Hlavní obsah

HC Lev nevkročil do ledových arén KHL. Skonal na úřednickém stole

PRAHA

Dvaatřicet týdnů žil svým životem hokejový Lev. Do ledové arény se ale nedostal. Skončil na úřednickém stole. Najít jediného viníka se patrně nepovede. Postupem času se do „akce KHL“ zapojily čtyři strany. Česká, slovenská, ruská a samotný klub. Start odvážného projektu vypukl 16. prosince 2009, skončil 28. července 2010. Klotové rukávy nenašly společnou řeč. Paradoxem je, že chtěly.

Logo hokejového klubu HC Lev Poprad

Článek

Každá ze stran bude trvat na svém, a v tom bude patrně zádrhel. Všichni chtěli dodržet své podmínky, ale zapomněli, že v tomto případě musí dojít k určitým kompromisům. Byl tu plán, který tu nikdy nikdo předtím nerealizoval, tudíž nemohl existovat jediný a jednoznačný výklad pravidel. Jednalo se, ale stále tu chybělo nějaké razítko, tu zase nebyla poslána žádost. A tak tu máme konec.

Pro samý křišťálový pořádek v šanonech se zapomnělo na hokejisty a fanoušky. „Vzhledem k absolutní nekonstruktivnosti požadavků Slovenského hokejového svazu jsme rozhodli, že klub HC Lev nebude připojen,“ cituje list Sovětskij sport Alexandera Medvěděva, prezidenta KHL. Takový vzkaz přichází z Ruska.

Šatna na zimním stadiónu v Popradu. Zde měli v příští sezóně obývat i hradečtí Lvi.foto: ČTK/Peter Lázár

Slovenská strana nerozhodla v pondělí a verdikt posunula na 23. srpen, neměla potřebné doklady. Přesto hráči začali trénovat, vznikl i seznam přípravných zápasů. „Je to velmi smutné. V mužstvu mohlo hrát hodně slavných hokejistů, ale také nadějných mladých kluků. Slovenský hokejový svaz požadoval, aby byl HC Lev členem Ruské hokejové federace. Ale já připomínám, že žádný z klubů KHL není členem Ruské hokejové federace. Pouhá představa otázky je absurdní,“ nebral si servítky Medvěděv, kterému se tak rozšíření ligy zadrhlo na „papírech“. Velký sen o konkurenci NHL se probral do reality.

Reakce HC Lev: Rozhodnutí bereme "sportovně"

„Já a moji kolegové se domníváme, že toto rozhodnutí ukazuje na neochotu slovenské federace najít kompromis, oni poslali tento projekt ke dnu,“ dodal Medvěděv. "Našeho úsilí nelitujeme, rozhodnutí bereme "sportovně," napsal Zdeněk Šesták, mediální zástupce klubu. Diplomatická reakce. Co se také rozčilovat na veřejnosti.

Přitom v Hradci Králové a poté i v Popradu vše probíhalo téměř idylicky. „Nevidím žádnou zásadní překážku, proč by se nemohla KHL hrát v Areně v Hradci Králové. Vedení klubu HC LEV Hradec Králové dělá vše pro splnění všech nutných předepsaných regulí. Fanoušci hokeje se mají na co těšit,“ prohlásil viceprezident KHL Vlaimír Šalajev po návštěvě v Hradci Králové. Po zamítnutí Českých hokejovým svazem se naděje přesunuly na Slovensko. A?

„Proběhla jednání klubu s primátorem Města Poprad, s klubem HK Poprad o možnosti využívání zimního stadionu a vzájemné spolupráci  i s vedením Slovenského hokejového svazu. Dle usnesení  nemá námitek proti odehrání zápasů HC Lev Hradec Králové v Popradu, na teritoriu SZLH, za předpokladu, že o to požádají zodpovědní představitelé KHL prostřednictvím Ruské federace,“ psalo se v červnu. Také minulost. Ale budoucnost tu přece je. Co další sezóna?

Jsou tu ale i otázky k pohřbenému ročníku ze strany HC Lev. Nikdo dodnes neví, kdo stál za klubem s údajným rozpočtem 350 miliónů korun, kdo ho vedl, kdo ho měl sponzorovat. Jediný kdo hovořil za HC Lev, byl Zdeněk Šesták, ředitel komunikace.

Reklama

Související témata: