Hlavní obsah

Se Slováky mohlo být ještě hůř! Obrali sudí Dány o regulérní gól?

Kolín nad Rýnem/Praha

Bojovali a po statečném vzepětí v závěrečné třetině vymazali tříbrankové manko, přesto porážku s Dány 3:4 po samostatných nájezdech neodvrátili. Bod byl vzhledem k vývoji zápasu pro slovenské hokejisty na MS v Kolíně nad Rýnem úspěchem, nakonec totiž mohli vyjít bodově zcela naprázdno. Ještě v základní hrací době, přesně v 54. minutě za stavu 3:3, totiž sudí i na základě konzultace s českým videorozhodčím Pavlem Halasem neuznali gól Juliana Jacobsena. A Dánové zuřili!

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Inkriminovaný moment z 54. minuty zápasu. Slovenský zadák Juraj Mikuš natlačil za stavu 3:3 gólmana Júlia Hudáčka do branky, která opustila své místo. Vzápětí přešel čáru i puk.

Článek

Co se stalo?

Juraj Mikuš ztratil při přesilovce na modré čáře puk a pustil Jacobsena do brejku. Dánský útočník sice nájezd neproměnil, ale vracející se slovenský bek natlačil gólmana Júlia Hudáčka do branky a čáru pak přešel i puk. Ještě před tím však došlo k vychýlení slovenské svatyně z pozice, což potvrdil i videorozhodčí.

Podle dřívějších pravidel by bylo neuznání gólu jednoznačně správným verdiktem. Nové regule platné od roku 2014 však hovoří o tom, že pokud bránící hráč posune svoji vlastní branku a tým soupeře dosáhne gólu, ten bude uznán za předpokladu, "že soupeř vystřelí předtím, než byla branka posunuta nebo hlavní rozhodčí rozhodne, že by byl puk vnikl do branky, kdyby byla ve své normální pozici."

Pravidlo 94 zase říká, že gólu je dosaženo, když je puk vstřelen, kopnut, usměrněn nebo dopraven do branky jakýmkoli způsobem bránícím hráčem. Podle všeho tak Jacobsenova akce tyto podmínky splnila.

Také hokejový expert České televize David Pospíšil, který zápas spolukomentoval, rozhodnutí sudích nechápal, stejně jako překvapení Dánové a jejich fanoušci. Mohli slavit první tříbodovou výhru na turnaji, nakonec si připsali body dva po trefě Mortena Greena v třetí sérii nájezdů.

"Při tom rozhodování jsem se modlil ke všem svatým," cituje Mikuše ČTK. A Hudáček netajil, že chtěl branku posunout. "Nebyl jsem si jistý, jak to bude. Zkusil jsem se zapřít do brány, naštěstí vyskočila a gól neuznali, i když jsem byl na 90 procent přesvědčený, že ho uznají," popsal Hudáček.

Po druhé porážce ze tří zápasů dostaly slovenské ambice na postup do čtvrtfinále další povážlivou trhlinu. Cígerův tým bez posil z NHL má zatím na svém kontě jen tři body a zda si uchová naděje na play off, či zda ho čeká stejně jako na minulých třech světových šampionátech jen boj o setrvání mezi elitou, může naznačit již dnešní souboj od 20:15 s domácím Německem.

Měl být Jacobsenův gól uznán?
Ano
87,6 %
Ne
12,4 %
Celkem hlasovalo 5692 čtenářů.

Reklama

Související témata: