Hlavní obsah

Beránek si v Curychu oživil vzpomínky na poslední medaili v nároďáku

CURYCH

Před deseti lety si Josef Beránek na stejném místě pověsil na krk svou poslední medaili v reprezentačním dresu. Na hokejovém mistrovství světa 1998 tehdy porazil český tým v souboji o bronz domácí mužstvo a nynější kapitán Slavie byl u toho. Ve středu večer jej na ledě curyšského Hallenstadionu čeká neméně důležitý zápas, když povede Slavii proti místním "Lvům" v Lize mistrů.

Článek

"Hned jsem si uvědomil, že je to ten stadión," reagoval Beránek po tréninku Slavie v Hallenstadionu na otázku Sport.cz, zda si vzpomíná na deset let staré události. "Ale žádná nostalgie na mne nepadá, já tohle nějak zvlášt neprožívám," pokračoval hráč, jehož tehdy překvapily dobré výsledky domácího týmu, který Češi porazili v zápase o bronz.

"Ačkoliv hraje ve švýcarské lize spousta dobrých hráčů, národní tým nikdy neměl úplně oslnivé výsledky. Ale švýcarský hokej nelze podceňovat a myslet si, že je někde níž než ten náš," upozornil Beránek, jenž si potom zahrál už jen na mistrovství světa 2004 v Praze, ale tehdy ambicemi našlapaný tým ztroskotal ve čtvrtfinále na USA.

Hallenstadion už pamatuje leccos, vždyť byl postaven v roce 1939. Pravidelně se zde pořádá tenisový turnaj žen okruhu WTA a vystupovalo zde mnoho hudebních hvězd jako Elton John, Barbra Streisand, U2, Rolling Stones, nebo AC/DC. V roce 1998 se zde hrála část hokejového mistrovství světa a před dvěma roky se tu uskutečnilo semifinále a finále mistrovství Evropy házenkářů.

Hallenstadion v Curychu foto: www.hallenstadion.ch

Protože jde o víceúčelovou halu, tribuny jsou poměrně daleko od ledové plochy. Ale i tak dokážou místní fanoušci vytvořit pořádně bouřlivou atmosféru. Po renovaci v roce 2005 má hala kapacitu 13 tisíc diváků. "Bude jenom dobře, když jich přijde spousta, vytvoří se báječná atmosféra," nemá z toho Beránek obavy. "Naši fanoušci přijeli taky a my jim chceme poděkovat tím, že uděláme dobrý výsledek," přidal se útočník Tomáš Micka.

Curych má ambice postoupit v Lize mistrů do semifinále a nakročit k tomu chce už ve středu proti Slavii. Zajímavostí ale je, že pokud tým postoupí do závěrečných bojů, semifinále i finále by musel hrát mimo svůj Hallenstadion. V termínu možného prvního semifinálového zápasu je totiž na stadionu plánován závod v dráhové cyklistice a v době finále se zde mají konat soutěže v parkuru.

Reklama

Související témata: