Hlavní obsah

Hertl chystá grilovačku, nově si ročně přijde na 125 miliónů! A teď útok na Stanley Cup, velí

San Jose/Praha
Aktualizováno

Hned dva důležité úkoly se během pondělka podařilo splnit vedení hokejistů San Jose. Po podpisu roční smlouvy s útočníkem Joem Thorntonem se vedení Sharks domluvilo na novém čtyřletém kontraktu i s českým čtyřiadvacetiletým forvardem Tomášem Hertlem. Podle novináře Kevina Kurze by měl odchovanec pražské Slavie pobírat v průměru 5,625 miliónu amerických dolarů (125 miliónů korun) za sezónu.

Foto: Sport.cz

Tomáš Hertl bude další čtyři roky pokračovat v San Jose.

Článek

„Jsem nadšený a teprve to pomalu vstřebávám. Kontrakt se řešil poměrně dlouho, na druhou stranu jsem byl na to ze strany svých agentů připraven. A nikdy nenastala v jednání taková situace, která by mě donutila, byť jen na moment, pochybovat. Teď bude na mně teď dokázat, že si tuto smlouvu zasloužím," uvedl jen pár minut po podpisu Tomáš Hertl.

„Samozřejmě si budu chtít tuto zprávu užít se svými nejbližšími, v plánu bude nějaká grilovačka. Hlavní je ale příprava, kterou jsem odstartoval už před měsícem. Chci přijet do San Jose stoprocentně připravený," neplánuje nikterak bujaré oslavy.

Letní novinky u českých hráčů v NHL
Přestupy
JménoZ-doSmlouvaPlat/sezóna*
Tomáš PlekanecToronto-Montreal1 rok2,25 mil.
Petr MrázekPhiladelphia-Carolina1 rok1,5 mil.
Roman PolákToronto-Dallas1 rok1,3 mil.
Vladimír SobotkaSt. Louis-Buffalo2 roky3,5 mil.
Prodloužení smluv
JménoKlubSmlouvaPlat/sezóna*
Tomáš HykaVegas1 rok650 tis.
Marek MazanecNY Rangers1 rok650 tis.
Martin FrkDetroit1 rok1,05 mil.
Michal KempnýWashington4 roky2,5 mil.
Tomáš HertlSan Jose4 roky5,625 mil.
*) plat v amerických dolarech

Hertlovi po uplynulé sezóně vypršel u Sharks dvouletý kontrakt, během kterého si přišel ročně na tři milióny dolarů. Aby se počátkem července nestal nechráněným volným hráčem, Žraloci mu předložili kvalifikační nabídku, aby na něj i nadále drželi práva. Hertlovi nabídli podle pravidel 105 procent z poslední smlouvy, to ale neznamená, že účastník tří MS musí takový kontrakt podepsat.

Je pravděpodobné, že se obě strany nakonec domluvily na štědřejším ohodnocení pro hráče, který v minulém ročníku zaznamenal v 79 zápasech základní části 22 branek a 24 asistencí. V deseti duelech play off pak přidal šest tref a tři přesné nahrávky.

Hertl se prostě za pět let v NHL vypracoval v jednoho z klíčových hráčů Sharks. „V poslední sezóně jsem se cítil na ledě skvěle a pevně věřím, že to může být z mé strany ještě lepší. Role jedné z vůdčích osobností týmu se v žádném případě nezříkám, naopak. Chci být tím, na koho se tým může kdykoliv spolehnout," řekl hráč s osmačtyřicítkou na zádech.

„O nové smlouvě se jednalo již od února, takže to byla poměrně dlouhá doba. Navíc se měnily proměnné, přičemž těmi základními byly skvělé Tomášovy výkony v play off. O to více bych rád ocenil přístup klubu, který nevytáhl směrem k Tomášovi jedinou negativní věc. To není zcela standardní ani v momentě, kdy si klub hráče hodně váží a hodně o něj stojí," potěšilo Hertlova agenta Roberta Spálenku ze společnosti Sport Invest.

„Smlouva je potvrzením toho, že se Tomáš Hertl definitivně zařadil mezi osobnosti týmu. Tuto pozici si tvrdě odpracoval a já jsem přesvědčen, že klubu důvěru mnohonásobně vrátí," soudí Spálenka.

Sám Hertl dění posledních dnů v klubu pozorně sleduje a trochu ho zamrzelo, že k Sharks nepřišel John Tavares, San Jose mělo o útočníka Islanders velký zájem, ten se ale nakonec upsal Torontu. „Zahrát si s takovým hráčem by samozřejmě byla obrovská radost. Na druhou stranu jsme podepsali na další rok Thorntona a to je fantastická zpráva. Navíc klub udržel hlavní osobnosti, jádro je velmi silné a skvěle se v průběhu minulé sezóny ukázali také mladí hráči. Máme sílu a cíl je jednoznačný - chceme útočit na Stanley Cup," vyhlašuje Hertl.

Reklama

Související témata: