Hlavní obsah

Neuvěřitelné, žasl Kaut po draftu. Když Sakic zahlásil jeho jméno, byl dojatý

Hokejový útočník Martin Kaut nečekal, že by mohl na draftu NHL přijít na řadu už jako šestnáctý. V minulém týdnu se osmnáctiletý dosavadní hráč Pardubic podrobil operaci srdce v pražském IKEMu a nyní už se těší na boj o místo v nejlepší lize světa. O šanci v týmu Avalanche se chce v nadcházející sezóně prát na farmě v Colorado Eagles v AHL.

Martin Kaut, 16. hráč letošního draftuVideo: Sport.cz

 
Článek

"Byl jsem opravdu překvapený, protože jsem před dvěma týdny měl nějaké problémy se srdcem, musel jsem na operaci a teď mě draftovalo Colorado. Je to neuvěřitelné," řekl Kaut po pátečním prvním kole draftu v rozhovoru s novináři, který zveřejnilo Colorado na svém webu.

O problému se srdcem se dozvěděl na začátku června při lékařském vyšetření v Buffalu, kde se sešlo přes sto talentů před draftem na testech. "Měl jsem obavy, protože mi v nemocnici řekli, že budu muset dva měsíce odpočívat," uvedl Kaut, přestože jeho potíže nebyly nijak vážné.

Připrav se, hlásil Volek

Jeho agent Aleš Volek zařídil rychle operaci v IKEMu u uznávaného odborníka Jana Pirka a Kaut se mohl rychle vrátit ke svému snu o brzkém startu v NHL.

Šestnáctá pozice ho velice příjemně překvapila. "Vůbec jsem to nečekal. Jen Aleš Volek mi řekl minutu před tím, než Colorado šlo vybírat: 'Připrav se.' Tak nevím, jestli si dělal srandu. A pak (generální manažer) Joe Sakic vyhlásil moje jméno. Byl jsem dojatý. I moje rodina, brácha, teta se strejdou z Olomouce, kteří tu taky jsou se mnou. Je to neskutečné," řekl Kaut české verzi serveru NHL.com.

"Ve středu jsem přiletěl dřív na draft a ve čtvrtek jsem měl schůzku s Coloradem, docela dlouhou a dobrou. Takže jsem z toho měl dobrý pocit a malinko jsem čekal, že by mě Colorado mohlo vybrat. Jsem za to moc rád. Denver je hokejové město, je tam spousta fanoušků. Těším se na to," uvedl.

Rozhovoru v angličtině se nebál

Šťastný a uvolněný s úsměvem absolvoval i setkání se zámořským novináři. "Moje angličtina není dobrá, ale zkusím to," řekl na úvod a pak celkem suverénně odpovídal na dotazy. "Colorado má skvělé mladé hráče jako MacKinnona, Rantanena, Landeskoga a mě. Ne, to je samozřejmě vtip," pobavil Kaut.

Do NHL chce prorazit co nejdříve. "Jsem připravený na NHL. Ale musím jít krok po kroku. V příští sezóně budu pravděpodobně hrát v AHL a po sezóně uvidíme. Určitě chci hrát v Severní Americe, myslím si, že je to pro mě lepší," uvedl Kaut, který za uplynulé dvě sezony sehrál v extralize za Pardubice 74 zápasů a připsal si 23 bodů za 12 branek a 11 asistencí.

Na konci sezóny si odbyl v přípravě na mistrovství světa v Dánsku i premiéru v české reprezentaci a v devíti utkáních zaznamenal osm bodů za gól a sedm přihrávek. Na mistrovství světa hráčů do 20 let si na přelomu roku připsal v sedmi duelech sedm bodů (2+5).

Vzorem je Bergeron

"První polovinu sezóny jsem měl špatnou, byl jsem ve čtvrté lajně a trávil jsem na ledě sedm minut za zápas. Ale po mistrovství světa dvacítek jsem se přesunul do druhého útoku, hrál jsem přesilové hry a byl jsem na ledě dvacet minut. Byla to nakonec skvělá sezóna," pochvaloval si Kaut.

Za svou přednost považuje všestrannost. Jako vzor má Patriceho Bergerona z Bostonu, čtyřnásobného vítěze Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka. Podobné schopnosti u Kauta ocenil i Sakic, který za Colorado hrával s jiným bývalým útočníkem Pardubic Milanem Hejdukem.

"Ptali se mě tady novináři, jestli chci být jako Milan Hejduk a já jsem řekl, že jo, že by to bylo super," uvedl pro NHL.com/cs Kaut, který by rád také zanechal v Coloradu výraznou stopu. Hejduk, jehož dres s číslem 23 je od loňského září vyvěšen v Pepsi Center mezi legendami klubu, mu může pomoci i radami, protože v Denveru žije.

Kaut si uvědomuje, že draft je jen první krok k NHL. "Je to ještě dlouhá cesta. Chci hrát NHL, ale musím zesílit. Mám 83 kilo a na NHL potřebuju víc. A také musím hrát chytře," uvedl.

I přes nedávnou operaci se už příští týden chystá na kemp nováčků Avalanche. "Byl jsem měsíc mimo, takže to pro mě bude těžké, ale budu se snažit a budu si kemp užívat," dodal Kaut.

Reklama

Související témata: