Hlavní obsah

Čeští mladíci popravili Slováky a budou hrát o medaile

PARDUBICE

Hokejoví reprezentanti do dvaceti let budou na domácím mistrovství světa v Pardubicích a Liberci bojovat o medaile. Rozhodla o tom jejich sobotní výhra nad Slovenskem 5:2, našeho východního souseda čekají po odehrání základní skupiny jen zápasy o udržení. Češi už mají ve skupině jisté minimálně třetí místo, základní část ukončí v pondělí zápasem se Švédskem.

Článek

Už po dvaadvaceti vteřinách jsme dostali šanci hrát přesilovou hru a dvojice Frolík, Voráček Slovákům zle zatápěla. Pak se osmělil i soupeř. Neuvirth musel zasahovat proti střele Marcinka, nebezpečně pálil v přesilovce Lušňák. V sedmé minutě si Voráček najel do ideální pozice, ale neuspěl. O chvíli později byl z dorážky úspěšnější Sklenář a otevřel skóre.

HOKEJOVÉ MS "20" ON-LINE NA SPORT.CZ
Skupina ASlovensko vs. Česko

V desáté minutě se Neuvirth nadvakrát vyznamenal při dorážkách Čaládiho. Stejný hráč pádil na českého gólmana ve třinácté minutě a rozhodčí nařídil po faulu domácího obránce trestné střílení. Exekutorem se stal Marcinko, ale neproměnil. V závěru třetiny se Češi bránili při vyloučení Szturce, hned po jeho návratu však udeřili podruhé. Frolík dostal přihrávku na pravou stranu a vteřinu před první sirénou zvýšil na 2:0.

V polovině zápasu si Slováci raději vzali oddechový čas

Na začátku druhé třetiny se musel slovenský brankář v oslabení pořádně ohánět. Při dorážce Látala byl ještě úspěšný, ale pak zůstal zcela osamocen Bártek a zvýšil na rozdíl tří branek. V 27. minutě už to bylo 4:0. Slováci chybovali v rozehrávce, Ondráček si objel obránce a vyrazil sám na gólmana. Ten jeho střelu ještě vyrazil, na dorážku Sklenáře už byl však krátký.

Slovenský tým si vybral oddechový čas, ale jejich další snaha ještě něco s výsledkem udělat přicházela vniveč. Domácí obránci udržovali koncentraci a nebýt pozorného Hudáčka mohli Češi přidat ve druhé třetině ještě další branky. Slováci se gólu dočkali až v 39. minutě, kdy Neuvirtha prostřelil Ďuriš.

Smrtící úder v oslabení pohřbil slovenské naděje

V padesáté minutě Hampl elegantně obešel obránce Mikuše, ale brankáře už překonat nedokázal. Vzápětí putoval stejný hráč na trestnou lavici a po následném vyloučení Piskáčka hráli Slováci celou minutu přesilovku pět na tři. Po hezké kombinaci zakončoval Čaládi do zcela odkryté branky.

Další příležitost ke skórování se jim nabídla už za minutu při vyloučení Frolíka, přišel však úder na druhé straně. V oslabení ujela dvojice Látal, Bártek, přičemž prvně jmenovaný efektně zakončil bekhendovou střelou. V závěru zápasu už čeští hráči udrželi vedení a užívali si mexické vlny vyprodané pardubické arény.

Slovensko - Česko 2:5 (0:2, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 39. Ďuriš (Slovák, Jančovič), 53. Čaládi (Slovák) - 8. Sklenář (Kuběna), 20. Frolík (Voráček), 25. Bártek (Voráček, Bořuta), 27. Sklenář (Ondráček), 55. Látal (Bártek). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Ronn (Fin.) - Feola (USA), Kekalainen (Fin.). Vyloučení: 7:9. Využití: 0:1. Diváci: 10194 (vyprodáno).
Slovensko: Hudáček - Biro, Ďaloga, Beňa, Bališ, Mikuš, Kozák, Krajčík, Zúkal - Roháč, Marcinko, Lušňák - Slovák, Skokan, Čaládi - Jurík, Češík, Šinkovič - Suja, Ďuriš, Jančovič. Trenér: Štefan Mikeš.
Česko: Neuvirth - Bořuta, Jordán, Parýzek, Piskáček, Prokop, Kundrátek - Bártek, Frolík, Voráček - Látal, Strapáč, Hampl - Sklenář, Kuběna, Ondráček - Meidl, Semorád, Szturc. Trenér: Miloslav Hořava.

Reklama

Související témata: