Hlavní obsah

Šlégr se vrací do Litvínova

LITVÍNOV

Zkušený hokejový obránce Jiří Šlégr ukončil zahraniční angažmá a vrací se do Litvínova. Pětatřicetiletý olympijský vítěz z Nagana, který naposledy působil v NHL v Bostonu, se svým mateřským klubem podepsal dvouletou smlouvu.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Jiří Šlégr na tréninku české reprezentace ve Vídni.

Článek

"Dohodli jsme se již v minulém týdnu, ale zveřejnění jsme naplánovali na dnešní den, protože Jirka byl v minulých dnech časově zaneprázdněn a věděl, že by zveřejnění narušilo jeho program. Dnes navíc šel poprvé s týmem na led," uvedl generální manažer Chemopetrolu Václav Hořejší na mimořádné tiskové konferenci na severu Čech.

Dvouletý kontrakt již schválilo i představenstvo klubu. "Nebyla to složitější smlouva než ostatní," přiznal Hořejší. Litvínov se nicméně pojistil pro případ, že by zdravotní problémy neumožnily Šlégrovi hrát. "Kdyby ho lékaři nepustili na led, byla by smlouva neplatná. Zatím se to ale vyvíjí velmi dobře a já věřím, že Jirka bude stoprocentně připraven," řekl generální manažer.

Reichla Šlégrův příchod potěšil

Šlégrův příchod potěšil i sportovního manažera Litvínova a kapitána Roberta Reichla. "Musíme být ještě opatrní, protože dnes naskočil na led po dlouhé době. Pro mužstvo to bude větší motivace a konkurence. Když se podíváte na soupisku, tak máme dost obránců," uvedl Reichel.

Příchod důrazného beka bude zřejmě poslední výraznější posilou klubu. "Když se podíváte na trh, tak hráčů moc není. Někdy se ale stanou věci, které netušíte, a jindy se nestane nic. Pokud k něčemu dojde, tak se to veřejnost dozví," podotkl Reichel.

V Litvínově se mezi fanoušky spekuluje o možném návratu dalšího "zlatého odchovance" Martina Ručinského, který se stále nedohodl na další spolupráci s New York Rangers. "Pokud něco nebude stoprocentní jako dnešní zpráva o Jirkově příchodu, tak se k ničemu vyjadřovat nebudu," uvedl hrající sportovní manažer klubu.

Litvínovský odchovanec Šlégr v dresu Bostonu předčasně skončil ročník v březnu po problémech s ploténkou. Nyní se po operaci zad zotavuje a zatím není jisté, kdy naskočí do nové extraligové sezony. Dnes dopoledne se nicméně poprvé zapojil do tréninku s mužstvem.

Zápasy asi až v listopadu

"Do zápasů naskočím, až budu stoprocentně zdravotně v pořádku," zdůraznil Šlégr, podle kterého se tak může stát klidně až v listopadu. "Dokud mi doktoři neřeknou, že je srůst stoprocentní, hrát nezačnu," řekl. Proto se také nepředstaví v žádném přípravném zápase před nadcházející sezonou.

Majitel "zlatého hattricku" za vítězství na ZOH, MS (2005) a Stanley Cupu (2002 s Detroitem) naposledy za Litvínov hrál v ročníku 2004/2005 v době výluky NHL. Tehdy byl nejproduktivnějším obráncem týmu a po zranění Roberta Reichla a Martina Ručinského dotáhl jako kapitán mužstvo do play off.

Litvínovský debut téměř před dvaceti lety

Hráč ze slavné litvínovské líhně a člen zlaté generace českého hokeje debutoval v dresu severočeského celku již v sezóně 1987/88. Převážnou část kariéry ovšem strávil v zahraničí - v NHL odehrál v dresech Vancouveru, Edmontonu, Pittsburghu, Atlanty, Detroitu a Bostonu 622 zápasů, v nichž nasbíral 249 bodů (56+193). Má za sebou také evropská angažmá ve švédském Södertälje a ruském Omsku, kde ho trénoval jeho mentor Ivan Hlinka.

Dosavadními největšími posilami Litvínova před novým ročníkem byli brankář Martin Altrichter ze Zlína a útočníci Martin Jenáček ze Vsetína s Milanem Kopeckým ze Slavie. Klub v přípravě ještě testuje někdejšího juniorského reprezentanta Františka Lukeše. Třiadvacetiletý útočník působil šest let v zámořských soutěžích a naposledy hájily v nižší AHL barvy San Antonia a v CHL Lareda.

Reklama

Související témata: