Hlavní obsah

Kanada si s chutí zastřílela, roli favorita potvrdilo i Švédsko. Marš Rusů pokračuje!

Praha
Aktualizováno

Hokejové mistrovství světa v Dánsku v pondělí přálo favoritům. Ruský tým potvrdil svoji suverenitu dalším vysokým vítězstvím 6:0 nad Běloruskem a na MS ještě neinkasoval, výběr USA zlomil ve druhé polovině zápasu odpor hráčů Německa. Hokejisté ze zámoří vyhráli 3:0, dva góly vstřelili v početní výhodě. Domácí tým prohrál s Kanadou vysoko 1:7, fanoušci ale týmu nadšeně aplaudovali. Švédové pak neměli problém s Francií a zvítězili 4:0.

Foto: David W Cerny, Reuters

Kanadský hokejista Josh Bailey slaví se spoluhráči gól v utkání s Dánskem.

Článek
Fotogalerie

Ruská mašina zatím na MS šlape jako dokonale seřízený stroj. Sborná odehrála na šampionátu tři zápasy a všechny jasně vyhrála, má také impozantní skóre 20:0. Bělorusové, kteří jsou na opačném pólu tabulky skupiny A, neměli šanci. Dva góly a asistenci si v týmu vítězů tentokrát připsal kapitán mužstva Pavel Dacjuk.

Američané ve skupině B potvrdili proti Němcům roli favorita, i když se s překvapivými finalisty olympijského turnaje dlouho trápili. Výborného Treutleho v brance se jim podařilo překonat až krátce po uplynutí poloviny zápasu, vzápětí přidali znovu v přesilovce pojistku. Němci naopak nevyužili dlouhou početní výhodu pět na tři a v závěrečné třetině inkasovali potřetí. Mužstvo USA si připsalo třetí výhru, Němci na vítězství nadále čekají.

Domácí fanoušci se těšili na utkání s Kanadou, favorit měl ale od začátku utkání ve své moci a po první třetině vedl 2:0. Dánsko moc šancí nemělo a tak publikum tleskalo třeba i po neuznaném gólu zámořského týmu na startu druhé části hry. Kanada vedla po čtyřiceti minutách hry 5:0, fanoušci ale opět svým dánským hrdinům tleskali. A když se domácím povedlo snížit na 1:6, to byl teprve v hale hukot. Nakonec sice favorit skóre ještě navýšil, ale Dánové si zápas užívali. Na ledě i v hledišti.

Stoprocentní jsou zatím na turnaji Švédové, kteří mají v týmu 16 hráčů z NHL. Souboj s Francií měl výběr "Tří korunek" ve své moci. Už v první třetině si favorit vypracoval náskok a ten postupně navyšoval. Francie se sice snažila, ale na lepší výsledek - než porážku 0:4 - to nestačilo. Na ledě se přitom pořádně jiskřilo. Švédové nasbírali šest a Francouzi dokonce dvanáct dvouminutových trestů. Seveřané proměnili dvě početní výhody v gól.

Hokejové MS v Dánsku, základní skupiny:
Skupina A
Bělorusko - Rusko 0:6
Branky: 6. a 40. Dacjuk, 26. Šalunov, 30. Kablukov, 46. Mamin, 48. Kaprizov
Skupina B
USA - Německo 3:0
Branky: 31. P. Kane, 33. D. Ryan, 51. DeBrincat
Skupina A
Švédsko - Francie 4:0
Branky: 1. Rakell, 6. Backlund, 28. Ekman-Larsson, 56. Pettersson.
Skupina B
Kanada - Dánsko 7:1
Branky: 9. Bailey, 12. Ekblad, 25. Eberle, 27. O´Reilly, 28.  a 47. Nugent-Hopkins, 59. Jost - 52. Jensen.

Reklama

Související témata: