Hlavní obsah

Švédská legenda se loučí. Olympijský vítěz, mistr světa a držitel Stanleyova poháru končí

Švédský útočník Henrik Zetterberg, olympijský vítěz, mistr světa a držitel Stanleyova poháru s Detroitem, ukončil kvůli problémům se zády hokejovou kariéru. Sedmatřicetiletý hráč se loučí po 15 sezonách v NHL.

Foto: Profimedia.cz

Detroit přišel o kapitána, Henrik Zetterberg kvůli zádům končí s hokejem

Článek

V minulém ročníku sice odehrál kompletní základní část, ale kvůli dlouhodobým potížím se zády nemohl pořádně trénovat. Spekulovalo se o tom, že by kapitán Detroitu mohl vynechat nadcházející sezonu. Generální manažer Red Wings Ken Holland ale dnes oznámil, že Zetterberg už se k profesionálnímu hokeji nevrátí.

Smlouvu s Detroitem, v jehož dresu strávil celou kariéru v NHL, přitom Zetterberg měl až do roku 2021.

Kvůli vyhřezlé ploténce pro něj předčasně skončily olympijské hry v Soči v roce 2014 a následně se podrobil operaci. I když v dalších třech sezonách NHL nevynechal jediný zápas, záda ho omezovala.

"Začalo to vlastně minulou sezonu. V únoru jsem cítil, že je něco špatně. Rozhodli jsme se, že nebudu trénovat a budu jen hrát zápasy. Tímhle způsobem se mi povedlo dokončit sezonu," řekl Zetterberg švédskému listu Aftonbladet. S 56 kanadskými body byl i tak druhým nejproduktivnějším hráčem týmu.

Zástupci Red Wings si ho vybrali na draftu v roce 1999 až jako 210. hráče v pořadí, přesto se stal jedním z klíčových mužů detroitské sestavy. V NHL odehrál 1082 zápasů, v nichž nasbíral 337 gólů a 623 asistencí. V play off přidal 57 branek a 63 asistencí.

S 960 kanadskými body mu patří páté místo v historické produktivitě detroitského klubu. Z aktivních hráčů v NHL - pokud neskončí i Joe Thornton a Patrick Marleau - mají lepší bilanci jen čtyři hráči.

Po triumfech se švédskou reprezentací na olympijských hrách v Turíně a na mistrovství světa v roce 2006 vyhrál Zetterberg o dva roky později s Detroitem Stanley Cup a zařadil se do prestižního Triple Gold Clubu, v kterém je pouze 28 hokejistů. Navíc obdržel Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off. Kapitánem Detroitu byl od roku 2013.

Reklama

Související témata: