Hlavní obsah

Hokejový titul s nádechem senzace byl doslova vydřený

Martin KézrPrávo

Dvanáct titulů mistrů světa už získali hokejisté pro Česko, ten letošní z Kolína nad Rýnem je z nich ale rozhodně nejpřekvapivější. Má až nádech senzace. „Povedla se nám asi největší loupež v hokejových dějinách,“ řekl vtipně a přitom docela výstižně kapitán a střelec finálové branky Tomáš Rolinek, když nesl pyšně trofej mistrů světa do kabiny.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jaromír Jágr a trenér Vladimír Růžička (vpravo) v šatně po zisku titulu mistrů světa.

Článek
Fotogalerie

Podceňovaný národní tým, který se kvůli spoustě omluvenek těžko skládal a během šampionátu mu po prohrách s Nory a Švýcary hrozilo, že ani nepronikne do čtvrtfinále, se právě v té kritické chvíli obrovsky semknul a dokonale vyzrál na favority.

Ve vyřazovací části se české mužstvo už rozjelo tak, že zásluhou nájezdů přelezlo skandinávské překážky a nakonec uťalo i sen Rusů o zlatém hattricku, když finálovou výhrou 2:1 přerušilo jejich sérii 27 vyhraných utkání na šampionátech. „Hoši, vezeme to domů,“ křičeli na chodě Lanxess Areny nečekaní šampióni, kterým zlaté medaile na ledě předával prezident Václav Klaus a v šatně se pak od nich dočkal prudké spršky šampaňským.

Růžička: Tohle vítězství řadím nejvýš

To už ale vzduch provoněla vůně na poslední chvíli sháněných doutníků. „Povedla se nám neskutečná věc, finálové vítězství nad Rusy řadím úplně nejvýš v celé trenérské kariéře. Před pěti lety ve Vídni jsem mnohem víc věřil, že na zlato dosáhneme, ale tady to bylo těžší, když jsem viděl, co Rusové předvádějí...,“ tvrdil krátce po nedělní půlnoci trenér Vladimír Růžička.

„O to víc jsem hrdý na to, co hráči dokázali, jak tam jezdili po zadku a lezli po čtyřech. Fanoušci na zlato čekali pět let a jsme moc rádi, že jim ho teď můžeme přivézt,“ říkal kouč, jenž měl sako i košili zmáčené od sektu, v kapse mu pípal mobil plný gratulací a bylo na něm vidět, jak je šťastný.

První angažmá na reprezentační střídačce končil světovým titulem, se zlatem se loučí i podruhé. „Je to zajímavé, asi to tak ten nahoře takhle chtěl,“ mínil Růžička s tím, že srovnávat kolínský triumf s Vídni ale vůbec nejde. „Tehdy byla výluka v NHL a všichni nejlepší hráči k dispozici. Naopak do Německa odjel letos výběr, kterému si myslím nikdo moc nevěřil a po těch porážkách s Nory a Švýcary byl dokonce odepisován. Hráči však našli význam slova tým, hrozně moc bojovali a dokázali, že srdcem se dá hodně udělat,“ řekl Růžička, podle nějž bylo moc důležité, že se skalpem Lotyšů mužstvo odrazilo ze dna.

Nakonec vyhrálo pět těžkých utkání v sedmi dnech. „Překvapilo mě, že i ti nezkušení se z toho nepo... v důležitých zápasech, naopak ukázali, že mužstvo má ducha. Nesmím ale zapomenout, že jsme měli fakt skvělého gólmana. Když postavíte do branky někoho s takovou fazónou jako měl Vokoun, tak musíte být někde kolem medaile,“ doplnil trenér, podle nějž letošní mistrovství přineslo strašně moc překvapení.

Mohlo se přihodit cokoliv

„Výsledkově jsem měl pocit, že se tu může přihodit cokoli. Vždyť čtvrtí skončili Němci, kteří loni nesestoupili jen proto, že příští šampionát pořádali. Naopak semifinalisté olympiády zůstali daleko od medaile, Kanada i Finsko balily po čtvrtfinále, Slovensko a USA ještě dřív,“ uvažoval kouč, který nerad mluví o krizi českého hokeje, ale ani by nechtěl, aby pod dojmem letošního zlata vznikl dojem, že je u nás všechno v pořádku: „To je ale hlavně o práci a ne o tom, že začnu do novin vysvětlovat, jak je všechno špatně.“

Reklama

Související témata: