Hlavní obsah

Oslavenec Jeřábek vyzvídal o Montrealu

Martin Kézr (Paříž)Sport.czPrávo

Zase slaví narozeniny na šampionátu. Obránci Jakubu Jeřábkovi je právě dnes 26 let a doteď si vybavuje, jak před rokem dostal v Moskvě od spoluhráčů dort a co s ním prožil za lapálii.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český reprezentant Jakub Jeřábek v duelu s Běloruskem.

Článek

„Moc dobře si pamatuju, že jsem svíčky na něm sfoukával snad pět minut, vůbec mi to nešlo. Nevím, jestli se chystá něco podobného, ale kdybych to měl opakovat, tak doufám, že ty francouzské budou jiné kvality než ruské voskovky. Je ale docela fajn zažít narozeniny v téhle partě, i když doma mě nějaké rodinné posezení po návratu určitě nemine," usmívá se a ještě si vybaví, že i loňská oslava v kabině proběhla po zápase s Norskem.

„Přijde mi, jako by to ani nebyl rok, ale sotva týden. Strašně rychle to uteklo," vykládá Jeřábek. Po premiérové zkušenosti v cizině, když odehrál sezónu v ruském Podolsku, se cítí bohatší o životní zkušenost. „Když nad tím přemýšlím, tak už si asi nedělám takovou hlavu z maličkostí. Kolikrát jsem dřív řešil úplné kraviny a zbytečně se tím rozhazoval," uvažuje.

S Kanadou zažil fičák

Když by se měl herně porovnat s loňským šampionátem, jeho pařížský pocit ještě není úplně ideál ní. „Před rokem jsem byl před mistrovstvím ve výrazně větším zápasovém zatížení. V Moskvě jsem pak těžil z toho našlápnutí, ale tady pro mě premiérový zápas mistrovství byl teprve čtvrtým utkáním za poslední dva měsíce," říká s odkazem na to, že v přípravě léčil naražené rameno z utkání proti Němcům. „S Kanadou to pak pro mě byl docela fičák, cítil jsem se dost zavařený, ale postupně ten rytmus chytám," přibližuje.

Novou sezónu začne v NHL na prestižní adrese Montreal Canadiens a už v Paříži na toto téma vedl diskusi s budoucím spoluhráčem Tomášem Plekancem. „Šli jsme si sednout, abych zjistil co nejvíc kolem mužstva i města. Musím vyzvídat. Hodně jsem se ptal i Jardy Špačka, který za Montreal také hrál," tvrdí Jeřábek, jenž ale zatím neřešil, kdy se za oceán vydá.

„Bude to určitě výrazná změna," připouští. S krajanem Romanem Horákem, který s Jeřábkem hrál doposud za Viťaz, si právě o prostředí hodně povídali. „Pro něj i jeho partnerku, která je Kanaďanka, byl přesun do Ruska taky velkým skokem a já si ho prožiju teď naopak. I když jsem už za oceánem byl, strávit tam celou sezónu a postarat se sám o sebe, to bude něco úplně jiného. Ani nevím, jestli se na to jde nějak připravit, spíš si to musím zažít," uvažuje.

Plekanec ho uklidňoval

Z angličtiny obavy nemá. „Určitě ji musím vylepšit, ale není to tak hrozné, abych se nedokázal domluvit a říct si o vše potřebné," uvažuje. Míří však do frankofonní oblasti Kanady. „Francouzštinou jsem úplně nepolíbený. Přítelkyně má základy, tak se do mě snaží něco dostat. Nějak mi to zatím nejde přes jazyk," přibližuje Jeřábek, kterého ale Plekanec uklidnil, že ani on po třinácti sezónách v dresu Montrealu moc francouzsky nemluví.

Jeřábek by si přál, aby se vysněného angažmá v zahraničí dočkala i jeho sestra Markéta, házenkářka Mostu. „U ní je to trošku složitější. Má ještě smlouvu, i když s některými týmy je v kontaktu. Moc bych jí něco přál, už by taky asi po čtyřech letech chtěla zvednout kotvy," říká reprezentační obránce, jenž chtěl sestru pozvat na šampionát, když letos probíhá v tak atraktivní destinaci, jako je Paříž. „Ta šance, že by dorazila, je ale hodně malá. Mají před ligovým finále se Slavií," dodává dnešní oslavenec.

Reklama

Související témata: