Hlavní obsah

Splněná povinnost! Český tým zdolal Bělorusy, Američané deklasovali Koreu

Kodaň
Aktualizováno

První výhra za tři body a splněná povinnost! Český tým v pokračování hokejového MS porazil poslední tým skupiny A Bělorusko, které nezískalo zatím ani bod, 3:0 a nakročil směrem ke čtvrtfinále. Všechny tři góly padly v průběhu úvodní třetiny, první čisté konto udržel brankář Pavel Francouz. Vítězství kalí pouze zranění Andreje Nestrašila, který musel odjet na vyšetření do nemocnice. V dalších zápasech Spojené státy zmasakrovaly outsidera z Koreje 13:1, odpoledne Francie vyhrála nad Rakouskem 5:2 a Dánové porazili Nory 3:0.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Autor gólu Libor Šulák (vpravo) a David Krejčí při utkání s Bělorusy.

Článek
Fotogalerie

Po příletu a představení Davidů Krejčího a Pastrňáka zavládla v českém týmu euforie po výhře v prodloužení 4:3 nad Ruskem. V pátek zvládl Jandačův výběr utkání s Běloruskem, které je ve skupině poslední bez bodu. O góly se postarali již v první třetině obránce Libor Šulák a útočníci Roman Horák a Michal Řepík, Češi si připsali čtvrtou výhru na turnaji, ale poprvé naplno bodovali. Brankář Pavel Francouz udržel popáté v kariéře v národním týmu čisté konto.

Češi se posunuli s devíti body v tabulce skupiny A z pátého na třetí místo o skóre před Švýcarsko a o dva body před Slovensko. Nad Bělorusy, kteří zůstávají bez bodu poslední, vyhráli Češi i devátý vzájemný zápas na světových šampionátech.

V neděli od 16:15 čeká svěřence trenéra Josefa Jandače duel s Francií.

Souboj celků ze dna tabulky skupiny A ovládli Francouzi. Skórovali třikrát v přesilových hrách, dvěma góly se na jejich výhře podíleli útočníci Damien Fleury a Sacha Treille, který působí v extraligových Pardubicích.

Rakušané stále čekají na radost z vítězství a ve skupině jsou s Běloruskem adeptem sestupu, zatímco jejich dnešní soupeř této hrozbě uniká a teoreticky ještě může pomýšlet i na čtvrtfinále.

Dánové překvapili, když porazili Finsko, které do té doby kralovalo. A dnes si připsali další vítězství, čímž udělali důležitý krok k postupu do čtvrtfinále. Nyní jsou v tabulce čtvrtí, Norové mají z pěti zápasů nadále jen tři body. Dánové dali všechny góly v přesilovkách, dva z nich vstřelil útočník Nicklas Jensen. Čisté konto vychytal Frederik Andersen.

O kolik? Tak zněla otázka před duelem USA s korejskými hokejisty. Američané sice inkasovali jako první, ale pak si zámořský favorit s chutí zastřílel a výsledek 13:1 hovoří za vše. Nováček ve skupině A mistrovství světa zatím vše jasně prohrál, z pěti utkání má skóre 3:42! Američané si tak zajistili postup do čtvrtfinále.

Zápasy MS v Dánsku, základní skupiny
Skupina A
Francie - Rakousko 5:2
Branky: 10. a 35. Fleury, 14. a 42. Treille, 38. T. Da Costa - 4. Hundertpfund, 32. Raffl
Skupina B
Dánsko - Norsko 3:0
Branky: 20. a 27. Jensen, 34. Storm
Skupina A
Bělorusko - Česko 0:3
Branky: 9. Šulák, 16. Horák, 19. Řepík
Skupina B
USA - Korea 13:1
Branky: 13. a 29. Kane, 14. a 20. McAvoy, 24. a 52. Ryan, 33. a 47. Atkinson, 9. Lee, 28. Coleman, 46. Thompson, 50. Pionk, 59. Milano - 6. An Čin-hi

Reklama

Související témata: