Hlavní obsah

Chytal bez jmenovky, ale byl k nepřehlédnutí. Pocit z premiéry je fajn, usmál se Rittich

Pardubice

Byl to pro něj parádní debut za reprezentaci. David Rittich přiletěl teprve ve středu z Calgary, ale v neděli už šel do akce. Pochytal 38 ruských střel a položil základ pro vítěznou tečku za českým účinkováním na pardubické akci evropské hokejové tour.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář David Rittich během utkání turnaje Carlson Hockey Games proti Rusku.

Článek

Jaký máte pocit z premiéry v českém dresu?

Od toho tam gólman je, aby něco chytil a pomohl mužstvu. Jsem rád, že mě něco trefilo a takhle to dopadlo. Pocit je fajn a hlavně mi přijde super, že jsme vyhráli nad Ruskem, které je v každé sestavě silné.

Byl jste hodně nervózní?

Nebývám nervózní, to bych se musel klepat z každého zápasu. Jenom jsem měl obavy z kluziště, že se na něm bude hrát o dost jiný hokej než v Americe.

Jaká byla adaptace na evropský led?

Sám na sobě cítím, že tam ode mne byly určité věci, na které jsme zvyklý z úzkého hřiště, a které musím předělat. Pokud jde puk z úhlu, tam to zatím řeším jinak, než bych měl na širším kluzišti.

Česko čekalo na výhru nad Ruskem v základní hrací době od MS 2016...

Nevěděl jsem, že je nějaká taková špatná bilance a jak se říká, každá série někdy končí a tahle skončila dneska. Chtěli jsme vyhrát, což se podařilo.

Původně jste měl nastoupit až příští týden na Švédských hokejových hrách. Proč se ten debut posunul už na neděli do Pardubic?

Trenéři chtěli. Řekli mi, že když se budu cítit, abych šel. Vím, že to ještě není úplně na sto procent, ale věřil jsem si, že to zvládnu, tak jsem tam vlezl.

Proč jste měl na dresu číslo jedna bez jmenovky?

Kustodovi Zdendovi Šmídovi taky původně řekli, že budu chytat až ve Švédsku, ale na poslední chvíli se to změnilo. Nevím, jestli si nechám jedničku, raději bych si vzal číslo 39, co jsem měl na farmě

Měl jste velkou podporu z hlediště?

Byl tady taťka s bráchou, přítelkyně s rodiči, kamarádi. Škoda, že tady nemohla být mamka, ta je na dovolené.

Trenér Jandač už určil tři gólmany pro mistrovství světa. Je to pro vás velké povzbuzení, že vás mezi ně zařadil?

Skvělá zpráva, snad i trochu odměna za sezónu, kterou jsem měl dobrou. Jsem rád, že jsem tady mohl zabojovat o MS, a když teď vím, že tam jedu, tak bych chtěl zabojovat o to, abych se v Kodani dostal do brány.

Berete celou letošní sezónu jako pohádkovou?

Je hlavně krásná tím, že se mi podařilo prosadit do branky v NHL i v reprezentaci, což je pro mě velká věc.

Reklama

Související témata: