Hlavní obsah

Obránce Jeřábek byl v NHL vyměněn z Edmontonu do St. Louis

Český hokejový obránce Jakub Jeřábek bude hrát v NHL za St. Louis. Poté, co se nedostal v přípravě do kádru Oilers, jej Blues získali výměnou za právo výběru v šestém kole draftu 2020. Sedmadvacetiletý odchovanec Plzně, který předtím působil v barvách vítěze Stanleyova poháru Washingtonu, před měsícem uzavřel s Edmontonem roční jednocestnou smlouvu na rovný milion dolarů.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Český obránce ve službách Edmontonu Jakub Jeřábek ve spolupráci s brankářem Camem Talbotem řeší nájezd Michaela Frolika z Calgary.

Článek

Pokud Jeřábek nastoupí za Blues v sezoně 2018/19 k 50 či více zápasům v základní části, získají Oilers od St. Louis volby už o kolo dříve, tedy v pátém kole.

O Jeřábkově konci v Edmontonu bylo jasno v neděli. "Jakmile jsme se dozvěděli rozhodnutí Oilers, situaci jsme intenzivně řešili. Na Jakuba se ozvalo několik zámořských klubů, nakonec došlo k dohodě mezi Edmontonem a St. Louis," řekl serveru hokej.cz Michal Sivek ze společnosti Eurohockey Services, která hráče zastupuje.

Jeřábek v minulé sezoně v NHL debutoval v dresu Montrealu a do Washingtonu se přesunul v druhé polovině února. Za Capitals, kteří poprvé získali Stanley Cup, ale neodehrál dostatečný počet zápasů, aby mohl být oficiálně zařazen mezi vítěze; jeho jméno tak na poháru chybí.

Účastník dvou mistrovství světa se do NHL vydal po ročním angažmá v KHL v dresu Podolsku. Jako nedraftovaný volný hráč uzavřel s Montrealem roční dvoucestnou smlouvu na 925 tisíc dolarů. Za Canadiens sehrál 25 utkání a připsal si gól a tři asistence. Na farmě v Lavalu zaznamenal v 17 duelech branku a deset přihrávek.

Náhrada za Sekeru

Washington jej získal 21. února výměnou za právo volby v draftu. Za Capitals nastoupil v základní části v 11 zápasech a připsal si gól a tři asistence. V play off se však objevil jen v prvních dvou duelech a nahrál na gól. K tomu, aby jeho jméno nechybělo mezi držiteli Stanleyova poháru, byl však potřeboval odehrát alespoň 41 utkání v základní části či nejméně jeden start ve finálové sérii.

Edmonton po Jeřábkovi sáhl jako po zamýšlené náhradě za zraněného slovenského beka Andreje Sekeru, který se v polovině srpna podrobil operaci natržené achillovky. V přípravě sehrál Jeřábek pět z dosavadních sedmi duelů, nebodoval, měl tři kladné body v bilanci plus/minus a inkasoval čtyři trestné minuty. Mezi vyvolené beky se ale před cestou Oilers do Evropy nedostal.

Návrat do KHL či jiné evropské ligy, o němž spekulovala zámořská média, ale Jeřábek neřešil. "Tahle varianta nebyla aktuální. Jakub o ní neuvažoval," doplnil Sivek.

Edmonton čeká před startem sezony ve středu generálka na ledě Kolína nad Rýnem. V sobotu pak Oilers sehrají první soutěžní zápas ve Göteborgu proti New Jersey. Jeřábka místo toho čeká přesun do St. Louis.

"Pro Jakuba je to dobrá zpráva, skončí hektické období a může se soustředit jen na hokej. Blues mají výborný tým, věříme, že vedení s Jeřábkem počítá," dodal Sivek. Blues vstoupí do soutěže v noci ze čtvrtka na pátek proti Winnipegu.

Reklama

Související témata: