Hlavní obsah

Talentovaný český bek debutoval v NHL. Každé střídání jsem pociťoval obrovské štěstí, pochvaloval si

New York

Už čtyřicet českých hokejistů zasáhlo do probíhajícího ročníku NHL. Právě pro toho čtyřicátého se navíc jednalo o debut v soutěži. „Dřel jsem pro tohle celý život. Každé střídání jsem pociťoval obrovské štěstí. Bylo to nádherné," svěřil se Libor Hájek po utkání s Montrealem, které jeho Rangers prohráli 2:4.

Foto: Noah K. Murray, Reuters

Libor Hájek (vpravo) při své premiéře v NHL pacifikuje Artturi Lehkonena.

Článek

Po zápase farmářské AHL s Hershey si jej zavolal kouč Hartfordu Keith McCambridge, aby mu sdělil, že příští zápas už nejspíš odehraje v NHL. Hájkova reakce? Ihned se musel o novinku podělit s kamarádem Filipem Chytilem, jenž je stálým členem prvního týmu Jezdců. „Co jsem se to dozvěděl, okamžitě jsem mu šel volat," vyprávěl mladý zadák novinářům.

Stejně prý reagoval, když byl před rokem vytrejdován z Tampy Bay právě na Manhattan. Na rozdíl od farmářského Hartfordu se v NHL může těšit z toho, že má v týmu krajana. „Je skvělé, že si mohu opět popovídat česky," pochvaloval si odchovanec brněnské Komety.

Zřejmě bylo jen otázkou času, kdy se Hájek dočká premiéry v NHL. Když se před rokem stal nejproduktivnějším obráncem juniorského mistrovství, strhl na sebe v zámoří velkou pozornost.

Očekávaný první start v nejprestižnější hokejové lize nakonec přišel měsíc po jeho 21. narozeninách. „V Hartfordu se postupně zlepšoval, odvedli tam s ním skvělou práci, zasloužil si dostat šanci," uvedl David Quinn, kouč Rangers. „Odehrál dobrý zápas. Solidně bránil, působil sebevědomě s pukem na holi. Od začátku až do konce bylo cítit, že je v pohodě," chválil svého svěřence.

A rovnou nechal českého debutanta odehrát 17 minut a 35 sekund. Za tu dobu Hájek stihl dvakrát vystřelit na bránu, uštědřit soupeři jeden hit a být vyloučen na dvě minuty za držení. V tabulce +/- si udržel nulu, přestože jeho tým podlehl Montrealu 2:4.

Reklama