Hlavní obsah

Hokejová extraliga projde v novém hávu velkou zkouškou

PRAHA

Velká očekávání panují před pátečním startem třináctého ročníku samostatné české hokejové extraligy. Fanoušky, odborníky, a především samotné hráče čeká řada herních novinek i změny pravidel a teprve samotné zápasy ukáží, zda nová rozhodnutí budou tím správným krokem pro zkvalitnění soutěže. Na výčtu favoritů na titul se však zřejmě mnoho nezmění.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto.

Článek

Podle internetové sázkové společnosti bwin.com jsou největšími aspiranty na titul pražské týmy Sparta a Slavia se shodným kurzem 3,50. Na dalších místech jsou Liberec (4,50) a Zlín (9,00). Shodně Spartu i Slavii tipují na titul sázkové kanceláře Chance a Fortuna.

Kdo vyhraje nový ročník hokejové extraligy?
Hlasujte v anketě Sport.cz na konci článku!

Slávisté přitom po uplynulé sezóně přišli například o takové hráče jako jsou Radek Duda a Jan Novák, přičemž na jejich místa nepřišla adekvátní náhrada. To na Spartě dokázali díry po odchodech Chabady, Tomana, Straky, a Břízy zalepit mnohem lépe. Do klubu se vrátil Jan Hlaváč a mimojiné přišli i Dušan Salfický a Ladislav Benýšek.

Přesto se obhájce titulu drží při zemi a narozdíl od jiných sezón nevykřikuje do světa fráze o nejvyšších ambicích. Pod novým vedením se chce klub především konsolidovat. Sportovní prioritou klubu s nejvyšším rozpočtem v extralize je dle vyjádření ředitele Viliama Sivka především hrát play-off a nevypadnout v prvním kole.

Překazit pražským S cestu za titulem se mohou pokusit zhruba čtyři další celky. Zlín by dozajista rád zopakoval úspěch z roku 2004, jenže oproti loňsku poněkud oslabil kádr a slovenské hvězdy Tomíka se Sekerášem má jen na pár zápasů. Postupné cíle si kladou i Vítkovice s novým hlavním trenérem Milošem Holaňem, útočná řada Irgl, Burger, Hubáček by mohla být ozdobou celé soutěže.

Staronového trenéra mají i v Pardubicích a Miloš Říha hodlá razantně napravit dojem z loňské sezóny, kdy Východočeši vůbec nepostoupili do play-off. A to i přesto, že týmu budou scházet branky zkušeného Michala Mikesky. Tradičně ambiciózní jsou v Liberci a chtějí s reprezentačním gólmanem Hniličkou zapomenout na loňský ročník, kdy coby vítězové základní části vypadli už v prvním kole play-off .

Bude v nájezdech kralovat Vlasák?

Kromě favoritů na titul bude mít ale pořád o co hrát hned deset nejlepších mužstev po základní části. Díky nově zavedenému předkolu play-off budou mít po skončení základní části po sezóně jen čtyři celky. A to doslova, baráž je od nynějška minulostí. Z extraligy se nesestupuje.

Zapomeňte rovněž na remízové výsledky, nový ročník O2 extraligy bude znát pouze vítěze a poražené. Nerozhodné zápasy po normální hrací době a prodloužení rozhodnou atraktivní samostatné nájezdy. Například ve Slavii v tomto ohledu hodně spoléhají na Tomáše Vlasáka, jenž se v této herní disciplíně mýlí jen velmi zřídka. Nové je i pravidlo neomezující počet cizinců v kádru, čehož hojně využili ve Vsetíně. Mezi osmi zahraničními hráči je pět Slováků, dva Lotyši a finský gólman Vehviläinen.

Reklama