Hlavní obsah

Kubalík byl v NHL zvolen nejlepším nováčkem ledna

New York

Další body v souboji o Calder Trophy! Útočník Chicaga Dominik Kubalík byl v NHL zvolen nejlepším nováčkem měsíce. Z českých hokejistů se to naposledy povedlo Ondřeji Palátovi v březnu 2014. Kubalík vstřelil v deseti lednových zápasech stejný počet branek a celkově nasbíral 14 bodů, nejvíce ze všech nováčků. Více gólů než Kubalík dal v lednu pouze Alexandr Ovečkin z Washingtonu, který byl vyhlášen nejlepším hráčem měsíce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Kubalík z Chicaga v akci.

Článek

Plzeňskému rodákovi se během úspěšného měsíce povedlo vyrovnat několik klubových rekordů. Deset branek v jednom kalendářním měsíci zaznamenal před ním v dresu Chicaga pouze Alex DeBrincat v listopadu 2017.

Český reprezentant bodoval v úvodních šesti zápasech uplynulého měsíce, což byla nejdelší série v podání nováčka Chicaga od sezony 2015/16, kdy se to samé podařilo Artěmiji Panarinovi. Čtyřiadvacetiletý Kubalík rovněž skóroval v pěti duelech za sebou jako první nováček Blackhawks od ročníku 1989/1990. Tehdy se stejně prosadil Jeremy Roenick.

Čtyřiatřicetiletý Ovečkin díky 13 gólům překonal v historickém pořadí střelců Teemu Selänneho, Maria Lemieuxe, Stevea Yzermana a Marka Messiera. S 695 brankami se ruský kanonýr nachází na osmém místě. Díky dvěma pátečním trefám proti Ottawě se s 37 góly dotáhl na dosud nejlepšího kanonýra soutěže Davida Pastrňáka z Bostonu.

Druhou hvězdou minulého měsíce byl vyhlášen Leon Draisaitl z Edmontonu. Čtyřiadvacetiletý německý útočník bodoval ve všech devíti duelech, v nichž posbíral 17 bodů (6+11). Se 79 body (29+50) z 51 zápasů vládne kanadskému bodování o dva body před spoluhráčem z Oilers Connorem McDavidem.

Mezi tři oceněné se probojoval i brankář Tampy Bay Andrej Vasilevskij. Pětadvacetiletý Rus ovládl mezi gólmany statistiky v počtu výher (9), v průměru inkasovaných branek (1,58 procenta) a úspěšnosti zákroků (dělené první místo s 94,8 procenta).

Získá Dominik Kubalík Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezony NHL?
ano
79,1 %
ne
20,9 %
Celkem hlasovalo 4853 čtenářů.

Reklama

Související témata: