Hlavní obsah

České hokejisty čeká na úvod bouřlivá atmosféra

Jirka G. Novák (Riga)Sport.cz

Neúnavné publikum požene dopředu hokejisty Lotyšska v úvodním utkání šampionátu proti české reprezentaci. Pořadatelé tvrdí, že zápas základní skupiny bude vyprodaný, a slibují velmi bouřlivou atmosféru. Hlediště bude zaplaveno fialovými dresy národního celku a jejich majitelé budou doufat, že jejich idoly se proti úřadujícím mistrům světa postarají o první překvapení šampionátu.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Lotyšští hokejoví fandové jsou vyhlášení svým nadšením. (ilustrační foto)

Článek

Například komentátor švýcarského deníku Blick považuje Lotyše za nejlepší hokejové fanoušky na světě a připomíná přípravný zápas, který sehráli reprezentanti helvétského kříže v Rize v úterý. Arena Riga byla vyprodaná a fanoušci vytvářeli atmosféru jako na fotbalovém zápase v Itálii nebo Brazílii. Nikdy přitom na hráče soupeře nepískají, nebučí nebo jinak neprojevují antipatie. Soustředí se pouze na svůj tým a ten bezmezně podporují.

Ten úterní zápas se Švýcary Lotyši vyhráli, i to jim před dnešním utkáním vlévá do žil optimismus. A to i přesto, že při domácím šampionátu nepatří soupiska lotyšského týmu k těm nejlepším ve srovnání s minulými lety. Dnes už legendární brankář Irbe má problémy s kolenem, obránce Ozolinš z New York Rangers hrát nebude, a další zástupce v NHL Skraštins ještě bojuje s Coloradem o Stanley Cup. Citelná bude i absence tragicky zesnulého útočníka Sergeje Žoltokse, jenž mimochodem pocházel právě z Rigy.

Divočejší tým

O co je však lotyšský národní tým chudší o hvězdy, o to je prý bojovnější a divočejší. Aby toho entuziasmu nebylo až příliš, o to se musí postarat ruský kouč Pjotr Vorobojov, který převzal mužstvo teprve v březnu. Trenér Togliatti týmu vnutil více defenzivní styl, takže hráči už nelétají tak bezcílně po ledě jako v minulosti, ale spolehlivě plní i defenzivní úkoly.

I přes všechny potíže se sestavou české reprezentace je ale favorit utkání jasný a pokud chce nechat trenér Hadamczik zapomenout na nepodařené výkony před MS, musí Češi vstoupit do turnaje výhrou. Pro Lotyše by měl být klíčovým utkáním teprve duel se Slovinci, výhra by jim zřejmě zajistila postup do osmifinálové fáze.

Reklama

Související témata: