Hlavní obsah

Sezóna ve Finsku mě posunula, libuje si Šulák. Za zachránce se ale nepovažuje

Praha

Ještě před rokem znal jeho jméno jen málokdo, na minulém šampionátu v Paříži se však Libor Šulák výrazně vryl do paměti českých hokejových fandů. Urostlý bek se stal objevem reprezentace, která jeho služeb využije i na nadcházejícím mistrovství světa v Dánsku, i když v nominaci trenéra Josefa Jandače původně nefiguroval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Libor Šulák před odletem na MS do Dánska.

Článek

„Pozvánka mě příjemně překvapila, budu se snažit zúročit loňské zkušenosti," ujišťuje dlouhovlasý obránce, jenž vyztuží defenzívu českého výběru. „Budu se snažit pomoct v obranné i útočné hře, za žádného zachránce se ale určitě nepovažuju," říká 24letý rodák z Pelhřimova, jehož kariéra strmě roste.

Ještě před rokem nastupoval v EBEL za Znojmo, před začátkem pařížského turnaje se dohodl na spolupráci s finským Lahti, aby mu na konci května hodil laso Detroit. S Rudými křídly uzavřel dvouletý kontrakt, místo v kádru si však nevybojoval a vrátil se do Skandinávie, kde strávil drtivou část sezóny.

„Angažmá ve Finsku mě posunulo. Velký rozdíl byl v rychlosti, hraje se tam hodně nahoru dolů. Navíc v týmu se všechno hrálo na mě. Pořád jsem byl na ledě. Poznával jsem různé situace v těžkých chvílích a musel dělat správná rozhodnutí," líčí Šulák, který patřil k nejlepším zadákům tamní ligy. V 42 duelech zaznamenal devět gólů a 23 asistencí.

V létě se znovu porve o NHL

Když Pelicans v březnu vypadli z play off, připojil se k týmu Grand Rapids, který je farmou Detroitu. V AHL však kvůli zdravotním problémům nastoupil pouze ke dvěma utkáním. „Po uzdravení jsem se už nedostal do sestavy, protože kluci hráli výborně. Jsem ale v pořádku, času na rekonvalescenci jsem měl dost," připomněl Šulák, jenž v létě znovu zabojuje o NHL.

„Zúčastním se v Detroitu hlavního kempu a na něm se rozhodne. Když se nedostanu do prvního týmu, půjdu na farmu. Evropská varianta už není," vysvětluje.

Před rokem byl v kempu národního mužstva absolutním nováčkem, jenž se nečekaně protlačil až na pařížský turnaj. A vešel se nakonec i mezi vyvolené pro šampionát v Dánsku, přestože si dělal zálusk také na únorový start v Pchjongčchangu. „Olympiádu jsem kousal v pohodě, držel jsem klukům palce u televize. Jsem ještě mladý a poperu se o ni příště," dodal.

Reklama

Související témata: