Hlavní obsah

Hvězdný Malkin Rusy asi neposílí. Útočníka z NHL přivítají Švýcaři

Kodaň

Hvězdný ruský útočník Jevgenij Malkin po vyřazení Pittsburghu z play off NHL s největší pravděpodobností neposílí sbornou na mistrovství světa. Jeden z trenérů Penguins Sergej Gončar řekl ruským médiím, že dvojnásobný šampion dohrával v zámoří sezónu se zraněním kolena. Zato Švýcary může posílit Timo Meier ze San Jose.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Jakub Voráček (93) z Philadelphie bojuje v rohu kluziště o puk s pittsburským Jevgenijem Malkinem (71). Celou situaci v pozadí sleduje Radko Gudas (3).

Článek

Malkinova absence ještě není stoprocentně jistá. "Lékařské prohlídky teprve budou, ale Jevgenij sotva bude moci na mistrovství světa. Hrál se zraněním. Rozhodnutí je ale na něm," řekl Gončar.

Jednatřicetiletý Malkin už startoval na sedmi světových šampionátech a přispěl k zisku šesti medailí včetně titulů v letech 2012, kde byl zvolen i nejužitečnějším hráčem turnaje, a 2014.

S Pittsburghem letos marně usiloval o zisk třetího Stanley Cupu v řadě. V druhém kole play off Tučňáky vyřadil po šesti zápasech Washington s jinou ruskou ofenzivní superstar Alexandrem Ovečkinem. Malkin v základní části odehrál 78 zápasů a s 98 body za 42 gólů a 56 asistencí byl čtvrtý v produktivitě soutěže. V play off přidal v devíti startech po čtyřech gólech a přihrávkách.

Rusové mají ještě volná místa na soupisce, ale s ofenzivou v Dánsku zatím problémy nemají. Po třech zápasech mají plný počet bodů a skóre 20:0.

Jednadvacetiletý švýcarský útočník Meier je už na cestě do Kodaně a posílí tým kouče Patricka Fischera, který dnes od 20:15 nastoupí proti české reprezentaci. Meier bude na velké mezinárodní akci debutovat a bude pro zemi helvetského kříže šestou posilou z NHL na turnaji.

Meier si v této sezóně připsal v dresu Sharks v základní části v 81 zápasech 36 bodů za 21 branek a 15 asistencí. V play off zaznamenal v 10 duelech dva góly a tři přihrávky. V NHL debutoval rodák z Herisau v minulé sezóně, kdy v 34 startech nasbíral šest bodů (3+3) a v pěti zápasech bojů o Stanleyův pohár vyšel naprázdno.

Švýcaři mají v kádru z nejlepší ligy světa také brankáře Reta Berru z Anaheimu, obránce Deana Kukana z Columbusu a Mirca Müllera z New Jersey a útočníky Nina Niederreitera z Minnesoty a Svena Andrighetta z Colorada.

Na turnaji se jim zatím daří a mají ze dvou zápasů pět bodů, protože zdolali Rakousko 3:2 v prodloužení a porazili Slovensko 2:0.

Dány posílí Hansen a Boedker ze San Jose

Dánsko posílí na domácím mistrovství světa obránce Jannik Hansen a útočník Mikkel Boedker ze San Jose. Obě výrazné postavy dánského hokeje potvrdily zájem startovat na šampionátu poté, co Sharks vypadli ve druhém kole Stanleyova poháru s Vegas.

Dánové, kteří hrají ve skupině B v Herningu a z dosavadních tří zápasů získali dva body za výhru nad Německem po samostatných nájezdech, mají aktuálně na soupisce tři hráče z NHL. Za tým již hrají brankář Frederik Andersen z Toronta a útočníci Oliver Bjorkstrand z Columbusu a Frans Nielsen z Detroitu.

Hansen i Boedker odehráli v NHL již deset sezon a představili se i na Světovém poháru v roce 2016, kdy byli součástí Týmu Evropy. Hansen hájil barvy Dánska již na šesti světových šampionátech, Boedker na čtyřech. Další zápas čeká Dány ve středu, kdy se utkají s Finskem.

Reklama

Související témata: