Hlavní obsah

Bednář se na čtvrtý pokus dočkal startu na MS

RIGA

Až na čtvrtý pokus se hokejový útočník Jaroslav Bednář dočkal vytouženého startu na mistrovství světa. Devětadvacetiletý odchovanec pražské Slavie moc dobře zná nepříjemný pocit, který provází vyřazení z výběru při posledním zužování kádru. Letos se však mohl radovat. Kouč Alois Hadamczik jeho jméno zařadil mezi 25 hráčů, s kterými na světovém šampionátu v Lotyšsku počítá.

Foto: archiv

Jaroslav Bednář

Článek

"Jsem strašně rád, že to vyšlo. To si ani nedokážete představit. Splnil se mi sen zahrát si na mistrovství, to je neskutečné. Teď by to ještě chtělo ještě něco tady ukázat a dokázat, že na to mám," řekl devětadvacetiletý Bednář v rozhovoru s novináři.

Motivace předvést se v dobrém světle je o to větší, že chce fanoušky i odborníky přesvědčit, že do týmu patří, i když se do Rigy dostal také díky velkému počtu omluvenek. "Je sice pravda, že někteří hráči odmítli a na úkor toho jedu. Beru to ale tak, že jsem se sem dostal, a jsem tady od toho, abych něco předvedl," uvedl autor 24 extraligových branek v letošní sezóně.

I díky tomu, čím si v minulosti prošel, prý letos při dotváření konečné nominace na MS nervózní nebyl. "Nenervoval jsem se. Od prvního dne, kdy jsem se připojil k nároďáku, jsem byl klidný. Už jsem si prošel svým. Letos jsem si řekl, že to zkusím a uvidím. Vyšlo to a jsem vděčný trenérovi, že mě sem vzal," podotkl Bednář.

Křídelní útočník, který má za sebou angažmá v Plzni, na Spartě, ve Finsku i v zámoří, se mezi vybrané hráče dostal i přesto, že o svou pozici musel tvrdě bojovat. Před začátkem soustředění totiž neměl nic jistého a trenér Hadamczik mu to i dopředu řekl.

"Chtěl jsem vědět, jestli tam je nějaké procento šance, že pojedu. Aby mi to řekl nebo aby se zachoval jako Růža (Vladimír Růžička) loni. Ten mi řekl, že nemám šanci, a nemusel jsem se měsíc zbytečně mlátit v kempu. Odpočinul jsem si a mohl se začít připravovat na sezónu se Slavií. To se mi líbilo, takové jednání mám rád," ocenil Bednář přístup letošního i loňského reprezentačního trenéra.

Zatímco před rokem mu Růžička rovnou řekl, že se do konečné nominace při konkurenci hvězd zámořské NHL nedostane, letos mu Hadamczik dveře nezavřel. A Bednář se rozhodl o svou šanci porvat. "Kdybych to nezkusil, tak bych si to jednou vyčítal," řekl. S Lenerem si do oka nepadl

Zatímco poslední dva trenéry národního týmu Bednář ocenil, o jejich předchůdci Slavomíru Lenerovi se moc pozitivně nevyjadřuje. Lener jej totiž vyřadil ze závěrečné nominace v roce 2003 i o rok později. "Hodně zklamaný jsem byl hlavně v roce 2003, kdy jsem hrál na Floridě a Lener tam za mnou byl s tím, že by chtěl, abych jel na mistrovství. Odehrál jsem přípravu i poslední zápas před turnajem v Rusku, a pak jsem se nevešel ani mezi širší nominaci náhradníků," řekl.

O rok později to bylo podobné. Spíše než samo vyřazení však Bednáře naštvaly Lenerovy komentáře. "Vadily mi hlavně ty kecy kolem, že mám na něj smůlu. To jsem se málem neudržel. Kdyby řekl jedeš-nejedeš. Teď jsme si na to vzpomněli a smáli jsme se, ale tehdy jsem absolutně neměl náladu na žertíčky. Nepřišlo mi to vtipné," uvedl Bednář.

S Lenerem si nepadli do oka ani při jeho angažmá u reprezentace do 20 let a v pražské Spartě. Lener byl navíc asistentem Ivana Hlinky i v roce 1998, kdy se Bednář poprvé nevešel do konečné nominace. V jedenadvaceti letech jej to ale tolik nemrzelo.

Momentálně se ale Bednář vzpomínkami na minulost nezabývá a plně se soustředí na šampionát v Lotyšsku. Riga se mu zalíbila hned po přistání. "Když jsem z letadla viděl pláž a vodu, tak jsem si říkal, že to je dobré. Měl jsem dobrý pocit. Říkám si jen, že jsem si měl vzít více než jedny kraťasy," smál se Bednář, kterého stejně jako ostatní hráče přivítalo teplé počasí a teploty kolem 20 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata: