Hlavní obsah

Česko - Slovensko 3:2ppInfarktovou bitvu rozhodl Jaškin, Češi otočili na MS derby se Slováky

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Krištof 0 : 1
22. Kubalík 1 : 1
26. Sekera 1 : 2
60. Nečas 2 : 2
63. Jaškin 3 : 2
Záznam online reportáže

Kodaň
Aktualizováno

Drama na úvod. Čekání hokejových fanoušků na první zápas na mistrovství světa skončilo. Výsledek je nakonec potěšil, ale byla to bitva. Národní tým vyhrál prestižní duel se Slováky 3:2 po prodloužení. Ještě deset sekund před koncem třetí třetiny Česko prohrávalo, ale Martin Nečas překonal Marka Čiliaka, slovenského fantoma v brance. V prodloužení rozhodl Dmitrij Jaškin. Češi hrají další zápas v neděli od 16:15 se Švédskem.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Rozhodnuto. Česko porazilo Slovensko 3:2 v prodloužení na úvod MS v Dánsku. Gól vstřelil Dmitrij Jaškin.

Článek
Fotogalerie

Začátek nadchl. První velká šance nebyla ale proměněna. Tomáš Plekanec našel před brankou Dominika Kubalíka, jenže ten Marka Čiliaka v brance nedokázal překonat. Za minutu Radek Faksa minul, přitom celá slovenská klec byla volná. Svižný úvod bez gólů.

První přesilovka patřila Slovákům, na dvě minuty šel sedět Radko Gudas, který se poté rozčiloval na Buce, který si poležel na ledě. Čtyři sekundy uběhly, střela od modré čáry, tečovaný puk a Michal Krištofič poslal soupeře do vedení v 8. minutě. První vážnější situace a hned slovenská radost. Start patřil výběru trenéra Josefa Jandače, po brance se situace otočila.

Na konci úvodní dvacetiminutovky zůstal na ledě Libor Šulák, dvě minuty vyfasoval za faul kolenem Nagy. Dvě minuty na srovnání. Nedostalo se na ně. Dmitrij Jaškin dostal menší trest za sekání a bylo po výhodě.

Jubileum kapitána Červenky

Mezi třemi tyčemi držel naděje brankář Pavel Francouz, 150. zápas hrál za národní tým kapitán Roman Červenka, ale po úvodní třetině šlo české mužstvo do šatny za stavu 0:1.

Češi přežili minutu v oslabení na úvod druhé části a přišel jejich čas. Dominik Kubalík zpracoval přihrávku od Andreje Nestrašila a vyhlášený střelec se zapsal do statistik. Jeho bekhend byl přesný.

Jandačův výběr nabíral obrátky, ale Jaškin vyfasoval opět dvě minuty. A bylo zle, druhá využitá početní výhoda, Slováky poslal do vedení Sekera.

Snaha ano, efekt ne, tak vypadala hra českého mužstva v polovině zápasu. Osm minut před koncem druhé části mohla změnit stav přesilovka. Obrovskou šanci měl Tomáš Hyka, byl sám před gólmanem, jenže skóre nezměnil. Stejně jako nikdo jiný při hře pět na čtyři. Čiliak si stále držel mistrovskou formu.

Český tlak, zmatky ve slovenské obraně, jenže soupeřův gólman byl tím posledním, který vše řešil a vyřešil. Takový obrázek měli fanoušci v hale, kde vládlo československé hokejové nadšení.

Totální český tlak

Nečas, Hyka, Červenka, Kubalík, Šulák. Lavina, která nedokázala ale vstřelit gól. A Slovensko si muselo vzít oddechový čas, aby se zklidnilo a nabralo sil. Češi měli dále šanci v početní výhodě, už třetí v utkání. Jako by nebyla, tohle se devět minut před koncem třetí třetiny nepovedlo. Žádná šance.

Za pár sekund souboj Jaškin vs. Čiliak. Opět slovenský úspěch. Slováci bránili, bránili a stále vedli. Když bylo potřeba, pomohla i gólmanská maska na zastavení puku. I když byl Čiliak překonán, branka nepadla, Řepík netrefil odkrytou branku, ztratil rovnováhu.

Necelé tři minuty před koncem třetiny šel Francouz z branky, sázka na jednu kartu. Tlak, střela za střelou, ale slovenský fantom stále kraloval. Až deset sekund před sirénou ho překonal Martin Nečas, spoluhráč z Komety. Infarktový závěr a utkání šlo do pětiminutového prodloužení. Hrálo se na jednu branku, tu slovenskou. Boj s Čiliakem pokračoval, utnul ho až Jaškin ve třetí minutě nastavení. Česko otočilo zápas, vyhrálo 3:2 a připsalo si dva body do tabulky.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Kodaň):
Česko - Slovensko 3:2 pp (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 22. D. Kubalík (Nestrašil, Jaškin), 60. Nečas (D. Kubalík), 63. Jaškin (Polášek, Nestrašil) - 8. Krištof (Sekera, Nagy), 26. Sekera (Nagy). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Mayer (USA) - Malmqvist (Švéd.), McCrank (Kan.). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:2. Diváci: 12 490.
Francouz - Gudas, Jordán, Sklenička, Moravčík, Šulák, Polášek, Hronek - Hyka, Faksa, Červenka - Nestrašil, Nečas, Jaškin - Řepík, Plekanec, D. Kubalík - Chytil, Horák, Kousal. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Čiliak - Čajkovský, Sekera, Ďaloga, Graňák, Jaroš, Jánošík, Fehérváry - Jurčo, Krištof, Nagy - Bakoš, J. Mikúš, Haščák - Svitana, Buc, D. Bondra - Skalický, Marcinko, Cingel. Trenéři: Craig Ramsay, Vladimír Országh a Róbert Petrovický.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články