Vlasáka, zářil Honza Kovář. S nimi se hrálo skvěle. O sobě nechci mluvit, ale celkově jsem s vlastní kariérou spokojený. Dál to ale nešlo. Asi bych zvládl ještě jednu sezónu, jenže už chyběla chuť. Kromě Plzně jsem prošel předtím i Libercem a Karlovými Vary, kde jsem byl i u titulu v extralize v roce 2009.

V extralize jste trenérským nováčkem. Co soudíte o práci s plzeňským áčkem?

Dosud jsem vedl juniory a starší dorost. Ale v extralize dospělých je to jiné, samozřejmě nastupuje větší zodpovědnost. V Plzni se na podzim měnili trenéři v situaci, kdy tým byl na chvostu tabulky s bodovou ztrátou, a všichni jsme si uvědomovali, že sezóna může i špatně dopadnout.

Jak máte rozdělené role na střídačce?

Martin Straka je pochopitelně hlavou týmu. Hráči k němu mají největší respekt. O věcech se ale radíme ve větším počtu. Já se věnuji oslabení, Martin Straka s Tomášem Vlasákem přesilovkám a před hráči mluví i Láďa Čihák. Konzultujeme navzájem, co bychom chtěli, co se nám líbí a nelíbí. Snažíme se před mužstvem vystupovat jednotně. Někomu se může zdát, že dva trenéři a dva asistenti není úplně ideální řešení, ale záleží, jak se na to člověk dívá.

V minulém kole jste prohráli 1:3 v Liberci.

Už v dobách, kdy jsem za Bílé Tygry hrával, se hokeji věnovala v Liberci velká péče a měl kvalitu. Momentálně je už dva roky jasně nejlepším mužstvem v lize. Má zřejmě vynikajícího trenéra a hokej podle toho, jak v jejich pojetí vypadá, se blíží k modernímu směru, a tomu, kam se tenhle sport ubírá. I v zápase s námi jsem si ze střídačky všiml, že z libereckých hráčů doslova sršela energie.

Po pátečním zápase na ledě lídra tabulky nastoupí Plzeň už v neděli na půdě aktuálně druhého Třince. Co říkáte na náročný dvojboj spojený navíc s cestováním?

Doháníme bodové manko ze začátku sezóny. Každý zápas je pro nás důležitý. Doufám, že Třinec bude přijatelnějším soupeřem, než Liberec. Minule jsme v Třinci vyhráli a věřím, že tam znovu odehrajeme dobré utkání.

Reklama

Související témata: