Hlavní obsah

Řepíka si vyhlédl sám floridský kouč Jacques Martin

FLORIDA

Hokejový talent Michal Řepík, kterého si jako celkově 40. hráče letošního draftu NHL vybrala Florida, upoutal pozornost svého nového zaměstnavatele především skvělými výkony v Memorial Cupu, v němž dovedl Vancouver Giants až k celkovému triumfu. Právě během tohoto úspěšného tažení výrazně zaujal trenéra a současně generálního manažera Panterů Jacquese Martina.

Článek

Toho zaujal nejen mimořádný talent, kterým je osmnáctiletý útočník obdařen, ale také jeho ochota se pro hokejovou výzvu v nové zemi vzdát všech jistot domova. "Je to chytrý a všestranný hráč, který byl na našem seznamu ceněn hodně vysoko," uvedl pro zámořská média Scott Luce, vedoucí skaut klubu. "Jacques ho viděl hrát v Memorial Cupu a byl ohromen jeho hokejovým myšlením," dodal Luce.

Během vyřazovací části WHL a právě Memorial Cupu, bojů o trofej určenou pro nejlepší tým kanadských juniorských soutěžích WHL, OHL a QMJHL, si byl Řepík dobře vědom, že bude pod drobnohledem skautů NHL. Ruce mu to však nesvazovalo. V základní části WHL nasbíral v 56 utkáních 55 bodů za 24 branek a 31 asistencí. Ve vyřazovací části, v níž jeho tým došel až do finále, pak vytěžil ve 22 duelech 26 bodů zásluhou deseti gólů a 16 nahrávek, čímž opanoval bodování play off. V Memorial Cupu přidal v pěti zápasech sedm bodů díky třem přesným trefám a čtyřem nahrávkám. Finále dokonce rozhodl vítěznou brankou.

Odejít do Vancouveru bylo dobré rozhodnutí

"Poslední dva roky včetně dvou účastí v Memorial Cupu a také nominace na světový šampionát juniorů pro mě byly skvělé," uvedl Řepík před začátkem draftu. "Nemohu tomu uvěřit, neboť jsem vůbec netušil, co od toho všeho očekávat, když jsem se přesunul do Vancouveru a neuměl anglicky. V těch začátcích to bylo těžké," přiznal rodák z Vlašimi.

Své nelehké rozhodnutí si však zpětně pochvaluje. "Nejdříve, když jsem od svého agenta slyšel, že mě chce Vancouver (Giants), tak jsem vůbec nevěděl, jak je to krásné město a jak dobrá je toto organizace," vzpomínal Řepík. "Ale bylo to dosud nejlepší rozhodnutí mé hokejové kariéry. Pokud se chce člověk dostat do NHL, pak je pro to WHL nejlepší přípravou. Stylem hry má k NHL hodně blízko," dodal Řepík.

Když nevyjde NHL, vrátí se do Sparty

Jestliže si vybojuje místo v prvním týmu, mohl by se ve společné šatně potkávat s dalšími českými hráči, brankářem Tomášem Vokounem a útočníkem Rostislavem Oleszem. V minulé sezóně si dres Floridy v NHL vyzkoušeli také zadák Martin Lojek či útočník Kamil Kreps. Pokud by však Řepík mezi Pantery prozatím neuspěl a nezískal od vedení Floridy smlouvu, měl by se podle všeho vrátit do pražské Sparty, odkud do zámoří také odcházel.

Vedení extraligového mistra pustilo tehdy Řepíka do zámoří s jediným požadavkem. "Když Michal odcházel do Kanady, Sparta neměla námitek pod podmínkou, že dá souhlas maximálně na dvě sezóny. Ta doba nyní vypršela. Hovořil jsem s Petrem Břízou, který jasně naznačil, že Sparta s Řepíkem počítá," uvedl hokejistův zástupce Jaromír Henyš starší před pár dny pro server hokej.cz. "Ve Spartě by měl Michal hrát v základní sestavě, trenér Výborný dá Michalovi šanci," dodal Henyš.

Reklama

Související témata: