Hlavní obsah

A Češi by hráli jinde než v Praze? Hokejová legenda nechápe výměnu Bratislavy za Košice

Praha

Hlavu si může ukroutit nad rozhodnutím pořadatelů budoucího světového šampionátu v hokeji, kteří využili práva na změnu a oproti nasazení skupin podle žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF) přesunuli Slovensko z Bratislavy do Košic. Osmdesátiletý legendární československý útočník Jozef Golonka soudí, že tento krok může přinést ztrátu slovenských fanoušků.

Foto: Profimedia.cz

Legendární Jozef Golonka.

Článek

„Já se tomu jenom směju. Nedokážu to pochopit. Ale zase je pravda, že si to na triko může vzít jen ten, který o tom rozhodl," prohlásil Golonka, který v československé reprezentaci odehrál 134 utkání a vstřelil 82 gólů.

„Neumím si představit, že by česká reprezentace hrála během (domácího) mistrovství světa v Plzni, Liberci nebo kdekoliv jinde kromě Prahy," pokračoval v kritice majitel dvou stříber a dvou bronzů z MS a stříbrný a bronzový olympijský medailista.

Zatímco bratislavský Zimní stadión Ondreje Nepely pojme 10 040 fanoušků, Steel Arena v Košicích má kapacitu téměř o sedmnáct stovek nižší. „Nevím, jestli jsou za tím ekonomické zájmy, to není otázka na mě. Bratislava ale má exkluzivní majestátní stadión a my ho nevyužijeme pro svoje potřeby. Když si někdo myslí, že Košice budou lepší...," krčí Golonka rameny.

Golonka: Jsem z toho velmi smutný

Hokejový šampionát se v zemi našich východních sousedů uskuteční po osmi letech. Tehdy Slováci odehráli základní i osmifinálovou v Bratislavě.

Podle Golonky by tomu tak mělo být i příští rok. A tento názor nezastává proto, že je rodákem ze slovenské metropole. „To není nic lokálpatriotického. Takové rozhodnutí by se mělo učinit po velkém uvážení. Myslím, že bychom si neměli rozhněvat fanoušky. Jedna strana se bude zlobit, druhá bude dělat zle. Bojím se tedy, abychom fanoušky neztratili. Osobně jsem z toho velmi smutný, protože o toto mistrovství světa jsme dlouho bojovali," soudí muž, který v sezóně 1996/97 vedl slovenskou reprezentaci jako trenér.

Nyní zvažuje, že na zápasy Slovenska do Košic ani nepojede. „Zaplatí mi někdo cestu? Vlak mám sice zadarmo, ale málokterý z mých bývalých spoluhráčů si může dovolit zaplatit hotel. Nejsem chudý, ale někteří jsou na tom opravdu velmi špatně," uzavírá člen Síně slávy IIHF a Síně slávy slovenského, českého i německého hokeje.

Reklama