Hlavní obsah

Osmnáctiletý Laine hned na začátku MS připravil Jágra o rekord

Aktualizováno

Vycházející hvězda finského hokeje Patrik Laine dokázal již po dvou zápasech na mistrovství světa v Rusku připravit Jaromíra Jágra o jeden z jeho rekordů. Laine ve dvou utkáních nasbíral šest kanadských bodů za čtyři góly a dvě asistence a překonal tak ve srovnání osmnáctiletých hráčů Jágrovu bilanci z roku 1990.

Foto: Profimedia.cz

Finský talent Patrik Laine (vlevo) na světovém šampionátu v duelu proti Německu.

Článek

V dresu tehdejšího Československa si Jágr před 26 lety v deseti utkáních připsal pět bodů (3+2) a až do neděle byl rekordmanem "moderní" éry světových šampionátů v kategorii hráčů do 18 let. Laine, který patří společně s Američanem Austonem Matthewsem mezi hlavní aspiranty na pozici jedničky letošního draftu, kraluje po dvou odehraných kolech kanadskému bodování celého turnaje.

Rodák z Tampere už letos Finsku pomohl k zisku zlatých medailí na MS hráčů do 20 let a v Petrohradu má na kontě stejný počet bodů jako Jaroslav Drobný, který v roce 1939 coby osmnáctiletý hokejista při své premiéře na mistrovství světa vstřelil v šesti zápasech šest gólů. Tehdy se asistence nezapisovaly.

Patrik Laine
Datum a místo narození: 19. dubna 1998, Tampere
Státní příslušnost: Finsko
Výška a váha: 194 cm, 94 kg
Post: útočník
Klub: Tappara Tampere
Největší úspěchy: zlato z MS do 20 let 2016 (Finsko), stříbro z MS do 18 let 2015 (Švýcarsko); vítěz finské ligy 2016
Ocenění: člen All stars týmu MS do 18 let 2015 a MS do 20 let 2016; nejužitečnější hráč play off finské ligy 2016
Ostatní: urostlý útočník s dobrou střelou, jeden z největších světových talentů současnosti; odchovanec Tappary Tampere debutoval v nejvyšší soutěži v 16 letech, velkou část předchozí sezóny strávil na hostování v druholigovém LeKi; v té aktuální už v dresu Tappary zaznamenal 33 bodů (17+16), dalších 15 (10+5) přidal v play off a výrazně přispěl k zisku titulu; na loňském MS osmnáctek i letošním MS dvacítek patřil k nejlepším střelcům i nejproduktivnějším hráčům, v obou případech byl také vybrán do týmu hvězd turnaje; díky nominaci na letošní MS v Rusku se stal nejmladším finským hráčem v historii světových šampionátů; podle expertů bude v nadcházejícím draftu NHL vybrán jako druhý v pořadí.

Reklama

Související témata: