Hlavní obsah

A teď Kempného, hráče z učebnice, plánuje si Washington. Supi už se ale začínají slétávat

V neděli si mohli odškrtnout splnění nejdůležitějšího z letních cílů, když se na nové osmileté smlouvě domluvili s nejproduktivnějším obráncem základní části i play off uplynulé sezóny NHL Johnem Carlsonem, nyní už mají představitelé hokejového Washingtonu před sebou další důležitý úkol. Udržet českého beka Michala Kempného, který se 1. července může stát nechráněným volným hráčem a po skvělých výkonech ve vyřazovacích bojích se kolem něj začínají slétávat supi z konkurence. Zálusk si na něj podle novináře Pierra LeBruna z TSN dělá řada týmů, vyptávalo se jich na něj sedm až osm.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Česká radost! Washingtonský Michal Kempný se Stanley Cupem.

Článek

Washington Kempného získal v polovině února z Chicaga, kde se stal nechtěným. V Capitals však hodonínský zadák pookřál a v play off patřil k nejvytěžovanějším hráčům vítězů Stanley Cupu, když na ledě strávil v průměru téměř osmnáct minut za zápas.

Perfektně si v obranném páru sedl právě s Carlssonem, který si spolupráci s Kempným nemohl vynachválit. „Je to skvělý hráč. Na naši hru měl ohromný vliv. Zhruba po deseti patnácti zápasech od jeho příchodu jsme začali hrát náš nejlepší hokej," soudil Carlsson, jenž se v neděli upsal Washingtonu na osm let s celkovým příjmem 64 miliónů dolarů.

„V play off (Kempný) předváděl úžasné výkony a potvrdil, že je opravdu vynikajícím obráncem a bruslařem. Je skoro jako hráč z učebnice, kterého chcete mít v týmu," naléhá Carlsson na klubové šéfy, aby si Kempného nenechali utéct.

Přijít o Kempného nemají ve Washingtonu v plánu. Generální manažer Capitals Brian MacLellan přiznal, že jednání s hráčovým agentem J.P. Barrym probíhají. Věří, že do 1. července k dohodě dojde a 27letý bek tak na trh volných hráčů nepůjde.

A i sám hokejista se nechal slyšet, že by ve Washingtonu moc rád zůstal. V uplynulém ročníku pobíral 900 tisíc dolarů a podle reportérky deníku Washington Post Isabelle Khurshudyanové se očekává, že s novým kontraktem by si někdejší zadák Slavie, Brna či Omsku mohl přijít na částku okolo tří miliónů dolarů za sezónu.

Finance Washington i po novém megakontraktu s Carlssonem ještě má. Výměnou obránce Brookse Orpika a brankáře Philippa Grubauera do Colorada ušetřil v platovém stropu na příští sezónu sedm miliónů dolarů a celkově má stále volných miliónů třináct. Ty budou bohatě stačit nejen na Kempného a útočníka Toma Wilsona, jenž by se počátkem července stal chráněným volným hráčem.

Pro setrvání Kempného ve Washingtonu hovoří i fakt, že si padl do oka s Toddem Reirdenem, který dosud působil jako asistent trenéra. A po nečekané rezignaci hlavního kouče Barryho Trotze je právě Reirden hlavním aspirantem na uvolněný post.

Reklama

Související témata: