Hlavní obsah

Kometu zachránil před bankrotem. Zruinovaný klub vytáhl Zábranský až k titulu

Brno

Před dvanácti lety se stal majoritním vlastníkem tehdy zruinovaného klubu, jemuž hrozil konkurz, teď přivedl hokejisty Komety symbolicky ke dvanáctému mistrovskému titulu. Třiačtyřicetiletý Libor Zábranský je u toho v trojroli majitele, generálního manažera i hlavního kouče.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Trenér Brna Libor Zábranský se zlatou medailí za vítězství v extralize.

Článek
Fotogalerie

Atmosféra na Zelném trhu v Brně po triumfu Komety

Fanoušci Komety v Brně

„Když jsem v roce 2004 koupil prvních dvacet procent akcií klubu, o něčem podobném jsem snil. Jenže Kometa byla tehdy neskutečně zadlužená, měla za sebou dokonce sezónu ve třetí nejvyšší soutěži. Povedlo se mi ji zachránit, byla to ale dlouhá a trnitá cesta na výsluní. Teď můžu říct, že mě ve středu večer potkalo to nejhezčí, co mohlo. Vidět fanoušky, v jaké jsou euforii, bylo skvělé. Jsem hrdý na kluky, jak fantasticky sezónou prošli. Zlaté medaile vybojovali pro Brno, pro Kometu a snad i pro mě," svěřil se Zábranský, který v minulosti triumfoval v extralize jako hráč se Vsetínem a se Spartou. „Teď je to ovšem podstatně jiné. Lepší a hrozně krásné," tvrdil.

Brňané už přitom dvakrát v uplynulých sezónách ve finále byli. „V roce 2012 jsme se do něj prodrali naprosto neuvěřitelně z předkola. A před třemi lety jsme měli hodně štěstí v semifinále, to nás ovšem pak opustilo. Až teď zřejmě nazrál čas vystoupat na vrchol," mínil Zábranský.

Spanilá jízda v play off

O tom, že se to jeho mužstvu může po dlouhých 51 letech podařit, byl přesvědčený už od loňského května. „Hned poté, co se nám povedlo získat borce typu Martina Erata, Marka Kvapila, Ondry Němce nebo Martina Zaťoviče se zkušenostmi z KHL i NHL. V průběhu sezóny přišli ještě Krejčík, Mallet či Bartejs. Vybudovali jsme nejsilnější a charakterově nejlepší tým za celou dobu, co v Kometě působím. Dokázal ustát lednovou krizi způsobenou zraněními a poklesem formy. A potom předvedl spanilou jízdu play off," těšilo ho.

Přitom začátkem devadesátých let minulého století, když Zábranský jako nadějný bek vstupoval do vrcholového hokeje, z Brna doslova prchl. „Do klubu mě sice přivedl legendární Vlastimil Bubník, ale to, jak byla tehdy Kometa manažersky i trenérsky mizerně řízena, byla úplná katastrofa. V té době si skoro všichni mladí kluci vyřizovali modrou knížku, ale já jsem se naopak přihlásil na vojnu sám a dobrovolně. Tenkrát mě ani nenapadlo, že si zahraju v NHL, a už vůbec ne, že se do Komety ještě někdy vrátím a zvednu nad hlavu pohár," usmíval se.

Tleskaly i legendy

V hledišti po triumfu nadšeně tleskali svým následovníkům i někteří z těch, kteří oblékali dres Komety v její nejslavnější éře na přelomu padesátých a šedesátých let. Finálové duely si nenechali ujít bývalí vynikající brankáři Nadrchal či Kolouch, někdejší obránci Potsch, Mašláň a Meixner nebo útočníci Černý a Kepák.

„Věřím, že jsou na nás pyšní. Pan Meixner mi před časem řekl, že by se ještě chtěli titulu dožít. Tak jsou snad šťastní, že jsme na ně dokázali navázat," doufal Zábranský. „Kometa je v Brně a na jižní Moravě obrovský fenomén. Byl bych rád, kdyby se o mně jednou říkalo, že jsem pro ni odvedl dobrou práci," přál si.

V závěrečné minutě posledního finálového střetnutí s Libercem se na ledě objevil i jeho syn. „Šlo o symbolické vyjádření toho, že jsme se snažili celou sezónu dávat příležitost i našim mladým nadějím. A nebylo to o mém klukovi. Kdyby Král nebo Mikyska nebyli zrovna na mistrovství světa osmnáctiletých, byli by tam místo něho," tvrdil.

Pro Nečase má medaili schovanou

Kvůli juniorskému šampionátu přišel o finálovou sérii i útočník Martin Nečas, který se už stal plnohodnotnou součástí hvězdami nabitého týmu. „Mrzí mě to, ale medaili máme pro něj schovanou. Uvidíme, jak to s ním bude dál. O svém životě si musí rozhodnout sám, já mu nebudu radit, jestli už pro něj nastala ta správná chvíle odejít po draftu do zámoří, nebo ještě sbírat další zkušenosti v extralize. Martin je strašně skromný a talentovaný kluk. Každopádně má před sebou hodně slibnou budoucnost," je si Zábranský jistý.

Bujarých oslav titulu se s hráči zúčastnil jen krátce. „Už nemám na to popíjet týden v kuse. Fantastický úspěch si vychutnávám spíš doma a v klidu," prozradil.

Brňané dohnali dvanáctým titulem dosud historicky nejúspěšnější Jihlavu. Slibovat, že hned za rok Kometa Duklu přeskočí, ale Zábranský nechtěl.

V kádru velkou obměnu neplánuje. „Devadesát procent hráčů máme podepsaných. Čerstvě na další dva roky Kanaďana Malleta. A samozřejmě se budeme snažit tým i doplnit. Znovu chceme poskládat vynikající mužstvo," netajil vysoké ambice.

Zdráhal se ale prozradit, zda bude šéfovat brněnské střídačce i v další sezóně. „K nějakým změnám v realizačním týmu zřejmě dojde. Nechte se překvapit," napínal prozatím fanoušky.

Reklama

Související témata: