Hlavní obsah

Fischer rok po zástavě srdce ještě nestál na bruslích

DETROIT

Téměř rok poté, co kvůli zástavě srdce málem zemřel při zápase NHL, stále český obránce Jiří Fischer čeká na okamžik, až obuje brusle a vezme do ruky hokejku. Šestadvacetiletý hráč Detroitu dodržuje pokyny lékařů a nevzdává se snu, že ještě nastoupí k utkání NHL.

Foto: Detroit Red Wings

Jiří Fischer v dresu Detroitu.

Článek

Fischerovu kariéru přervala 21. listopadu loňského roku srdeční příhoda na střídačce během utkání s Nashvillem a pouze díky rychlé pomoci týmového lékaře přežil. Necelý rok nato si sice uvědomuje, že jeho šance na návrat k hokeji není velká, ale existuje. Proto ani neuvažuje o tom, že by oficiálně oznámil konec kariéry.

"Je mi šestadvacet let, a i když to všechno asi bude trvat mnohem déle, než bych chtěl, mám stále motivaci vrátit se na led. V současné době opravdu nevidím důvod říct: 'Hej, skončil jsem'," uvedl Fischer v rozhovoru s detroitskými novináři během jedné ze svých častých návštěv spoluhráčů v Joe Louis Areně.

Mistr světa z roku 2005 však není naivní a uvědomuje si, že den, kdy oznámí konec, může přijít. Nezáleží však pouze na něm - své k případnému návratu hráče, jenž měl potíže se srdcem, řekne pojišťovna i vedení týmu, které by šlo do rizika.

Na led zatím nesmí

"Nejdříve musím být zdravý, což znamená být mnohem zdravější než všichni ostatní, abych mohl reálně přemýšlet o návratu k hokeji," řekl rodák z Hořovic, jenž prý po fatální události zažil ještě dvě podobné. Od té doby už k ničemu nedošlo, a tak Fischer začal s lehkým tréninkem.

Ne však na ledě, což mu lékaři ještě nepovolili. "Ne, ani jednou," odpověděl Fischer na otázku novinářů, zda už se byl projet na ledě. "Ale je to stále lákavější, zvlášť když se cítím lépe," dodal Fischer.

Svůj čas tak nyní vítěz Stanley Cupu 2002 rozděluje mezi pasivní sledování hokeje a svého dvouměsíčního syna. "Věřím, že proto byl můj život ušetřen. Určitě si nyní užívám věci mnohem víc než dříve," dodal Fischer, jemuž zbývá z kontraktu s Detroitem poslední rok.

Reklama

Související témata: