Hlavní obsah

Dalším úmrtím mají v KHL zabránit důkladné kontroly mladých hráčů

MOSKVA

Důkladné vyšetřování okolností tragické smrti devatenáctiletého Alexeje Čerepanova garantuje prezident Kontinentální hokejové ligy (KHL) Alexander Medveděv. Toho šokující zpráva o smrti talentovaného útočníka zastihla na pracovní cestě ve Spojených státech a po návratu se nyní hodlá zasazovat o to, aby v "jeho" lize už k podobným tragédiím nemohlo dojít.

Foto: www.khl.ru/

Zdravotní testy hokejistů v Kontinentální lize

Článek

"Byl jsem tím šokován, událost v Čechově bude důkladně vyšetřena!" slíbil Medveděv  v rozhovoru pro deník Sport-Express. "Tady nebude místo pro žádné kompromisy. Šance Alexeje přežít prý byla 50 na 50, ale i kdyby měla být jen jedna z tisíce a nevyužila se, je třeba vyřešit proč se tak nestalo," burcuje.

Na stadiónu v Čechově se Čerepanovovi na střídačce v průběhu zápasu zastavilo srdce, ale na místě nebyla sanitka a k dispozici nebyl ani defibrilátor, kterým mohl být hráč oživen. "Komise KHL už předtím byla v Čechově na kontrole a vše bylo v pořádku, ostatně i stadion prošel před sezónou kontrolou. Tak proč se Čerepanovovi nedostalo potřebné pomoci? Proč tam nebyla sanitka v době, kdy ji bylo třeba? Tím vším se bude zabývat vyšetřovací komise, pro spekulace zde není místo," tvrdí rázně Medveděv.

Majorov by nechal Čechov vyloučit z ligy

Ohledně nezvládnutí lékařské pomoci v Čechově se mluví o tom, že by byl klub potrestán vysokou finanční pokutou. Proti tomu ovšem ostře vystoupil někdejší dvojnásobný olympijský vítěz Boris Majorov. "Jsem kategoricky proti tomu. Copak je možné život člověka vyvážit nějakými penězi? To je přece nemorální! Za takový průšvih je třeba celý stadión zavřít a klub vyloučit z ligy! A mělo by to být pro příště v reglementu soutěže," doporučil v rozhovoru pro list Sovětskij sport.

Medveděv se k tomu nevyjádřil, nicméně sám se hodlá zasadit o to, aby případné nedostatky v lékařské péči na stadiónech v KHL byly napraveny. "Obdržel jsem korespondenci od lékaře, který se staral o českého obránce Detroitu Jiřího Fischera, který před lety zkolaboval na srdeční slabost. Dal mi různá doporučení, co by bylo třeba udělat. Ale také si chceme vyžádat zdravotní testy, kterými Čerepanov před rokem prošel během kempu New York Rangers," prohlásil Medveděv.

Už v listopadu čekají na mladé hráče důkladné kontroly

Během herní pauzy na začátku listopadu, kdy se bude hrát mezinárodní hokejový turnaj Karjala ve Finsku, hodlá KHL nařídit nezávislá lékařská vyšetření všech mladých hráčů ligy ve snaze odhalit skryté vady. "Později budeme chtít, aby těmito prohlídkami prošli všichni hráči soutěže. A hráči, kteří tím neprojdou, zkrátka nebudou v KHL hrát," upozorňuje Medveděv na zpřísněná opatření.

Ruská agentura Interfax zveřejnila vyjádření jednoho z členů vyšetřovací komise Vladimira Markina. Podle něj byli prozatím odpovědnosti za smrt Čerepanova zbaveni lékař i manažer Omsku, lékař čechovské nemocnice, kam byl hokejista převezen, i ředitel zimního stadiónu v Čechově.

Náhlé úmrtí talentovaného Čerepanova zasáhlo celé Rusko. Před sportovními akcemi byla na řadě míst země držena minuta ticha k uctění jeho památky, například před středečním zápasem fotbalové kvalifikace o postup na MS 2010 mezi Ruskem a Finskem v Moskvě. KHL chce na jeho počest pojmenovat po Čerepanovovi cenu pro nejlepšího nováčka soutěže.

Reklama