Hlavní obsah

Pískat NHL? Teď není šance, tuší první český sudí v KHL Jeřábek

Michal OsobaPrávo

Čeští hokejisté jsou v KHL žádaným zbožím už od jejího vzniku. Od nové sezóny však bude v nejprestižnější evropské soutěži poprvé působit i český sudí. Antonín Jeřábek podepsal v KHL roční smlouvu a bude tak v soutěži jediným rozhodčím ze země, která v lize nemá svůj klub.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Antonín Jeřábek při vyhlášení nejlepšího extraligového rozhodčího.

Článek

Kdy vám z Ruska poprvé hodili laso?

Před dvěma lety po mistrovství světa ve Finsku, kde jsem odpískal své první finále. Od té doby jsem s Alexandrem Poljakovem (šéf rozhodčích KHL – pozn. red.) v kontaktu a letos došlo k definitivní dohodě, kdy mě uvolnil český svaz.

Proč jste dva roky odolával?

Prvotní byl souhlas od svazu. Kdyby mi to neumožnil, nemohl bych odejít. Domluvil jsem se s Pavlem Halasem (předseda komise rozhodčích – pozn. red.), že ještě dvě sezóny zůstanu, protože se blížila olympiáda, a pak mě případně uvolní, což splnil.

Hokejisté sní o angažmá v zahraničí odmala. Měl jste jako rozhodčí podobné sny?

Absolutně ne, pro mě samotného bylo překvapením, když mě oslovili. Předtím jsem pískal extraligu, měl za sebou první světový šampionát na Slovensku. Nijak jsem nepřemýšlel o tom, že by existovala možnost pískat někde v zahraničí. V té době ani uvolňování rozhodčích do dalších soutěží moc nefungovalo.

Je KHL pro vás úplným vrcholem, nebo věříte v možnost dostat se i do NHL?

Ptá se mě na to spousta lidí. Myslím, že v současné době ta šance není. Marcus Vinnerborg tam sezónu byl, pak se vrátil do Švédska a žádný jiný evropský rozhodčí se v NHL od té doby neukázal. Pro mě je KHL nejvyšší meta, možná do budoucna budou do NHL dveře otevřenější pro další generaci rozhodčích, ale já v současné době považuju za de facto neprůchodné se do NHL dostat.

Hráči odcházejí do Ruska i kvůli financím. Hrály roli i ve vašem rozhodování?

V rozhodování ne. Nejdůležitější motiv byl zapískat si KHL, nejprestižnější soutěž v Evropě. Samozřejmě že finanční stránka je tam lepší než u nás, stejně jako u hráčů. Ale nebyla to pro mě priorita, spíš otázka prestiže a té profesní stránky.

Jak vypadal předsezónní kemp rozhodčích v Rusku?

Kolegové se ptali, jestli jsme tam byli na báze… Ale proběhlo to zhruba ve stejném duchu jako u nás. Navíc jsem prošel pečlivou zdravotní prohlídkou, což beru jako obrovské plus, protože u nás před sezónou u rozhodčích neprobíhají. Pak už standardní fyzické testy, testy na ledě a individuální pohovory včetně promítání videa a probírání nových pravidel.

Jak bude vypadat váš program? Budete vyrážet na tripy jako kluby?

Tak by to mělo vypadat. Na čtrnáct dnů bych měl vyrazit na trip do Ruska, kde ob den nebo dva budu mít utkání, pak bych se měl vrátit na týden domů a tak pořád dokola. Budu bydlet po hotelech, přesouvat se letecky, případně jinak, když to bude poblíž Moskvy.

Kolik zápasů byste měl odpískat?

Podle smlouvy bych měl být hodně vytěžovaný. Pokud půjde vše, jak by mělo, mělo by to být na stejné úrovni jako tady v extralize. Mezi čtyřiceti až padesáti zápasy bych měl v základní části odpískat.

Na další klubové soutěže jako je Liga mistrů asi nebudete uvolňovaný…

Pár rozhodčích má působit v Lize mistrů, i když tam KHL žádný klub nemá. Mne se však bude týkat jen KHL, nebo mezinárodní akce, ale spíš asi až po konci sezóny, případně šampionát do 20 let.

Připravujete se jako rozhodčí na sezónu jinak než v extralize?

Ani ne. Jen jsem v létě trávil víc času pod činkami, fyzické testy v Rusku jsou přece jen o něco náročnější než u nás. Jinak je ta příprava na sezónu pořád stejná. Za roky, co pískám, vím, jak se připravit a co mi vyhovuje. Akorát mám navíc administrativu, protože řeším víza do Ruska, Běloruska a Kazachstánu.

Budete muset měnit styl pískání? Chce se po rozhodčích v Rusku něco jiného?

Nic zvláštního, jen nám pan Poljakov zdůrazňoval, že by se měly přísněji posuzovat zákroky holí. Jinak jsme se zaměřovali zejména na nová pravidla jako je hybridní icing.

Jak se na tuto změnu díváte? Nepřinese více emocí směrem k rozhodčím?

Teď jsem pískal přípravné utkání a je pravda, že když bylo poprvé použito hybridní zakázané uvolnění a rozhodčí ho správně zrušili, třebaže podle původních pravidel by bylo pískané, v hale to zahučelo. Chvíli bude trvat, než si všichni zvyknou, ale nevidím v tom velký problém. Když si vzpomenu, jak se zaváděl zákaz střídání po zakázaném uvolnění, také z toho byly strašné obavy a za dva měsíce to všem přišlo naprosto normální. Myslím, že hybridní icing přinese větší atraktivitu a nemyslím, že by měla být ohrožena bezpečnost hráčů. V utkání, které jsem pískal, byla snad jedna dvě situace, kdy to pravidlo bylo uplatněno. Čároví rozhodčí budou mít větší pravomoc a víc práce, jinak to hokeji jen prospěje.

Reklama