Hlavní obsah

Jandačova volba! Na MS nebere Zadinu nebo Frka. Přijedou Plekanec s Hykou

Praha
Aktualizováno

Trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač zveřejnil nominaci na světový šampionát v Dánsku. Kádr aktuálně čítá 26 jmen (tři brankáře, 8 obránců a 15 útočníků). Nově se k týmu připojí útočníci Tomáš Plekanec z Toronta a Tomáš Hyka z Chicago Wolves z AHL. Na soupisku pro mistrovství světa se vejdou jen tři gólmani a dvaadvacet hráčů do pole. Až v dějišti turnaje se tak Jandač i s ohledem na zdravotní stav svých svěřenců rozhodne, koho zapíše hned od prvního duelu turnaje.

Trenér Josef Jandač odtajnil nominaci hokejové reprezentace na MSVideo: Sport.cz

 
Článek

Jak silný je český tým pro hokejové mistrovství světa v Dánsku ?

Proč na MS nejedou Zadina a Frk ?

Do nominace hokejové reprezentace se nakonec dostala brankářská trojice Francouz, Rittich, Hrachovina

Kdo ze zámoří může ještě posílit český tým na MS ?

Plekanec si vzal po skončení klubové sezóny s Torontem několik dnů na rozmyšlenou, aby následně Jandačovi a generálnímu manažerovi Jiřímu Fischerovi na účast na MS kývl. Čeká ho tak už jedenáctý světový šampionát. „Jsem moc rád, že Tomáš přijede, moc jsem o něj stál. Na postech centrů jsme totiž byli v problémech. Má obrovské zkušenosti, za Toronto odehrál výborné play off," prohlásil Jandač.

Plekanec přitom chvíli pochyboval, jestli by byl pro tým přínosem. „Nebyl si úplně jistý, jestli nám pomůže. Má svůj věk, loňské mistrovství, kdy nás posílil až v průběhu, nedopadlo nejlíp. Měl obavu, aby nezabíral místo mladším klukům. Měl by nám dodat zkušenost a pomoct mladším," poodhaluje Plekancovu roli Jandač.

Účastníka loňského šampionátu Hyku uvolnilo Vegas po vyřazení farmářského celku Chicago Wolves v AHL, přestože nováček NHL hraje druhé kolo play off. "Když skonči, spojil jsem se s ním a Tomáš projevil zájem reprezentovat. Zavolal jsem generálnímu manažerovi (Vegas) Georgi McPheeovi a on jej uvolnil," řekl Fischer.

Kapitán Červenka, povolán brankář Hrachovina

Kapitánem mužstva určili trenéři Romana Červenku, brankářskou jedničkou bude Pavel Francouz, dvojkou pak David Rittich. Překvapením je povolání třiadvacetiletého gólmana Dominika Hrachoviny z Tappary Tampere, který bude trojkou. Původně se mělo za to, že tato pozice připadne Dominiku Furchovi.

„O Dominika Furcha jsme měli zájem, ale v pozici trojky byl na mistrovství už loni. Chápeme, že se chtěl připravit na novou sezónu, sám ještě nemá jasno, kde ji stráví," vysvětlil Jandač, proč se nakonec rozhodl povolat Hrachovinu, který dovedl Tapparu ke stříbru ve finské nejvyšší soutěži.

Proč nejedou Zadina a Frk?

Trochu nečekaně pak v Jandačově nominaci chybí junior Filip Zadina, Filip Chlapík z Ottawy nebo Martin Frk z Detroitu. „Zadina je velmi šikovný hráč, v budoucnu bude patřit k nejlepším. V přípravě nás ale úplně nepřesvědčil, že by měl dostat vhodnou roli na šampionátu," uvedl Jandač o útočníkovi Halifaxu.

„Frka pro mě bylo těžké vyřadit. Dorazil za námi až minulý týden, teď ve Švédsku hrál první tři zápasy a jeho výkon se nám moc nelíbil. Počítali jsme s ním na přesilovku, ani v nich si ale moc dobře nevedl. Hra v poli taky nebyla podle našich představ," vysvětluje Jandač Frkovo vyřazení.

Po generálce na MS Švédských hrách, na nichž Češi prohráli se Švédskem, Finskem, i Ruskem, Jandač vyřadil z kádru i obránce Hrbase, Pavlíka, Krejčíka, Mozíka, Vitáska a útočníky Kašeho, Adama Musila, Hynka Zohornu a Matěje Stránského.

„Vitáska a Krejčíka poslalo ze hry zranění. Stejně jako Mozíka. Jeho koleno se lepší ale zůstává velký otazník, jestli se dá do MS do pořádku. Bude dál zkoušet bruslit a dáme si vědět," nevzdává se Jandač naděje na beka Podolsku.

Ve výběru je sedm hokejistů ze zámoří. Vedle Plekance a Hyky i gólman Rittich z Calgary, obránce Gudas z Philadelphie a útočníci Faksa z Dallasu, Jaškin ze St. Louis a Chytil z NY Rangers. Všichni čtyři nově povolaní (Plekanec, Hyka, Hrachovina i Gudas) se připojí k týmu ve středu v Praze ještě před čtvrtečním odletem. Jedenáct hráčů už v minulosti na mistrovství světa startovalo - brankář Francouz, obránci Gudas, Jordán a útočníci Hanzl, Řepík, Červenka, Faksa, Horák, Kousal, Hyka a Plekanec.

„Máme v kádru dost mladých, slibuju si od nich energii, dravost, rychlost, nápad a myšlenku. A snad i zodpovědnost, protože někdy hrají až bezstarostný hokej," přeje si hlavní kouč, který věří, že facka v podobě tří proher na Švédských hrách přišla ve vhodnou chvíli.

„Všechno zlé je pro něco dobré. Dostat včas na hubu není na škodu," usmál se Jandač.

Do Dánska Češi odletí ve čtvrtek dopoledne, turnaj pak začnou v sobotu 5. května proti Slovensku. V základní skupině v Kodani pak postupně narazí ještě na Švédsko, Švýcarsko, Rusko, Bělorusko, Francii a Rakousko.

Širší nominace hokejové reprezentace pro MS v Dánsku:
Brankáři
Dominik Hrachovina (Tappara Tampere/Finsko)
Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL)
David Rittich (Calgary/NHL)
Obránci
Radko Gudas (Philadelphia/NHL)
Michal Moravčík
David Sklenička (oba Plzeň)
Martin Pláněk (Hradec Králové)
Michal Jordán (Chabarovsk/KHL)
David Musil (Třinec)
Filip Pyrochta (Liberec)
Adam Polášek (Soči/KHL)
Útočníci
Tomáš Plekanec (Toronto/NHL)
Andrej Nestrašil
Robin Hanzl (oba Nižněkamsk/KHL)
Michal Řepík (Sparta Praha)
David Šťastný (Zlín)
Martin Kaut (Pardubice)
Roman Červenka (Fribourg-Gottéron/Švýc.)
Radek Faksa (Dallas/NHL)
Roman Horák (Podolsk/KHL)
Filip Chytil (NY Rangers/NHL)
Dmitrij Jaškin (St. Louis/NHL)
Robert Kousal (Davos/Švýc.)
Dominik Kubalík (Ambri-Piotta/Švýc.)
Martin Nečas (Brno)
Tomáš Hyka (Chicago Wolves/AHL)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.