Hlavní obsah

Boj o krále je tu, mladé pušky versus Erat s Čiliakem. Sesadí Třinec Kometu z trůnu?

Praha

Poslední série bitev o vládce sezóny 2017/2018 přichází. Sítem vyřazovacích bojů prošly dva týmy, které se utkají o Masarykův pohár pro mistra hokejové Tipsport extraligy. Na úřadujícího šampióna z Brna čeká Třinec, který začne v sobotu a v neděli před svými fanoušky, ve své aréně. Tito dva soupeři jdou v play off proti sobě poprvé. Kdo je favoritem, co říkají čísla, odborníci, sesadí Třinec Kometu z trůnu?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bude se po finále radovat Brno?

Článek

Poprvé se tato mužstva střetla před téměř třiceti lety, a to ve druhé nejvyšší soutěži. Nyní se ale píše rok 2018. Loni slavila Kometa titul po 51 letech. Třinec prožíval euforii naposledy v sezóně 2010/2011.

Program finále
14.4. Třinec–Brno
15.4. Třinec–Brno
18.4. Brno–Třinec
19.4. Brno–Třinec
22.4. Třinec–Brno
24.4. Brno–Třinec
26.4. Třinec–Brno

„Bude to útočný hokej a bude padat hodně gólů," myslí si třinecký gólman Šimon Hrubec, který má v play off úspěšnost zákroků 93,32 procenta. Jeho protějšek v brněnské brance Marek Čiliak je na tom ještě lépe, zatím se drží na čísle 94,66. Oba patří k oporám svých týmů, v průměru nedostali více než dva góly na zápasy.

Třetí Oceláři a pátá Kometa – tak dopadla obě mužstva po základní části. Následovalo play off. Třinec porazil ve čtvrtfinále 4:3 na zápasy Pardubice, v semifinále poté 4:2 Hradec Králové. Brno v prvním kole smetlo Vítkovice 4:0, poté 4:1 Plzeň.

„Brno působí dost suverénně, stejně jako při loňské cestě v play off za titulem. Třinec se mi ale líbí, má dobře organizovanou hru a vyznává agresivní hokej, víc útočný než Kometa. Pokud se Ocelářům podaří zvládnout první dva domácí zápasy, mohlo by Brno znervóznět," prohlásil pro Sport.cz reprezentační trenér Josef Jandač.

„Kometa má zkušený tým, kterému moc pomáhá i loňská zkušenost s vyzařovacími boji zakončená titulem. Výhodou Třince je obrovská euforie, která tam po postupu do finále panuje. Venca Varaďa s Markem Zadinou jsou výborní trenéři, kteří dali šanci mladým hráčům. A ti se jim svými výkony odvděčují. Je vidět, jak si celé mužstvo po těžké semifinálové sérii s Hradcem věří,“ řekl Sport.cz olympijský vítěz z Nagana a čtyřnásobný mistr světa Martin Procházka.

Šance na titul podle Sport.cz
Brno65%
Třinec35%

V probíhající sezóně se potkali rivalové v základní části čtyřikrát. V 1. kole Brno vyhrálo 5:4 po samostatných nájezdech. Ve 14. kole slavili výhru Oceláři 4:1. O třináct kol později vyhrál Třinec v Brně – 3:2. Čtvrtý duel vyzněl v lednu pro Kometu, vyhrála na půdě soka 5:2.

Tým musí mít své lídry, ti dokážou strhnout ostatní, zabrat, když je potřeba. V Brně jde o čtveřici Hynek Zohorna, Martin Erat, Martin Nečas a Marek Čiliak, ti jsou nejvíce vidět. „Čiliak chytá výborně, ale není neprůstřelný. V brance může být kdokoliv, ale hlavní faktor jsme my. Chceme mu chytání zkomplikovat,“ má jasný plán Vladimír Svačina.

Nejproduktivnější hráči
Třinec
JménoBody
David Cienciala13 (6+7)
Jiří Polanský11 (5+6)
Ondřej Kovarčík10 (5+5)
Brno
Hynek Zohorna11 (6+5)
Martin Erat7 (4+3)
Martin Nečas7 (3+4)

V Třinci dal o sobě v play off hodně vědět David Cienciala, který si proti Pardubicím v jednom zápase připsal sedm asistencí a vyrovnal extraligový rekord v play off. V brance stále drží titulové naděje Šimon Hrubec. V obraně ční Lukáš Krajíček a Milan Doudera. Dohromady si připsali už 16 bodů. Mimo naopak definitivně zůstane Martin Růžička, který je po operaci ramena. V základní části byl přitom třetím nejproduktivnějším hráčem extraligy.

„Největší přednost každého týmu? U Brna je to trpělivá hra v obraně a kapitán Martin Erat s brankářem Markem Čiliakem. U Třince pak dravé mládí čtvrté pětky bratří Kovařčíků a Ciencialy. Pro Vencu Varaďu i celý Třinec je příjemným zjištěním, že se nemusejí spoléhat jen na nějaká jména, ale mají mladé pušky schopné rozhodovat zápasy," soudí Jandač.

Celá série odstartuje v Třinci. Venku začínalo Brno už ve čtvrtfinále i semifinále. A pokaždé si odvezlo ze dvou utkání vedení 2:0. Do stejného pohodového stavu se dostal i Třinec po dvou zápasech v Hradci Králové.

Vítěz? Netipuju, říká Jandač

„Shodli jsme se s bývalými spoluhráči, že Kometa má velkou šanci získat pohár. Má výborného brankáře, čtyři skvělé útoky, hraje organizovaně, disciplinovaně. Pokud budou hráči vše dodržovat i ve finále s Třincem, věřím tomu," řekl pro web hc-kometa.cz legendární útočník Josef Černý.

Na jedné straně rozjetá mašina obhájce titulu, Kometa Brno v kurzu 1,58:1 na výhru, tak vidí šance sázková kancelář Tipsport. Proti nim hladoví třinečtí Oceláři, kteří jdou v poslední době do každé sezóny jako jedni z favoritů, ale naposledy tuto roli splnili před osmi lety. Bookmakeři jejich titul ocenili kurzem 2,4:1. Victoria Tip dává větší šance Brnu – kurz 1,5:1, Třinec má 2,45:1. Maxi Tip razí podobnou cestu 1,57:1 vs. 2,48:1. Výjimkou není ani Fortuna - 1,52:1 pro Kometu a 2,54:1 pro Třinec. "Vítězství Brna tipují v podstatě všichni, totálních 99 procent," poodhalil směr fanoušků Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Jandač se do odhadů o (staro)novém mistrovi pouštět nechce. „Netipuju. Už teď mají oba týmy úspěšnou sezónu, tak ať se rozhodne na sportovním poli. Oběma přeju štěstí," usmívá se Jandač.

„Mírným favoritem je pro mě Kometa. Očekávám ale delší série, ne brněnskou klasiku 4:0 či 4:1 na zápasy," soudí Procházka.

Jak hráči rozehrají první partii? První bitva začíná v sobotu v 18:20.

Kdo vyhraje podle vás extraligový titul?
Kometa Brno
70,1 %
Oceláři Třinec
29,9 %
Celkem hlasovalo 11344 čtenářů.

Reklama

Související témata: