Hlavní obsah

Musí se změnit celý systém, říká po fiasku dvacítky brankář Sedláček

Zázraky se od české dvacítky na juniorském šampionátu v Kanadě nečekaly. Výběr kouče Šindela nebyl pasován mezi favority turnaje, optimismus ale vlily do žil úspěšné přípravné zápasy. Jenže samotné mistrovství skončilo fiaskem. Češi neporazili ani jeden tým ze světové špičky a nakonec museli bojovat o samotné udržení. „Systém je u nás nastavený špatně,“ přiznává brankář Jakub Sedláček.

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Brankář Jakub Sedláček inkasuje gól v zápase se Švédskem.

Článek

Předpokládám, že sedmé místo se jinak než neúspěch brát nedá...

Samozřejmě to je pro všechny zklamání. Ani já sám jsem tam toho moc nepředvedl. To se ale dá říct o celém mužstvu.

Nebyli jste po přípravných zápasech, které vám vyšly až nad očekávání, moc psychicky nahoře?

Nechci se chválit, ale v přípravě proti Kanadě a Americe jsme s Pavlem Francouzem zachytali dobře, kluci navíc dobře bránili. Pak ale přišel úvodní zápas se Švédskem a deset gólů by asi zatočilo s každým.

Myslíte, že jste měli na víc než na sedmou příčku?

Určitě jsme měli na víc. Ale jak říká pan Holík, něco se tady musí změnit.

Podle vás co?

Já do toho nechci zasahovat, to si musí říct pánové nahoře. Ale vezměte si jenom juniorskou extraligu, kterou jsem ještě donedávna hrál. Dvacet čtyři týmů? To je hrozně moc! Maximálně tak dvanáct.

Můžete popsat největší rozdíly mezi juniorským šampionátem a českou extraligou?

Co si budeme povídat, v Kanadě to bylo minimálně o třídu rychlejší. V tom byl obrovský rozdíl. Tady jsou ale zase hráči chytřejší.

V čem si myslíte, že Češi za zbytkem světa nejvíce zaostávají?

Určitě v pracovitosti! V Kanadě jdou kluci po tréninku ještě dál makat, celý den myslí na hokej. Ráno jdou na trénink, odpoledne jdou na trénink. Do toho jsou ještě v posilovně. Švéďáci to samé. Tady u nás je ten systém nastavený špatně.

Myslíte, že jsou Češi až moc pohodlní?

Přesně tak.

Pojďme k extralize. Ze zámoří jste se vrátil až ve čtvrtek ráno, hned večer jste odehrál zápas na Slavii. Jak jste se během něj cítil?

Je to špatné, jsem unavený. Doufám, že se z toho co nejrychleji dostanu. Hlavně první třetina byla příšerná, tam mi bylo hodně špatně. Pak se to ale postupem času zlepšovalo. Ještě dva tři dny ale ještě bude trvat, než si přivyknu na zdejší časový režim.

Jak se únava v brance projevovala?

Šlo hlavně o soustředění, zavírají se vám oči. Před zápasem jsem si dal tři energetické nápoje a šel do brány.

Můžete přiblížit, jak váš den vypadal?

Za poslední den a půl jsem naspal asi dvě hodiny... Kolem desáté ráno jsem přiletěl a hned odjel do Prahy na hotel. Dvě hodiny jsem spal a někdy kolem čtvrté po probuzení jsem se rozhodl, že proti Slavii půjdu do brány.

Reklama

Související témata: