Hlavní obsah

Anaheim - San Jose 3:7Češi v přípravě na NHL zářili! Kaše dal dva góly, trefili se i Šimek, Radil a Faksa

New York/Praha

Čeští hokejisté se v přípravných duelech zámořské NHL pořádně činili. Radim Šimek a Lukáš Radil pomohli San Jose gólem k výhře nad Anaheimem 7:3, druhý jmenovaný navíc přidal asistenci. V dresu poražených se hned dvakrát trefil Ondřej Kaše.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Útočník Anaheimu Ondřej Kaše střílí v utkání se San Jose.

Článek

.Radek Faksa pečetil gólem do prázdné brány výhru Dallasu nad Minnesotou 3:1. Obránce Libor Šulák přispěl dvěma asistencemi k vítězství Detroitu nad Chicagem 4:2, jeho spoluhráč Filip Hronek si připsal jednu přihrávku.

V zápase v Anaheimu patřila první část duelu Kašemu, který v 5. minutě nejprve zblízka otevřel skóre a před polovinou utkání trefou z pravého kruhu dostal Ducks do vedení 3:2. Zbytek duelu ale ovládli Sharks i za přispění Šimka s Radilem.

Ve 33. minutě Šimek zpoza zadní brankové čáry nahodil puk na gólmana Ryana Millera, který si jej hokejkou srazil k levé tyči. Šestadvacetiletý Šimek, jenž zamířil do San Jose loni z Liberce, tak po asistenci z úvodního duelu s Anaheimem (4:1) bodoval i v druhém testu před sezonou.

Skóroval ale za Sharks vůbec poprvé. Loni ve čtyřech přípravných duelech zaznamenal jednu asistenci. V NHL na premiéru čeká a celý minulý ročník strávil ve farmářském týmu San Jose Barracuda v AHL.

Radil v 52. minutě zvýšil ranou z pravého kruhu náskok San Jose na 5:3 a ještě si připsal asistenci u branky Joonase Donskoie, který následně zařídil tříbrankový náskok. Radoval se tak z prvních bodů ve druhém utkání za Sharks, při premiéře proti Anaheimu vyšel naprázdno.

Osmadvacetiletý Radil podepsal v dubnu jako nedraftovaný volný hráč se San Jose roční dvoucestný kontrakt a bude se stejně jako Šimek snažit premiérově prosadit do NHL. Uplynulé tři sezony strávil odchovanec Pardubic ve Spartaku Moskva.

Faksa na ledě Minnesoty pečetil výsledek 28 sekund před koncem, kdy zamířil z poloviny hřiště do prázdné branky Wild. Pomohla mu k tomu špatná rozehrávka obránce Jareda Spurgeona.

U tří branek Detroitu při výhře nad Chicagem 4:2 byli čeští obránci. Filip Hronek asistoval ve 14. minutě v přesilové hře u úvodní branky utkání, kterou vstřelil Thomas Vanek.

Pro dvacetiletého účastníka letošního mistrovství světa v Dánsku, který strávil minulý ročník v Grand Rapids v AHL a na šanci v NHL stále čeká, to byl první bod za Red Wings. V celkem třech duelech v přípravě z minulých dvou let vyšel naprázdno.

Šestadvacetiletý Libor Šulák, který také nechyběl na květnovém světovém šampionátu, zaznamenal hned dvě přihrávky. V polovině utkání se podílel na gólu Andrease Athanasioua na 2:2. V 55. minutě byl i u vítězné branky Jevgenije Svečnikova.

Šulák, který se upsal Detroitu loni po působení ve Znojmě v EBEL, měl na kontě už z loňských tří utkání v přípravě bod za gól. Téměř celý minulý ročník strávil ve Finsku v Pelicans Lahti a teď opět bojuje o první šanci v NHL.

V dresu Detroitu se objevil poprvé také útočník Filip Zadina, šestka letošního draftu. Na ledě dostal osmnáctiletý talent šanci na 16 minut a 12 sekund. Odchovanec Pardubic, který minulou sezonu strávil v Halifaxu v QMJHL, si připsal jeden minusový bod za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech.

Premiéru v dresu Red Wings si odbyl slovenský brankář Patrik Rybár, který do Detritu zamířil z české extraligy z Hradce Králové. Na druhou polovinu utkání nahradil Jonathana Berniera a z deseti pokusů Blackhawks neinkasoval.

Za Washington odchytal poslední třetinu duelu v Québecu proti Montrealu český gólman Vítek Vaněček a při porážce 2:5 inkasoval ze čtyř střel jeden gól.

V třetím testu Canadiens dostali poprvé šanci také další členové českého národního týmu z mistrovství světa v Dánsku - obránci Michal Moravčík a David Sklenička. Oba dosavadní spoluhráči z Plzně, kteří neprošli draftem, po květnovém šampionátu uzavřeli s Montrealem shodné dvouleté dvoucestné kontrakty. Mohli si vychutnat vítězný debut.

Přípravné zápasy před startem NHL:
Montreal - Washington 5:2 (3:0, 1:2, 1:0), hráno v Québecu
Branky: 4. Gallagher, 6. Chaput, 20. De la Rose, 23. Lehkonen, 51. Valijev - 26. Ovečkin, 34. Hobbs. Brankář Vítek Vaněček (Washington) odchytal 20 minut, inkasoval jednou ze čtyř střel a měl úspěšnost zákroků 75 procent.
New York Islanders - New Jersey 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky: 20. Bellows, 53. A. Lee.
Detroit - Chicago 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)
Branky: 14. Vanek (Hronek), 31. Athanasiou (Šulák), 55. J. Svečnikov (Šulák), 60. Nyquist - 24. P. Kane, 26. Entwistle.
Minnesota - Dallas 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)
Branky: 35. Parise - 6. Heiskanen, 56. Dowling, 60. Faksa.
Edmonton - Winnipeg 7:3 (1:0, 2:2, 4:1)
Branky: 23. a 51. Nugent-Hopkins, 33. a 59. Rattie, 11. Puljujärvi, 43. McDavid, 57. Lucic - 25. Daňo, 26. Lowry, 47. Copp.
Anaheim - San Jose 3:7 (2:1, 1:3, 0:3)
Branky: 5. a 28. O. Kaše, 17. Silfverberg - 7. a 57. Suomela, 25. Labanc, 33. Šimek, 34. Middleton, 52. Radil, 57. Donskoi (Radil).
Vancouver - Los Angeles 4:3 po sam. nájezd (1:0, 0:3, 2:0 - 0:0)
Branky: 20. a 45. Horvat, 56. S. Bärtschi, rozhodující sam. nájezd Goldobin - 23. A. Kempe, 29. Pearson, 39. Etem.
Los Angeles - Vegas 2:7 (0:3, 1:3, 1:1)
Branky: 26. Carter, 45. Kovalčuk - 24. a 27. Marchessault, 6. W. Karlsson, 6. Carr, 16. R. Smith, 35. Hague, 60. Kolesar.

Reklama